Klasszikus

Kodály Zoltán Kórusverseny – végeredmény

2006.11.28. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége 2006. november 23-26-ig rendezte meg a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban. A verseny abszolút győztese, a nagydíj birtokosa a Pécsi Bartók Béla Férfikar lett, Lakner Tamás karnagy vezetésével.

A magyar kórusok ünnepi eseményének fővédnöke Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke volt. Az esemény védnöki posztját Dr. Phd. Hiller István kulturális miniszter töltötte be, tiszteletbeli elnök Kodály Zoltánné Péczely Sarolta volt. A nyitóhangversenyen Dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár mondott ünnepi beszédet, a rendezvényt pedig Dr. Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas zeneszerző, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár nyitotta meg. A rendezvényt támogatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága.

A kórusverseny célja, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a kiemelkedő színvonalú hazai és határon túli együtteseknek, egyben rangos fórumot teremt a kortárs magyar és európai zeneszerzők műveinek. A kötelező és szabadon választott műsorok színes palettáján számos új kompozíció jelenik meg, így ez az esemény gazdagítja a fellépő kórusok repertoárját és mindig friss élményt ad a szakmai közönségnek.

A nyitóhangversenyen - 2006. november 23-án, csütörtök este fél nyolckor, a Szent István Bazilikában - a Budapesti Monteverdi Kórus, a Cantate Vegyeskar és a Szent István Bazilika Énekkara lépett fel. A verseny november 24-én, pénteken, öt órakor kezdődött az ifjúsági nőikarok kategóriával, majd nyolc órától a férfikarok, kilenc órától a nőikarok következtek.

Szombaton délelőtt fél tizenegytől a kicsinyek kórusa, háromnegyed tizenkettőtől a gyermekkarok, fél nyégytől az énekegyüttesek, negyed öttől a kamarakórusok és fél nyolctól a vegyeskarok versenyét hallgathatták meg az érdeklődők. Az ifjúsági vegyeskarok vasárnap délelőtt tíz órakor mutatkoztak be. A Nagydíjas verseny, november 26-án, vasárnap négy órakor kezdődött, az eredményhirdetés hét órakor volt.

A nemes versengés zsűrije rangos hazai és külföldi karnagyokból, zenei szakemberekből állt. Elnökök: Szőnyi Erzsébet és Rozgonyi Éva. A zsűri tagjai: Berkesi Sándor, Birtalan József (RO), Farkas András (CH), Gyöngyösi Levente, Kollár Éva, Mindszenty Zsuzsánna, Tóth Péter, Ugrin Gábor.

A pontos végeredmény itt tekinthető meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.