Klasszikus

Kölcsönösen kereshető, kutatható a Rádió és a Zeneakadémia kottaanyaga

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió azzal a céllal, hogy a két intézmény kottaanyaga kölcsönösen kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé váljon.

A szerződést Falvai Sándor rektor és Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke írta alá az egyetem épületében, Budapesten. A Zeneakadémia az általa 1994 óta alkalmazott integrált könyvtári rendszer kottatári vonatkozású részeit a közszolgálati rádió archívuma számára számítógépes úton hozzáférhetővé teszi, cserébe jogosultságot kap a rádióba telepített adatbázis elérésére.

Aleph rendszer a Rádióban

A Magyar Rádió Archívuma már régóta foglalkozott azzal a gondolattal, hogy a már meglévő adatbázisait egy korszerű, a mai kor technikájának és kihívásainak legjobban megfelelő új integrált rendszerbe konvertálná, illetve katalogizálná azokat a dokumentumokat, amelyek még egyáltalán nincsenek számítógépes rendszerben feldolgozva. Ennek a gondolatsornak alapján született meg az elhatározás, hogy a Rádió az Archívum számára megvásárolna egy új rendszert. A piacon való kutakodás eredménye az lett, hogy végül az ALEPH 500-as integrált könyvtári rendszer mellett döntöttek és vásárolták meg az Archívum Könyv- és Kottatára számára.

A Kottatár csak múlt év nyarán került szervezetileg az Archívum kötelékébe, de Kottatára gyakorlatilag 1928 óta van a Magyar Rádiónak. Ez idő alatt – a háború és egyéb körülmények pusztítása ellenére – az állomány közel 40 ezer kottára duzzadt. Ez a hatalmas mennyiség csak leltárszinten van nyilvántartva, a kották bibliográfiai feldolgozása még nem történt meg. Ezt a feladatot szeretnénk megoldani az ALEPH rendszer segítségével, mégpedig oly módon, hogy a rendszer adta lehetőséget kihasználva, a Zeneakadémia Kottatárában már feldolgozott kották bibliográfiai adatait átemelnénk a saját rendszerünkbe, megkönnyítve ezzel a feldolgozási munkát. A Zeneakadémia Kottatára ezt a segítséget felajánlotta nekünk azzal a feltétellel, hogy amint a mi kottatári anyagunk feldolgozásra került, mi is megnyitjuk adatbázisunkat a Zeneakadémia Kottatára számára. Így a két intézmény kottaanyaga egymás számára kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé válik.

Az ALEPH rendszer további bővítésével a könyv-, sajtó, irat és borítékanyagainkat a fentihez hasonló módon a nagyközönség elé tudnánk tárni, valamint akár egy keresőkérdéssel választ kaphatunk arra, hogy a Magyar Rádióban egy témával kapcsolatban milyen dokumentumok találhatók. A rendszer a katalogizálás és lekérdezés mellett lehetővé teszi a számítógépes kölcsönzést, a beszerzést illetve a pénzügyi elszámolást is (több egyéb lehetőség mellett).

Mivel a rendszert az egész világon használják, az összes kontinens sok országával létrejön egy sajátságos kommunikáció, amelynek segítségével kereshetővé, kutathatóvá válik több magyarországi és külföldi könyvtár, kutatóintézeti könyvtár, illetve kottatár gyűjteménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Bátran belépni az ismeretlenbe – Láng Zsolt a Kult50-ben

Nagy sikerű regényének egyik főszereplője Bolyai János matematikus, a másik meg egy író, aki pont Bolyairól készíti regényét. A könyvbeli írót ugyanúgy hívják, mint a valódi szerzőt, vagyis Láng Zsoltnak. Aki szerint ez az írói fogás stiláris ösztönzés az olvasó számára, hogy a könyv másik főszereplőjét, Bolyait is valóságosnak tekintse.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.