Klasszikus

Kolozsvár köszönti Budapestet

2008.01.18. 00:00
Ajánlom
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégvárosa Kolozsvár. A fellépő művészeket és a programot stílszerűen a kincses város főterén álló Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy-palotában mutatták be.

Az, hogy Kolozsvár legyen a fesztivál 2008-as vendége, Balázs Attilának köszönhető – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. A Farkas utcai templom főlelkésze körülbelül fél-háromnegyed éve kereste meg a BTF szervezőit ötletével, s ennek eredményeképpen látogatnak Budapestre a kolozsvári művészek.

Március 18-án nyílik és a fesztivál ideje alatt látogatható a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában Könczey Elemér tárlata látható, amelyre a művész az elmúlt 15 év alatt nyomtatásban megjelent 3000 karikatúrájából válogat. A Budapestre egy Best of-fal érkező grafikus célja, hogy a hétköznapokba derűt csempésszen, és reményei szerint a fesztiválra látogatók arcára is mosolyt csalogatnak majd rajzai.

A sajtótájékoztatón Bartók Román táncaiból játszott az Árkádia vonósnégyes. A 2005-ben alakult zenekar tagjai Ana Bogăţilă, Răsvan Dumitru, Cristian Suărăşan és Török Zsolt, aki a fesztiválmeghívást fontos mérföldkőnek tekinti a kvartett életében. Műsorukon két erdélyi zeneszerző művei – Adrian Pop Nyolc bagatellje, amelyet egy Schiller-versre komponált, illetve Pascal Bentoiu Mozart inspirálta darabja, A konszonanciák vonósnégyese – mellett egy Haydn- és egy Brahms-vonósnégyes szerepel majd a Magyar Rádió Márványtermében.

Idén ünnepeljük Giacomo Puccini születésének 150. évfordulóját, s a zeneszerző előtt a Tavaszi Fesztivál is tiszteleg. Az Edgar magyarországi ősbemutatója, a Debrecenből érkező Manon Lescaut, valamint a Zenés TV-színház archív Bohémélet-felvétele mellett igazi különlegességnek számít a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka, a Silviu Purcărete által rendezett Gianni Schicchi, amelynek kedvéért átépítik a Thália Színházat. Egy teljes sort kiszednek a nézőtérről, hogy az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hasonló körülmények között játsszák a 18 tagú zenekarra áthangszerelt Puccini-operát. A sétatéri teátrumban ugyanis a nézőtér közepén van a járás, és ez a terület fontos szerepet játszik az előadásban. A produkcióban néhány kivétellel prózai színészek szerepelnek, akik számára nagy kihívást jelentett a feladat. A Laurettát játszó Kató Emőke elmondta, a társulat számára megtiszteltetés fellépni a Tavaszi Fesztiválon. A színésznő bevallotta, hogy amikor egy évvel a premier előtt nyilvánvalóvá vált, nem úszhatják meg az éneklést, sokan magánszorgalomból a kötelező színházi korrepetíció mellett plusz énekórákat is vettek. Az előadás szállítása igen költségigényes, a budapesti közönség a fesztivál egyik fő támogatójának, a Romániában is jelentős piaci résztvevőnek számító MOL jelentős anyagi segítségével láthatja a Zimányi Zsófia által a 21. század előadásának nevezett produkciót.

Erich Türk neve nem ismeretlen a magyarországi orgonamuzsika-kedvelők körében. Az orgonaművész több koncertet adott már Budapesten és több vidéki városban. Március 28-án az Egyetemi templomban Bach, Mozart és Franck művei mellett édesapja, Hans Peter Türk négy szerzeményét játssza.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra Kolozsvárról érkező művészek száma még közel sem végleges. Tárgyalások folynak további fellépőkkel, korlátot csak az anyagiak jelentenek. A fesztivál időtartama alatt a Szabadság téren egy kolozsvári szekciót is felvonultató fotókiállítás lesz. Ennek létrejötte a véletlennek köszönhető: a vendégség okán vette fel egy ügynökség a kapcsolatot a Fesztiválközponttal, és csatlakozott a programsorozathoz.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.