Klasszikus

Kolozsvár legendái Selmeczi György új művében

Fidelio Klasszik
2019.11.08. 12:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását november 9-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Bajnay Beátával, Gárdos Péterrel és Selmeczi Györggyel.

Tablao flamenco est lesz jövő héten, november 20-án Budapesten, a Muzikum Klubban. A spanyol Jorge Díez Aragón ének-, cajón- és gitárművész alakja köré szerveződik az est; a művész mellett látható, hallható lesz Oravecz Péter gitárjátéka, valamint Házi Gabriella, Bencsik Andrea és Bajnay Beáta, akik táncosként idézik meg a flamenco tüzét.

Régen a szükségről szólt a flamenco, ez hívta életre. A szegénység, az éhezés – erről szóltak a dalok.

Mi nem ebbe születtünk bele. Hogyan táncolhatunk és zenélhetünk mégis flamencót, ha nem éltünk át, nem éreztük a saját bőrünkön, milyen éhezni és üres gyomorra pohárka bortól dalra fakadni? Nekünk máshol kell keresnünk magunkban a flamencót. A zsigereinkben. Ott, ahová az eszünk már nem tud követni. Talán csak egy hangemlék vagy illattöredék a tudatalattinkban. Ezért hát táncolunk és zenélünk, amennyit csak lehet, ameddig zeng bennünk a lélek” – vallják a fellépő művészek.

Bajnay Beáta flamenco táncost, az Aldebaran Kompánia alapító vezetőjét arról is kérdezzük, mit mesélnek majd el nekünk, nézőknek a tánccal és a zenével; egy vérbeli spanyol művész hogyan dolgozik, mit ad nekik; mire utal a cím, a Tablao, és milyen hangszerek, dalok szólalnak majd meg az esten?

BajnayBeata-104841.jpg

Bajnay Beáta

Egy hónapja jelent meg Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező új kötete, a Királyi játék. A filmrendező első kötetével az egész világot meghódította, mára közel 40 országban adták ki Hajnali láz című művét, idén nyáron pedig a szerző Dél-Koreában mutatta be a regényt. Új könyvében egy időben távoli, de hangulatában biztosan ismerős világba kalauzolja az olvasót.

A Királyi játékban megismerhetjük egy nagyravágyó európai uralkodó PR-gépezetét, titkosszolgálatát és a közvélemény befolyásolásának ismerős trükkjeit, emellett Kempelen Farkas különleges találmányát is.

A könyv az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története, melynek aktualitásáról, fiktív és valós elemeiről, valamint az írói hivatás nehézségeiről író Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel beszélgetünk.

gardospeter-092013.jpg

Gárdos Péter (Fotó/Forrás: IMDB)

Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező új operáját november 17-én mutatják be Kolozsváron. A Krónikás című kétfelvonásos vígopera szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed László, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. Az opera cselekménye sok elemet felhasznál Erdély, azon belül is Kolozsvár történetéből, legendáiból, de idősíkja nem meghatározott, bármikor megtörténhet térben és időben, egyfajta fantasy-ként fogható fel.

Zenei anyagát tekintve sokféle forrás megjelenik a dallamban: az opera, a daljáték és a musical is felfedezhető, ahogyan a legegyszerűbb, letisztult dallamoktól a bonyolult hangszeres és énekelt dallamokig a teljes skála benne van, de mindvégig harmonikus, dallamos egységként.

A Krónikás a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára készült, bemutatója november 17-én lesz annak tiszteletére, hogy kétszáz éve, 1819-ben ezen a napon jött létre az első magyar zeneiskola Kolozsváron. Selmeczi György zeneszerzőt arról is kérdezzük, miért volt fontos számára, hogy térben és időben lebegjen a mű, mi az a mondanivaló, amit ilyen neutrális formában szeretne átadni; a szövegkönyv megírásakor mire törekedtek, és mi volt a sorrend a munkákban: zene vagy szöveg; mennyi ideig készült a Krónikás, és miért e címválasztás?

DSC_0665-161917.jpg

Selmeczi György a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. november 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.
Klasszikus hír

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus kritika

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Klasszikus ajánló

Koncertsorozatot rendeznek a Nemzeti Múzeum alapítására emlékezve

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.
Klasszikus ajánló

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.