Klasszikus

Kokas Katalin nyerte a Szigeti-versenyt

2002.09.16. 00:00
Ajánlom
Magyar versenyző, a huszonhárom éves Kokas Katalin diadalmaskodott a szeptember elején kezdődött Szigeti József Nemzetközi Hegedűversenyen. A dobogó második és harmadik helyét egy japán és egy francia versenyző foglalhatta el.

Előzetesen ötvenöt versenyző jelentkezett, ám végül csupán harmincan indultak el a meglehetősen nagy kihívást jelentő, három fordulóból álló megmérettetésen. A középdöntőkbe tizennégyen, a döntőbe már csak öt fiatal hegedűs jutott, akik a döntőben a MATÁV Szimfonikus Zenekar szólistájaként Beethoven, Brahms, Csajkovszkij vagy Bartók hegedűversenyével bizonyíthatták felkészültségüket.

A nemzetközi zsűri tagjai Kiss András, Michael Frischenschlager (Ausztria), Edit Peinemann (Németország), Perényi Eszter, Václav Snítil (Csehország), Tomotada Soh (Japán), Szabadi Vilmos, Pavel Vernikov (Izrael) és Krzysztof Wegrzyn (Lengyelország) voltak.

Kokas Katalin 1978. november 22-én született, tanulmányait a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatán Halász Ferencnél, majd Torontóban Fenyves Lorándnál, végül újból a budapesti Zeneakadémián, Perényi Eszternél folytatta. Első díja mellett a zsűri neki ítélte a Farkas-szólószonáta legjobb előadásáért járó különdíjat is. A verseny ezüstérmese a japán Akiko Ono, bronzérmese a francia Julien Dieudegard lett - előbbi ugyancsak nyert egy különdíjat is a Szkrjabin-etűd virtuóz előadásáért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.