Klasszikus

Kolozsvár legendái Selmeczi György új művében

Fidelio Klasszik
2019.11.08. 12:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását november 9-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Bajnay Beátával, Gárdos Péterrel és Selmeczi Györggyel.

Tablao flamenco est lesz jövő héten, november 20-án Budapesten, a Muzikum Klubban. A spanyol Jorge Díez Aragón ének-, cajón- és gitárművész alakja köré szerveződik az est; a művész mellett látható, hallható lesz Oravecz Péter gitárjátéka, valamint Házi Gabriella, Bencsik Andrea és Bajnay Beáta, akik táncosként idézik meg a flamenco tüzét.

Régen a szükségről szólt a flamenco, ez hívta életre. A szegénység, az éhezés – erről szóltak a dalok.

Mi nem ebbe születtünk bele. Hogyan táncolhatunk és zenélhetünk mégis flamencót, ha nem éltünk át, nem éreztük a saját bőrünkön, milyen éhezni és üres gyomorra pohárka bortól dalra fakadni? Nekünk máshol kell keresnünk magunkban a flamencót. A zsigereinkben. Ott, ahová az eszünk már nem tud követni. Talán csak egy hangemlék vagy illattöredék a tudatalattinkban. Ezért hát táncolunk és zenélünk, amennyit csak lehet, ameddig zeng bennünk a lélek” – vallják a fellépő művészek.

Bajnay Beáta flamenco táncost, az Aldebaran Kompánia alapító vezetőjét arról is kérdezzük, mit mesélnek majd el nekünk, nézőknek a tánccal és a zenével; egy vérbeli spanyol művész hogyan dolgozik, mit ad nekik; mire utal a cím, a Tablao, és milyen hangszerek, dalok szólalnak majd meg az esten?

BajnayBeata-104841.jpg

Bajnay Beáta

Egy hónapja jelent meg Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező új kötete, a Királyi játék. A filmrendező első kötetével az egész világot meghódította, mára közel 40 országban adták ki Hajnali láz című művét, idén nyáron pedig a szerző Dél-Koreában mutatta be a regényt. Új könyvében egy időben távoli, de hangulatában biztosan ismerős világba kalauzolja az olvasót.

A Királyi játékban megismerhetjük egy nagyravágyó európai uralkodó PR-gépezetét, titkosszolgálatát és a közvélemény befolyásolásának ismerős trükkjeit, emellett Kempelen Farkas különleges találmányát is.

A könyv az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története, melynek aktualitásáról, fiktív és valós elemeiről, valamint az írói hivatás nehézségeiről író Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel beszélgetünk.

gardospeter-092013.jpg

Gárdos Péter (Fotó/Forrás: IMDB)

Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező új operáját november 17-én mutatják be Kolozsváron. A Krónikás című kétfelvonásos vígopera szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed László, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. Az opera cselekménye sok elemet felhasznál Erdély, azon belül is Kolozsvár történetéből, legendáiból, de idősíkja nem meghatározott, bármikor megtörténhet térben és időben, egyfajta fantasy-ként fogható fel.

Zenei anyagát tekintve sokféle forrás megjelenik a dallamban: az opera, a daljáték és a musical is felfedezhető, ahogyan a legegyszerűbb, letisztult dallamoktól a bonyolult hangszeres és énekelt dallamokig a teljes skála benne van, de mindvégig harmonikus, dallamos egységként.

A Krónikás a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára készült, bemutatója november 17-én lesz annak tiszteletére, hogy kétszáz éve, 1819-ben ezen a napon jött létre az első magyar zeneiskola Kolozsváron. Selmeczi György zeneszerzőt arról is kérdezzük, miért volt fontos számára, hogy térben és időben lebegjen a mű, mi az a mondanivaló, amit ilyen neutrális formában szeretne átadni; a szövegkönyv megírásakor mire törekedtek, és mi volt a sorrend a munkákban: zene vagy szöveg; mennyi ideig készült a Krónikás, és miért e címválasztás?

DSC_0665-161917.jpg

Selmeczi György a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. november 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Könyv

Alföldi Róbert dedikálja közelmúltban megjelent hangoskönyveit

Személyre szóló üzenettel viszi házhoz a Wolt május 14-én, péntek délután azokat Hungaroton gondozásában megjelent lemezeket, amelyeken Alföldi Róbert olvassa fel a magyar és világirodalom három klasszikusát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.