Klasszikus

Kölcsönösen kereshető, kutatható a Rádió és a Zeneakadémia kottaanyaga

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Együttműködési megállapodást kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Rádió azzal a céllal, hogy a két intézmény kottaanyaga kölcsönösen kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé váljon.

A szerződést Falvai Sándor rektor és Kondor Katalin, a Magyar Rádió Rt. elnöke írta alá az egyetem épületében, Budapesten. A Zeneakadémia az általa 1994 óta alkalmazott integrált könyvtári rendszer kottatári vonatkozású részeit a közszolgálati rádió archívuma számára számítógépes úton hozzáférhetővé teszi, cserébe jogosultságot kap a rádióba telepített adatbázis elérésére.

Aleph rendszer a Rádióban

A Magyar Rádió Archívuma már régóta foglalkozott azzal a gondolattal, hogy a már meglévő adatbázisait egy korszerű, a mai kor technikájának és kihívásainak legjobban megfelelő új integrált rendszerbe konvertálná, illetve katalogizálná azokat a dokumentumokat, amelyek még egyáltalán nincsenek számítógépes rendszerben feldolgozva. Ennek a gondolatsornak alapján született meg az elhatározás, hogy a Rádió az Archívum számára megvásárolna egy új rendszert. A piacon való kutakodás eredménye az lett, hogy végül az ALEPH 500-as integrált könyvtári rendszer mellett döntöttek és vásárolták meg az Archívum Könyv- és Kottatára számára.

A Kottatár csak múlt év nyarán került szervezetileg az Archívum kötelékébe, de Kottatára gyakorlatilag 1928 óta van a Magyar Rádiónak. Ez idő alatt – a háború és egyéb körülmények pusztítása ellenére – az állomány közel 40 ezer kottára duzzadt. Ez a hatalmas mennyiség csak leltárszinten van nyilvántartva, a kották bibliográfiai feldolgozása még nem történt meg. Ezt a feladatot szeretnénk megoldani az ALEPH rendszer segítségével, mégpedig oly módon, hogy a rendszer adta lehetőséget kihasználva, a Zeneakadémia Kottatárában már feldolgozott kották bibliográfiai adatait átemelnénk a saját rendszerünkbe, megkönnyítve ezzel a feldolgozási munkát. A Zeneakadémia Kottatára ezt a segítséget felajánlotta nekünk azzal a feltétellel, hogy amint a mi kottatári anyagunk feldolgozásra került, mi is megnyitjuk adatbázisunkat a Zeneakadémia Kottatára számára. Így a két intézmény kottaanyaga egymás számára kereshetővé, kutathatóvá és kölcsönözhetővé válik.

Az ALEPH rendszer további bővítésével a könyv-, sajtó, irat és borítékanyagainkat a fentihez hasonló módon a nagyközönség elé tudnánk tárni, valamint akár egy keresőkérdéssel választ kaphatunk arra, hogy a Magyar Rádióban egy témával kapcsolatban milyen dokumentumok találhatók. A rendszer a katalogizálás és lekérdezés mellett lehetővé teszi a számítógépes kölcsönzést, a beszerzést illetve a pénzügyi elszámolást is (több egyéb lehetőség mellett).

Mivel a rendszert az egész világon használják, az összes kontinens sok országával létrejön egy sajátságos kommunikáció, amelynek segítségével kereshetővé, kutathatóvá válik több magyarországi és külföldi könyvtár, kutatóintézeti könyvtár, illetve kottatár gyűjteménye.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.