Klasszikus

Kodály Zoltán nyomában

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Kodály Társaság, a Nemzetközi Kodály Társaság és az Europa Cantat nemzetközi kórusszervezet konferenciát szervez 2005. március 8-12. között. A konferenciára és a karvezető versenyre legkésőbb 2005. február 28-ig lehet még jelentkezni.

Az ünnepi eseménysorozat programja: Kodály Zoltán életében és munkásságában fontos szerepet játszó helyszínek meglátogatása (Budapesten és Galántán); hangversenyek Kodály Zoltán műveiből; konferencia (zenetörténet, zenepedagógia, népzene témakörökben); Karvezető Hallgatók Országos Versenye Lantos Rezső emlékére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen; bemutató órák látogatása iskolákban. A résztvevők egyesített kórusa több közös próbát követően Kodály Zoltán „Budavári Te Deum” című művét adja elő a záróhangversenyen, a Zeneakadémián. A konferenciára a részvételi díj 6 000 forint, amely tartalmazza a részvételt a konferencián és a karvezető versenyen, valamint a nyitó- és záró fogadás költségeit. A hangversenyekre a belépés ingyenes.

A nyitó hangverseny március 8-án, este fél nyolctól lesz az MTA Dísztermében. A műsoron Kodály Zoltán kórusművei szerepelnek. A Debreceni Kodály Kórust Erdei Péter vezényli. A záró hangverseny a Zeneakadémián lesz március 12-én, este fél nyolctól. Kodály egyéb művei mellett ekkor csendül fel a Budavári Te Deum, illetve ekkor kerül sor a Fiatal Karvezetők Versenyének díjkiosztó ünnepségére is.

Jelentkezés és további információ kérése: Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – 1014 Budapest, Szentháromság tér 6.; e-mail: kota@kota.hu; tel.: (1) 201 7897; fax: (1) 225 3713.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.