Klasszikus

Kolozsvár köszönti Budapestet

2008.01.18. 00:00
Ajánlom
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégvárosa Kolozsvár. A fellépő művészeket és a programot stílszerűen a kincses város főterén álló Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy-palotában mutatták be.

Az, hogy Kolozsvár legyen a fesztivál 2008-as vendége, Balázs Attilának köszönhető – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. A Farkas utcai templom főlelkésze körülbelül fél-háromnegyed éve kereste meg a BTF szervezőit ötletével, s ennek eredményeképpen látogatnak Budapestre a kolozsvári művészek.

Március 18-án nyílik és a fesztivál ideje alatt látogatható a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában Könczey Elemér tárlata látható, amelyre a művész az elmúlt 15 év alatt nyomtatásban megjelent 3000 karikatúrájából válogat. A Budapestre egy Best of-fal érkező grafikus célja, hogy a hétköznapokba derűt csempésszen, és reményei szerint a fesztiválra látogatók arcára is mosolyt csalogatnak majd rajzai.

A sajtótájékoztatón Bartók Román táncaiból játszott az Árkádia vonósnégyes. A 2005-ben alakult zenekar tagjai Ana Bogăţilă, Răsvan Dumitru, Cristian Suărăşan és Török Zsolt, aki a fesztiválmeghívást fontos mérföldkőnek tekinti a kvartett életében. Műsorukon két erdélyi zeneszerző művei – Adrian Pop Nyolc bagatellje, amelyet egy Schiller-versre komponált, illetve Pascal Bentoiu Mozart inspirálta darabja, A konszonanciák vonósnégyese – mellett egy Haydn- és egy Brahms-vonósnégyes szerepel majd a Magyar Rádió Márványtermében.

Idén ünnepeljük Giacomo Puccini születésének 150. évfordulóját, s a zeneszerző előtt a Tavaszi Fesztivál is tiszteleg. Az Edgar magyarországi ősbemutatója, a Debrecenből érkező Manon Lescaut, valamint a Zenés TV-színház archív Bohémélet-felvétele mellett igazi különlegességnek számít a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka, a Silviu Purcărete által rendezett Gianni Schicchi, amelynek kedvéért átépítik a Thália Színházat. Egy teljes sort kiszednek a nézőtérről, hogy az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hasonló körülmények között játsszák a 18 tagú zenekarra áthangszerelt Puccini-operát. A sétatéri teátrumban ugyanis a nézőtér közepén van a járás, és ez a terület fontos szerepet játszik az előadásban. A produkcióban néhány kivétellel prózai színészek szerepelnek, akik számára nagy kihívást jelentett a feladat. A Laurettát játszó Kató Emőke elmondta, a társulat számára megtiszteltetés fellépni a Tavaszi Fesztiválon. A színésznő bevallotta, hogy amikor egy évvel a premier előtt nyilvánvalóvá vált, nem úszhatják meg az éneklést, sokan magánszorgalomból a kötelező színházi korrepetíció mellett plusz énekórákat is vettek. Az előadás szállítása igen költségigényes, a budapesti közönség a fesztivál egyik fő támogatójának, a Romániában is jelentős piaci résztvevőnek számító MOL jelentős anyagi segítségével láthatja a Zimányi Zsófia által a 21. század előadásának nevezett produkciót.

Erich Türk neve nem ismeretlen a magyarországi orgonamuzsika-kedvelők körében. Az orgonaművész több koncertet adott már Budapesten és több vidéki városban. Március 28-án az Egyetemi templomban Bach, Mozart és Franck művei mellett édesapja, Hans Peter Türk négy szerzeményét játssza.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra Kolozsvárról érkező művészek száma még közel sem végleges. Tárgyalások folynak további fellépőkkel, korlátot csak az anyagiak jelentenek. A fesztivál időtartama alatt a Szabadság téren egy kolozsvári szekciót is felvonultató fotókiállítás lesz. Ennek létrejötte a véletlennek köszönhető: a vendégség okán vette fel egy ügynökség a kapcsolatot a Fesztiválközponttal, és csatlakozott a programsorozathoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.