Klasszikus

Költözni fog a Zeneakadémia

2003.09.20. 00:00
Ajánlom
Ki kell költöztetni a koncerteket és az oktatást, de százéves korára újra a régi lehet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épülete.

Bizakodó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége az intézmény főépületének, korábbi nevén a Zenepalotának a rekonstrukciójával kapcsolatban, bár Tihanyi László rektorhelyettes elismerte: tartanak a „gazdasági viharoktól”. Tapasztalataik szerint mindig közbejöhet valami, ami elodázza az évszázados épület rekonstrukcióját.

Még 1999-ben került szóba a kisterem felújításának ötlete, de a szakértői vizsgálatok során kiderült: az épület teljes rekonstrukciója nélkül ez értelmetlen volna. Az intézmény vezetősége 2001-ben kezdett tárgyalni az Oktatási Minisztériummal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a nyolc-tízmilliárd forintos beruházás támogatásáról.

– Ez a felújítás nemcsak műemléki helyreállítás, hanem korszerűsítés is lesz – magyarázza Tihanyi László. Javítanivaló akad bőven, hiányzik például a légkondicionálás a nagyteremben, mert az eredeti, hideglevegő-fújásos rendszert a második világháború óta nem sikerült megjavítani. Ha a Zeneakadémia megkapja a támogatást, viszszanyerheti korábbi formáját az eredetileg kamaraopera-stúdiónak készült kisterem, és a ma ruhatárként működő kávézó is.

Az épületet állami segítség nélkül nem lehet felújítani, mert a Zeneakadémia rosszul áll anyagilag. A művészeti oktatás kifejezetten költségesnek számít: míg egy átlagos felsőoktatási intézményben két-háromszáz diákra jut egy oktató, a Zeneakadémián egy diákkal egyszerre két-három tanár is foglalkozik. Alkalmanként kiadják hangversenytermüket koncertek rendezésére, a hozzájuk kapcsolódó fogadásokra. Mindez és a külföldi hallgatók tandíjaiból származó bevétel az intézmény működéséhez is csak szűkösen elegendő, mert szeptembertől a kormány 14 százalékkal csökkentette az intézmény támogatását. A felújítás részletes tervei decemberben kerülnek a parlament elé. Ha minden jól alakul, fennállásának századik évfordulójára, 2007-re megújulhat a Liszt Ferenc téri palota.

A rekonstrukció idejére a koncerteket és az oktatást is ki kell költöztetni az épületből. A koncerteket ideiglenesen befogadó hangversenyterem csak 2004 őszén készül el a Millenniumi Városközpontban, az oktatás átmeneti helyszínének szánt Hegedű utcai épület sorsáról pedig egyelőre nem sikerült megállapodniuk a kerületi önkormányzattal.

A Zeneakadémia külföldi segítséget is kapott: adománykoncertet szerveztek a londoni Kensington-palotában a felújítás támogatására.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.