Klasszikus

Kolozsvár köszönti Budapestet

2008.01.18. 00:00
Ajánlom
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégvárosa Kolozsvár. A fellépő művészeket és a programot stílszerűen a kincses város főterén álló Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy-palotában mutatták be.

Az, hogy Kolozsvár legyen a fesztivál 2008-as vendége, Balázs Attilának köszönhető – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. A Farkas utcai templom főlelkésze körülbelül fél-háromnegyed éve kereste meg a BTF szervezőit ötletével, s ennek eredményeképpen látogatnak Budapestre a kolozsvári művészek.

Március 18-án nyílik és a fesztivál ideje alatt látogatható a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában Könczey Elemér tárlata látható, amelyre a művész az elmúlt 15 év alatt nyomtatásban megjelent 3000 karikatúrájából válogat. A Budapestre egy Best of-fal érkező grafikus célja, hogy a hétköznapokba derűt csempésszen, és reményei szerint a fesztiválra látogatók arcára is mosolyt csalogatnak majd rajzai.

A sajtótájékoztatón Bartók Román táncaiból játszott az Árkádia vonósnégyes. A 2005-ben alakult zenekar tagjai Ana Bogăţilă, Răsvan Dumitru, Cristian Suărăşan és Török Zsolt, aki a fesztiválmeghívást fontos mérföldkőnek tekinti a kvartett életében. Műsorukon két erdélyi zeneszerző művei – Adrian Pop Nyolc bagatellje, amelyet egy Schiller-versre komponált, illetve Pascal Bentoiu Mozart inspirálta darabja, A konszonanciák vonósnégyese – mellett egy Haydn- és egy Brahms-vonósnégyes szerepel majd a Magyar Rádió Márványtermében.

Idén ünnepeljük Giacomo Puccini születésének 150. évfordulóját, s a zeneszerző előtt a Tavaszi Fesztivál is tiszteleg. Az Edgar magyarországi ősbemutatója, a Debrecenből érkező Manon Lescaut, valamint a Zenés TV-színház archív Bohémélet-felvétele mellett igazi különlegességnek számít a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka, a Silviu Purcărete által rendezett Gianni Schicchi, amelynek kedvéért átépítik a Thália Színházat. Egy teljes sort kiszednek a nézőtérről, hogy az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hasonló körülmények között játsszák a 18 tagú zenekarra áthangszerelt Puccini-operát. A sétatéri teátrumban ugyanis a nézőtér közepén van a járás, és ez a terület fontos szerepet játszik az előadásban. A produkcióban néhány kivétellel prózai színészek szerepelnek, akik számára nagy kihívást jelentett a feladat. A Laurettát játszó Kató Emőke elmondta, a társulat számára megtiszteltetés fellépni a Tavaszi Fesztiválon. A színésznő bevallotta, hogy amikor egy évvel a premier előtt nyilvánvalóvá vált, nem úszhatják meg az éneklést, sokan magánszorgalomból a kötelező színházi korrepetíció mellett plusz énekórákat is vettek. Az előadás szállítása igen költségigényes, a budapesti közönség a fesztivál egyik fő támogatójának, a Romániában is jelentős piaci résztvevőnek számító MOL jelentős anyagi segítségével láthatja a Zimányi Zsófia által a 21. század előadásának nevezett produkciót.

Erich Türk neve nem ismeretlen a magyarországi orgonamuzsika-kedvelők körében. Az orgonaművész több koncertet adott már Budapesten és több vidéki városban. Március 28-án az Egyetemi templomban Bach, Mozart és Franck művei mellett édesapja, Hans Peter Türk négy szerzeményét játssza.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra Kolozsvárról érkező művészek száma még közel sem végleges. Tárgyalások folynak további fellépőkkel, korlátot csak az anyagiak jelentenek. A fesztivál időtartama alatt a Szabadság téren egy kolozsvári szekciót is felvonultató fotókiállítás lesz. Ennek létrejötte a véletlennek köszönhető: a vendégség okán vette fel egy ügynökség a kapcsolatot a Fesztiválközponttal, és csatlakozott a programsorozathoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.