Klasszikus

Kodályt játszik Aradon az NFZ

2015.09.29. 15:52
Ajánlom
Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című művét is előadják a Nemzeti Filharmonikusok október 6-án Aradon.

Az együttes 16 órakor a Vesztőhelyen Bartók Béla Magyar népdalok vegyeskarra II. tétel című művét adja elő, 19 órakor pedig a Páduai Szent Antal tiszteletére emelt katolikus templomban Kodály műve mellett Liszt-, Bartók-, Csemiczky- és Tavener-darabokat játszik. Az aradi fellépés mellett Kovács Géza, az NFZ főigazgatója az M1 aktuális csatorna szeptember 28-ai műsorában beszámolt arról, hogy az NFZ október 1-jén és 3-án Richard Strauss két egyfelvonásos operáját, A béke napját és a Daphnét adja elő a Müpában. A volt zeneigazgató, a japán Kobajasi Kenicsiro jövő májusban dirigálja ismét a zenekart - az NFZ 2016-ban turnézni fog a távol-keleti országban.

Az együttes zsúfolt teremben, nagy siker mellett kezdte meg új évadát a Müpában szeptember 25-én este. Az együttes Kocsis Zoltán vezényletével Bartók, Stravinsky és Schönberg műveiből játszott. "Stravinsky izgalmas vonósműve mellett Schönberg szinte lejátszhatatlanul nehéz zongoraversenye hangzott el Báll Dávid tolmácsolásában, végül Bartók örökérvényű műve, A kékszakállú herceg vára - mondta Kovács Géza. Kitért arra, hogy a Bartók-jubileumok (szombaton volt halála 70., jövő tavasszal lesz születése 135. évfordulója) apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányításával nemrég alakult meg egy Bartók-emlékbizottság, amelynek munkájában a Nemzeti Filharmonikusok is közreműködnek.

Az 1997 óta létező NFZ jogelődjének számító Székesfővárosi Zenekar 1923-ban, az Állami Hangversenyzenekar pedig 1952-ben alakult. Kovács Géza felidézte, hogy a Székesfővárosi Zenekar kísérte Ferencsik János vezényletével Bartók Béla és Pásztory Ditta kétzongorás koncertjét 1940 októberében, amely a zeneszerző óriás utolsó magyarországi koncertje volt Amerikába távozása előtt. "Ez a zenekar adta az első szimfonikus koncertet 1945 februárjában, amikor Budán még dörögtek az ágyúk, 1956 december 31-én pedig már Állami Hangversenyzenekarként a Zeneakadémián játszotta el Beethoven Eroica szimfóniájának II. tételét, a Gyászzenét, ezzel is emlékezve a forradalom és szabadságharc halottaira" - tette hozzá a főigazgató.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.