Klasszikus

Költözni fog a Zeneakadémia

2003.09.20. 00:00
Ajánlom
Ki kell költöztetni a koncerteket és az oktatást, de százéves korára újra a régi lehet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épülete.

Bizakodó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége az intézmény főépületének, korábbi nevén a Zenepalotának a rekonstrukciójával kapcsolatban, bár Tihanyi László rektorhelyettes elismerte: tartanak a „gazdasági viharoktól”. Tapasztalataik szerint mindig közbejöhet valami, ami elodázza az évszázados épület rekonstrukcióját.

Még 1999-ben került szóba a kisterem felújításának ötlete, de a szakértői vizsgálatok során kiderült: az épület teljes rekonstrukciója nélkül ez értelmetlen volna. Az intézmény vezetősége 2001-ben kezdett tárgyalni az Oktatási Minisztériummal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a nyolc-tízmilliárd forintos beruházás támogatásáról.

– Ez a felújítás nemcsak műemléki helyreállítás, hanem korszerűsítés is lesz – magyarázza Tihanyi László. Javítanivaló akad bőven, hiányzik például a légkondicionálás a nagyteremben, mert az eredeti, hideglevegő-fújásos rendszert a második világháború óta nem sikerült megjavítani. Ha a Zeneakadémia megkapja a támogatást, viszszanyerheti korábbi formáját az eredetileg kamaraopera-stúdiónak készült kisterem, és a ma ruhatárként működő kávézó is.

Az épületet állami segítség nélkül nem lehet felújítani, mert a Zeneakadémia rosszul áll anyagilag. A művészeti oktatás kifejezetten költségesnek számít: míg egy átlagos felsőoktatási intézményben két-háromszáz diákra jut egy oktató, a Zeneakadémián egy diákkal egyszerre két-három tanár is foglalkozik. Alkalmanként kiadják hangversenytermüket koncertek rendezésére, a hozzájuk kapcsolódó fogadásokra. Mindez és a külföldi hallgatók tandíjaiból származó bevétel az intézmény működéséhez is csak szűkösen elegendő, mert szeptembertől a kormány 14 százalékkal csökkentette az intézmény támogatását. A felújítás részletes tervei decemberben kerülnek a parlament elé. Ha minden jól alakul, fennállásának századik évfordulójára, 2007-re megújulhat a Liszt Ferenc téri palota.

A rekonstrukció idejére a koncerteket és az oktatást is ki kell költöztetni az épületből. A koncerteket ideiglenesen befogadó hangversenyterem csak 2004 őszén készül el a Millenniumi Városközpontban, az oktatás átmeneti helyszínének szánt Hegedű utcai épület sorsáról pedig egyelőre nem sikerült megállapodniuk a kerületi önkormányzattal.

A Zeneakadémia külföldi segítséget is kapott: adománykoncertet szerveztek a londoni Kensington-palotában a felújítás támogatására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.