Klasszikus

Költözni fog a Zeneakadémia

2003.09.20. 00:00
Ajánlom
Ki kell költöztetni a koncerteket és az oktatást, de százéves korára újra a régi lehet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épülete.

Bizakodó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége az intézmény főépületének, korábbi nevén a Zenepalotának a rekonstrukciójával kapcsolatban, bár Tihanyi László rektorhelyettes elismerte: tartanak a „gazdasági viharoktól”. Tapasztalataik szerint mindig közbejöhet valami, ami elodázza az évszázados épület rekonstrukcióját.

Még 1999-ben került szóba a kisterem felújításának ötlete, de a szakértői vizsgálatok során kiderült: az épület teljes rekonstrukciója nélkül ez értelmetlen volna. Az intézmény vezetősége 2001-ben kezdett tárgyalni az Oktatási Minisztériummal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a nyolc-tízmilliárd forintos beruházás támogatásáról.

– Ez a felújítás nemcsak műemléki helyreállítás, hanem korszerűsítés is lesz – magyarázza Tihanyi László. Javítanivaló akad bőven, hiányzik például a légkondicionálás a nagyteremben, mert az eredeti, hideglevegő-fújásos rendszert a második világháború óta nem sikerült megjavítani. Ha a Zeneakadémia megkapja a támogatást, viszszanyerheti korábbi formáját az eredetileg kamaraopera-stúdiónak készült kisterem, és a ma ruhatárként működő kávézó is.

Az épületet állami segítség nélkül nem lehet felújítani, mert a Zeneakadémia rosszul áll anyagilag. A művészeti oktatás kifejezetten költségesnek számít: míg egy átlagos felsőoktatási intézményben két-háromszáz diákra jut egy oktató, a Zeneakadémián egy diákkal egyszerre két-három tanár is foglalkozik. Alkalmanként kiadják hangversenytermüket koncertek rendezésére, a hozzájuk kapcsolódó fogadásokra. Mindez és a külföldi hallgatók tandíjaiból származó bevétel az intézmény működéséhez is csak szűkösen elegendő, mert szeptembertől a kormány 14 százalékkal csökkentette az intézmény támogatását. A felújítás részletes tervei decemberben kerülnek a parlament elé. Ha minden jól alakul, fennállásának századik évfordulójára, 2007-re megújulhat a Liszt Ferenc téri palota.

A rekonstrukció idejére a koncerteket és az oktatást is ki kell költöztetni az épületből. A koncerteket ideiglenesen befogadó hangversenyterem csak 2004 őszén készül el a Millenniumi Városközpontban, az oktatás átmeneti helyszínének szánt Hegedű utcai épület sorsáról pedig egyelőre nem sikerült megállapodniuk a kerületi önkormányzattal.

A Zeneakadémia külföldi segítséget is kapott: adománykoncertet szerveztek a londoni Kensington-palotában a felújítás támogatására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.