Klasszikus

Kodály Zoltán jelentősége

2007.06.01. 00:00
Ajánlom
Kodály legnagyobb érdemének tartom, hogy nemzete művészi és emberi szószólója lett, mert nem érte be "csak" művészi sikereivel - írja Szokolay Sándor. Őt a "népét-ostorzó-Ady" ikerpárjaként is számon tarthatjuk.

E kérdéseket persze nem a művészet "időszerűsíti", hanem maga a történelem. Ettől vált Kodály emberi, művészi és erkölcsi példaképemmé. Szigorú, szűkszavú ember volt. Számára a Hit és Haza egymástól függetlenül is szent fogalomnak számított. Úgy vélekedett, hogy ideje lenne a népnek "visszaadni" azt, amit tőle kaptunk!

Kodályt életem meghatározó példaképének tekintettem, már zeneakadémista koromban. Akkor népzenét tanultam nála. Először Békéstarhoson találkoztunk. A Tanár úr a világ legtermészetesebb embereként érezte jól magát, nem is emlékeztetett a budapesti távolságtartó-emberi magatartására! Mindenkit rendkívüli erőfeszítésekre ösztönzött a reá bízottak közül. Olyanná vált számomra, mintha növendéke lettem volna, pedig nem tőle tanultam zeneszerzést. Szerencsémre legtöbbször a szigorú példaképeim váltak hasznomra. Ezért is tudott emlékezetemből kitörölhetetlenné válni Kodály Schumannt-idéző tanácsa: "olyanokkal barátkozz, akik többet tudnak nálad". Magam is szolmizáltam neki, és házi szolfézsversenyünkön díjat nyertem. Dedikált kotta volt a jutalom! Kodály kórusművei voltak az első zenei élményeim is… mert Kodály és Bartók műveivel előbb ismerkedtem, mint bármelyik klasszikussal.

A teljes cikk a www.kodaly125.hu honlap "Ércnél maradandóbb…" linkje alatt olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.