Klasszikus

Kokas Katalin győzött a Szigeti-versenyen

2002.09.17. 00:00
Ajánlom
Magyar versenyző, a novemberben huszonnegyedik születésnapját ünneplő Kokas Katalin nyerte a Szigeti József nemzetközi hegedűversenyt. A második helyen japán, a harmadikon francia versenyző végzett. A díjkiosztó gálakoncertet hétfő este tartották a Zeneakadémián.

"Nem foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy esélyes vagyok-e vagy sem. Mint minden alkalommal, most is csak arra koncentráltam, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam, s mindhárom fordulóban úgy éreztem, ez sikerült. A többi már nem rajtam, hanem versenyzőtársaimon és persze a zsűri döntésén múlt. Most nagyon boldog vagyok, és köszönöm a közönségnek a sok biztatást” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a tegnap befejeződött Szigeti József nemzetközi hegedűverseny győztese, Kokas Katalin. A fiatal hegedűművész a Zeneakadémián, a rendkívüli tehetségek osztályában Halász Ferenc növendéke volt, majd másfél évet töltött Torontóban, ahol a világhírű, magyar származású professzor, Fenyves Loránd tanította. Budapestre visszatérve a Zeneakadémián Perényi Eszternél folytatta a tanulást, s nála is diplomázott. Az első díj mellett most – Farkas Ferenc Szólószonátájának legjobb előadásáért – Budapest főváros különdíját is elnyerte, és számos külföldi fesztiválra, koncertre kapott meghívást. Az idei Szigeti József hegedűversenyre – amely a budapesti zenei versenyek sorában már a harminchetedik – huszonegy ország ötvenöt versenyzője küldte el nevezését, közülük végül harmincan jöttek el a viadalra. A döntőbe öten jutottak be, s közülük – Kokas Katalin mögött – a második helyet a huszonnégy éves japán Akiko Ono, a harmadik helyet pedig az ugyancsak huszonnégy esztendős francia Julien Dieudegard szerezte meg. A győztes jutalma ötezer dollár, a második helyezetté négyezer, a harmadiké háromezer. Akiko Ono – Szkrjabin Tercetűdjének megszólaltatásáért – különdíjat is kapott, s ugyancsak különdíjjal jutalmazták a francia Naaman Sluchint Csemiczky Miklós Szólószonátájának bemutatásáért. A nemzetközi zsűri munkájában egyébként Kiss András, Perényi Eszter, Szabadi Vilmos, valamint Michael Frischenschlager (Ausztria), Edit Peinemann (Németország), Václav Snítil (Csehország), Tomotada Soh (Japán), Pavel Vernikov (Izrael) és Krzysztof Wegrzyn (Lengyelország) vett részt.

A budapesti nemzetközi hegedűverseny több mint fél évszázados múltra tekint vissza: 1948-ban rendezték meg először. Akkor egy olasz versenyző, Sirio Piovesan győzött. A legutóbbi, 1997-es Szigeti József hegedűversenyen ugyancsak jól szerepeltek a magyarok: Kelemen Barnabás második, András Tamás harmadik lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.