Klasszikus

Kodály Zoltán nyomában

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Kodály Társaság, a Nemzetközi Kodály Társaság és az Europa Cantat nemzetközi kórusszervezet konferenciát szervez 2005. március 8-12. között. A konferenciára és a karvezető versenyre legkésőbb 2005. február 28-ig lehet még jelentkezni.

Az ünnepi eseménysorozat programja: Kodály Zoltán életében és munkásságában fontos szerepet játszó helyszínek meglátogatása (Budapesten és Galántán); hangversenyek Kodály Zoltán műveiből; konferencia (zenetörténet, zenepedagógia, népzene témakörökben); Karvezető Hallgatók Országos Versenye Lantos Rezső emlékére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen; bemutató órák látogatása iskolákban. A résztvevők egyesített kórusa több közös próbát követően Kodály Zoltán „Budavári Te Deum” című művét adja elő a záróhangversenyen, a Zeneakadémián. A konferenciára a részvételi díj 6 000 forint, amely tartalmazza a részvételt a konferencián és a karvezető versenyen, valamint a nyitó- és záró fogadás költségeit. A hangversenyekre a belépés ingyenes.

A nyitó hangverseny március 8-án, este fél nyolctól lesz az MTA Dísztermében. A műsoron Kodály Zoltán kórusművei szerepelnek. A Debreceni Kodály Kórust Erdei Péter vezényli. A záró hangverseny a Zeneakadémián lesz március 12-én, este fél nyolctól. Kodály egyéb művei mellett ekkor csendül fel a Budavári Te Deum, illetve ekkor kerül sor a Fiatal Karvezetők Versenyének díjkiosztó ünnepségére is.

Jelentkezés és további információ kérése: Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – 1014 Budapest, Szentháromság tér 6.; e-mail: kota@kota.hu; tel.: (1) 201 7897; fax: (1) 225 3713.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.