Klasszikus

Kölcsey Ferenc – Erkel Ferenc: Himnusz

2007.01.23. 00:00
Ajánlom
Az Országos Széchényi Könyvtár himnusztörténeti kiállítása, Nemzeti Ereklye sorozat – középpontjában Erkel Ferenc Kölcsey versére komponált zeneművével – a Zeneműtár Joseph Haydn-, Erkel Ferenc- és Dohnányi Ernő-gyűjteményének legbecsesebb darabjait mutatja be.

Magyarországon a 18. század végéig többnyire az egyházi népénekekből választották ki azokat a közösségi énekeket, amelyek az ünnepélyes alkalmak néphimnuszának szerepkörét töltötték be. A 19. század elejétől az osztrák kormányzat egységesen Joseph Haydn császárhimnuszát szerette volna meghonosítani az állami ünnepségeken, de a Gott erhalte nemzeti nyelvű változata a Haydn-dallam szépsége ellenére sem tudott tartósan meggyökerezni.

A reformkor hazafias légkörében Bartay András, a Nemzeti Színház igazgatója két nyilvános zeneszerzői pályázatot is hirdetett a magyar szövegű és dallammintázatú néphimnusz életre hívására: 1843-ban Vörösmarty Mihály Szózat, 1844-ben Kölcsey Ferenc Hymnus című verseinek megzenésítésére. Mindkét pályanyertes alkotás – Egressy Béni Szózata és Erkel Ferenc Hymnusza – pár hónap alatt terjedt el az országban, bizonyítva, hogy a korabeli közönség hamar befogadta, mintegy magáénak ismerte el a Nemzeti Színház színpadáról felcsendülő díjazott melódiákat.

Első helyen is Erkel remekművét, mely a kiegyezés korára már az egész magyar nyelvterület egységes énekelt himnuszává vált. Viszontagságos 19. és 20. századi utóélete során napjaink legismertebb nagyzenekari változata 1938-ban keletkezett Dohnányi Ernő hangszerelésében. A Himnusz jogállása 1989-ben nyert megnyugtató törvényi rendezést. Valahányszor halljuk, közösen énekeljük, zenei örökségünk nemzedékeken át megőrzött, megtartó erejű, legnemesebb hagyományát tiszteljük benne.

A Nemzeti Ereklye kiállítás-sorozat következő műtárgyának ünnepélyes bemutatójára január 23-án, délután négy órakor kerül sor az Országos Széchenyi Könyvtár VI. emeleti előadótermében. A kiállítást megnyitja Eckhardt Mária, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója, közreműködik az Országos Széchényi Könyvtár Énekkarának kamaraegyüttese.

(A Kölcsey Ferenc – Erkel Ferenc: Himnusz című kiállítás 2007. január 23-tól március 31-ig tekinthető meg vasárnap és hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig az Országos Széchenyi Könyvtárban.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.