Klasszikus

Kölcsönösen kereshető, kutatható a Rádió és a Zeneakadémia kottaanyaga

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió azzal a céllal, hogy a két intézmény kottaanyaga kölcsönösen kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé váljon.

A szerződést Falvai Sándor rektor és Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke írta alá az egyetem épületében, Budapesten. A Zeneakadémia az általa 1994 óta alkalmazott integrált könyvtári rendszer kottatári vonatkozású részeit a közszolgálati rádió archívuma számára számítógépes úton hozzáférhetővé teszi, cserébe jogosultságot kap a rádióba telepített adatbázis elérésére.

Aleph rendszer a Rádióban

A Magyar Rádió Archívuma már régóta foglalkozott azzal a gondolattal, hogy a már meglévő adatbázisait egy korszerű, a mai kor technikájának és kihívásainak legjobban megfelelő új integrált rendszerbe konvertálná, illetve katalogizálná azokat a dokumentumokat, amelyek még egyáltalán nincsenek számítógépes rendszerben feldolgozva. Ennek a gondolatsornak alapján született meg az elhatározás, hogy a Rádió az Archívum számára megvásárolna egy új rendszert. A piacon való kutakodás eredménye az lett, hogy végül az ALEPH 500-as integrált könyvtári rendszer mellett döntöttek és vásárolták meg az Archívum Könyv- és Kottatára számára.

A Kottatár csak múlt év nyarán került szervezetileg az Archívum kötelékébe, de Kottatára gyakorlatilag 1928 óta van a Magyar Rádiónak. Ez idő alatt – a háború és egyéb körülmények pusztítása ellenére – az állomány közel 40 ezer kottára duzzadt. Ez a hatalmas mennyiség csak leltárszinten van nyilvántartva, a kották bibliográfiai feldolgozása még nem történt meg. Ezt a feladatot szeretnénk megoldani az ALEPH rendszer segítségével, mégpedig oly módon, hogy a rendszer adta lehetőséget kihasználva, a Zeneakadémia Kottatárában már feldolgozott kották bibliográfiai adatait átemelnénk a saját rendszerünkbe, megkönnyítve ezzel a feldolgozási munkát. A Zeneakadémia Kottatára ezt a segítséget felajánlotta nekünk azzal a feltétellel, hogy amint a mi kottatári anyagunk feldolgozásra került, mi is megnyitjuk adatbázisunkat a Zeneakadémia Kottatára számára. Így a két intézmény kottaanyaga egymás számára kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé válik.

Az ALEPH rendszer további bővítésével a könyv-, sajtó, irat és borítékanyagainkat a fentihez hasonló módon a nagyközönség elé tudnánk tárni, valamint akár egy keresőkérdéssel választ kaphatunk arra, hogy a Magyar Rádióban egy témával kapcsolatban milyen dokumentumok találhatók. A rendszer a katalogizálás és lekérdezés mellett lehetővé teszi a számítógépes kölcsönzést, a beszerzést illetve a pénzügyi elszámolást is (több egyéb lehetőség mellett).

Mivel a rendszert az egész világon használják, az összes kontinens sok országával létrejön egy sajátságos kommunikáció, amelynek segítségével kereshetővé, kutathatóvá válik több magyarországi és külföldi könyvtár, kutatóintézeti könyvtár, illetve kottatár gyűjteménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.