Klasszikus

Kokas Katalin 15 évre előre gondolkodik

2012.08.12. 10:05
Ajánlom
Kedden kezdődik a III. Kaposfest, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amelynek 7 napja alatt 14 hangversenyt hallgathat meg a közönség.

Kokas Katalin elmondta, hogy a város lakói közül még sosem vettek olyan sokan komolyzenei eseményre bérletet, mint az idei 14 koncertjükre. "Úgy gondolom tehát, hogy nincs semmi baj azzal, hogy minőségi, méghozzá magas minőségű fesztiválként határoztuk meg magunkat. Még csak a harmadik fesztiválra készülünk, de már túlzás nélkül mondhatom, világhírűek vagyunk, és ezt a kaposváriak kezdik a saját bőrükön is érezni. Ha még bírjuk öt-tíz évig anyagilag, a világ élvonalában leszünk" - vélekedett a hegedűművész.

Tervei hosszú távúak, legalább 15 évnyi anyag van a fejében - árulta el Kokas Katalin, aki már meghívta a csellóművész Yo-Yo Mát, Martha Argerich zongoraművészt, valamint Gidon Kremer, Janine Jansen és Thomas Zehetmair hegedűművészt. "A programot művészekre szabom, kitaláltam, milyen művek hangozzanak el a következő másfél évtizedben és kik játszhatnák ezeket. Nem vagyunk sztárcentrikusak, de az igazán legnagyobbakról van szó, akik azt várják, hogy ráérjenek ebben a periódusban. Megjegyzem, mindig hozok új, fiatal és feljövő művészeket is" - mutatott rá Kokas Katalin. A Fideliónak adott korábbi nyilatkozatában kiemelte Alina Ibragimovát, akivel készített interjúnkat itt olvashatják. Kiemelte, hogy Kaposvár példaszerűen közelít a fesztiválhoz, hat évre szóló szerződést írtak alá 2010-ben, miközben Magyarországon még a tömegrendezvények is legfeljebb egy évre kapnak "hátteret".

B7A14D88-A34C-45F3-AE6F-CBCC6E0BE67D

Kokas Katalin

Az évfordulós szerzők munkássága, a ritkaságok keresése szinte egyáltalán nem jellemzi a programot. A kapcsolatrendszer viszont alapvető, a kamarazene-irodalom fundamentális műveit és az együttjátszás örömét kínálta például Joshua Bellnek az első fesztiválon, a szokásos gázsija töredékéért.

"Ha egy meghívott igent mond, a következő kérdés az: mit játszanál szívesen? Az én dolgom a sakkozás, összeilleszteni a kiválasztott műveket a formációkkal. Nem lehet például, hogy csak Kocsis Zoltán szonátázzon, kell dal és fúvós zene, kis parti után nagy következzen. Vigyázok, hogy a darabok karaktere is változzon, Brahms súlyát Debussyvel lazítsam, hogy színes legyen a műsor" - sorolta Kokas Katalin.

Néha a finisben rögtönöznie kell: most derült ki, hogy a gyermeket váró hegedűművész, Latica Honda-Rosenbergnek nem javasolta az orvos az utazást, Reto Bieri klarinétművész is családi problémák miatt lépett vissza. "Vengerovtól Kavakoszig mindenkit felhívtam, sajnos foglaltak. Jön azonban a norvég Vilde Frang, aki márciusban Budapesten aratott kirobbanó sikert. Ám ő csak a fesztivál három utolsó napjára ér ide, tehát át kell szerveznem a programot. Ezt nem tartom negatívumnak, rugalmas vagyok" - hangsúlyozta a hegedűművész.

Megjegyezte: örül, hogy elfogadta a meghívását a 90 éves hegedűs, Ivry Gitlis, aki olyan zenei világot képvisel, amit ma hírből sem ismernek. "Szívesen mesél fellépés közben, lehet, hogy egy órával hosszabb lesz a koncertje, de a történeteit garantáltan élvezni fogja a közönség. Teljes szabadságot adok neki, ha akar, bármikor pódiumra léphet a fesztiválon" - jegyezte meg Kokas Katalin.

Gitlis egy csodálatos Stradivarin játszik, Kokas Katalin szintén Stradivarival járja a világot, amelyet az Aranymúzeumtól, illetve az alapító-tulajdonos Zelnik Istvántól kapott meg használatra. Kelemen Barnabás, valamint Alina Ibragimova a legendás Guarneri-műhely mesterhangszerével lép fel.

Nemcsak a felnőtt bérletek kelendők, a 3500 forintos "fesztiválpárna" az ifjú publikumnak szól, ezzel a szabadon maradt helyekre lehet leülni mind a 14 koncerten. "Fontosnak tartom, hogy a fiatalok lehetőséget kapjanak a híres muzsikusokkal való találkozásra. Többségük igen nehéz körülmények között tanul, a szülőknek nincs pénzük, hogy a koncertjegyeiket támogassák, pedig nemzetközi viszonylatban igen olcsók vagyunk" - jegyezte meg Kokas Katalin.

A fesztivált férjével, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművésszel álmodták meg. A művészi részét közösen egyengetik, hogy valóban létezzen, ahhoz erős és állhatatos csapatmunka szükséges, amelyet Bolyki György fesztiváligazgató és kollégái képviselnek.
A Zeneakadémia növendékei segítőként lesznek jelen, a kollégiumi szállásukat, étkezésüket a fesztivál állja, a "profitjuk" az, hogy több évre szóló művészi útravalót kapnak - mondta Kokas Katalin.

A Szivárvány Kultúrpalota bevált, kényelmes és kitűnő az akusztika, ott lesz minden koncert. Kokas Katalin azonban szeretné, ha jövőre több helyszínt is bevonhatnának a programokba. "Pénzkérdés ez is" - jegyezte meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.