Klasszikus

Kodályt játszik Aradon az NFZ

2015.09.29. 15:52
Ajánlom
Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét is előadják a Nemzeti Filharmonikusok október 6-án Aradon.

Az együttes 16 órakor a Vesztőhelyen Bartók Béla Magyar népdalok vegyeskarra II. tétel című művét adja elő, 19 órakor pedig a Páduai Szent Antal tiszteletére emelt katolikus templomban Kodály műve mellett Liszt-, Bartók-, Csemiczky- és Tavener-darabokat játszik. Az aradi fellépés mellett Kovács Géza, az NFZ főigazgatója az M1 aktuális csatorna szeptember 28-ai műsorában beszámolt arról, hogy az NFZ október 1-jén és 3-án Richard Strauss két egyfelvonásos operáját, A béke napját és a Daphnét adja elő a Müpában. A volt zeneigazgató, a japán Kobajasi Kenicsiro jövő májusban dirigálja ismét a zenekart - az NFZ 2016-ban turnézni fog a távol-keleti országban.

Az együttes zsúfolt teremben, nagy siker mellett kezdte meg új évadát a Müpában szeptember 25-én este. Az együttes Kocsis Zoltán vezényletével Bartók, Stravinsky és Schönberg műveiből játszott. "Stravinsky izgalmas vonósműve mellett Schönberg szinte lejátszhatatlanul nehéz zongoraversenye hangzott el Báll Dávid tolmácsolásában, végül Bartók örökérvényű műve, A kékszakállú herceg vára - mondta Kovács Géza. Kitért arra, hogy a Bartók-jubileumok (szombaton volt halála 70., jövő tavasszal lesz születése 135. évfordulója) apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányításával nemrég alakult meg egy Bartók-emlékbizottság, amelynek munkájában a Nemzeti Filharmonikusok is közreműködnek.

Az 1997 óta létező NFZ jogelődjének számító Székesfővárosi Zenekar 1923-ban, az Állami Hangversenyzenekar pedig 1952-ben alakult. Kovács Géza felidézte, hogy a Székesfővárosi Zenekar kísérte Ferencsik János vezényletével Bartók Béla és Pásztory Ditta kétzongorás koncertjét 1940 októberében, amely a zeneszerző óriás utolsó magyarországi koncertje volt Amerikába távozása előtt. "Ez a zenekar adta az első szimfonikus koncertet 1945 februárjában, amikor Budán még dörögtek az ágyúk, 1956 december 31-én pedig már Állami Hangversenyzenekarként a Zeneakadémián játszotta el Beethoven Eroica szimfóniájának II. tételét, a Gyászzenét, ezzel is emlékezve a forradalom és szabadságharc halottaira" - tette hozzá a főigazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.