Klasszikus

Kolozsvár köszönti Budapestet

2008.01.18. 00:00
Ajánlom
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégvárosa Kolozsvár. A fellépő művészeket és a programot stílszerűen a kincses város főterén álló Szépművészeti Múzeumban, az egykori Bánffy-palotában mutatták be.

Az, hogy Kolozsvár legyen a fesztivál 2008-as vendége, Balázs Attilának köszönhető – mondta el Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. igazgatója. A Farkas utcai templom főlelkésze körülbelül fél-háromnegyed éve kereste meg a BTF szervezőit ötletével, s ennek eredményeképpen látogatnak Budapestre a kolozsvári művészek.

Március 18-án nyílik és a fesztivál ideje alatt látogatható a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában Könczey Elemér tárlata látható, amelyre a művész az elmúlt 15 év alatt nyomtatásban megjelent 3000 karikatúrájából válogat. A Budapestre egy Best of-fal érkező grafikus célja, hogy a hétköznapokba derűt csempésszen, és reményei szerint a fesztiválra látogatók arcára is mosolyt csalogatnak majd rajzai.

A sajtótájékoztatón Bartók Román táncaiból játszott az Árkádia vonósnégyes. A 2005-ben alakult zenekar tagjai Ana Bogăţilă, Răsvan Dumitru, Cristian Suărăşan és Török Zsolt, aki a fesztiválmeghívást fontos mérföldkőnek tekinti a kvartett életében. Műsorukon két erdélyi zeneszerző művei – Adrian Pop Nyolc bagatellje, amelyet egy Schiller-versre komponált, illetve Pascal Bentoiu Mozart inspirálta darabja, A konszonanciák vonósnégyese – mellett egy Haydn- és egy Brahms-vonósnégyes szerepel majd a Magyar Rádió Márványtermében.

Idén ünnepeljük Giacomo Puccini születésének 150. évfordulóját, s a zeneszerző előtt a Tavaszi Fesztivál is tiszteleg. Az Edgar magyarországi ősbemutatója, a Debrecenből érkező Manon Lescaut, valamint a Zenés TV-színház archív Bohémélet-felvétele mellett igazi különlegességnek számít a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka, a Silviu Purcărete által rendezett Gianni Schicchi, amelynek kedvéért átépítik a Thália Színházat. Egy teljes sort kiszednek a nézőtérről, hogy az eredetihez a lehető legnagyobb mértékben hasonló körülmények között játsszák a 18 tagú zenekarra áthangszerelt Puccini-operát. A sétatéri teátrumban ugyanis a nézőtér közepén van a járás, és ez a terület fontos szerepet játszik az előadásban. A produkcióban néhány kivétellel prózai színészek szerepelnek, akik számára nagy kihívást jelentett a feladat. A Laurettát játszó Kató Emőke elmondta, a társulat számára megtiszteltetés fellépni a Tavaszi Fesztiválon. A színésznő bevallotta, hogy amikor egy évvel a premier előtt nyilvánvalóvá vált, nem úszhatják meg az éneklést, sokan magánszorgalomból a kötelező színházi korrepetíció mellett plusz énekórákat is vettek. Az előadás szállítása igen költségigényes, a budapesti közönség a fesztivál egyik fő támogatójának, a Romániában is jelentős piaci résztvevőnek számító MOL jelentős anyagi segítségével láthatja a Zimányi Zsófia által a 21. század előadásának nevezett produkciót.

Erich Türk neve nem ismeretlen a magyarországi orgonamuzsika-kedvelők körében. Az orgonaművész több koncertet adott már Budapesten és több vidéki városban. Március 28-án az Egyetemi templomban Bach, Mozart és Franck művei mellett édesapja, Hans Peter Türk négy szerzeményét játssza.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválra Kolozsvárról érkező művészek száma még közel sem végleges. Tárgyalások folynak további fellépőkkel, korlátot csak az anyagiak jelentenek. A fesztivál időtartama alatt a Szabadság téren egy kolozsvári szekciót is felvonultató fotókiállítás lesz. Ennek létrejötte a véletlennek köszönhető: a vendégség okán vette fel egy ügynökség a kapcsolatot a Fesztiválközponttal, és csatlakozott a programsorozathoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.