Klasszikus

Kodályra emlékeznek Nyíregyházán

2007.03.05. 00:00
Ajánlom
A Nyíregyházi Főiskola Ének-Zene Tanszéke március 5. és 8. között kulturális programokkal emlékezik Kodály Zoltán születésének 125. és halálának 40. évfordulójára.

A négynapos eseménysorozatban előadások, hangversenyek és filmvetítések adnak ízelítőt a zeneszerző életéből, munkásságából. A rendezvény március 5-én 11 órakor Jánosi Zoltánnak, a Főiskola Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Kara főigazgatójának megnyitójával veszi kezdetét. Ezután felavatják Szabó Tibor Kodály-portréját, majd Kodály életművét bemutató kiállítást nyitnak az Ének-Zene Tanszék Bartók-termében. A megnyitón Tarczai Zoltán nyugalmazott főiskolai tanár tart előadást a nagy zeneszerző és Nyíregyháza kapcsolatáról. Délután 17 órától a római katolikus társszékesegyházban ünnepi misével és Kodály emlékhangversennyel emlékeznek a zeneszerzőre. Este fél kilenctől és kedden este filmvetítés lesz a Mozaik teremben. A többi napon Kodály egész életművét bemutató előadások, hangversenyek várják a zeneszerető közönséget. A záróhangverseny csütörtök este hét órakor kezdődik a Mozaik teremben, majd a program végén táncházra kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.