Klasszikus

Költöznie kell a MÁV Szimfonikus Zenekarnak

2020.06.29. 10:55
Ajánlom
A 75 éves szimfonikus zenekarnak ott kell hagynia a Múzeum utcai Károlyi-palotát, miután az épület már hat éve nem a vasúttársaság tulajdona.

Kitessékelik a MÁV Szimfonikus Zenekart a Múzeum utcai Károlyi-palotából - írja a nepszava.hu. A lap információja szerint az épület hetven éven át volt a zenekar otthona, július végéig azonban ki kell költözniük. A Károlyi-palotáról ugyanis 2014-ben több más épülettel együtt lemondott a MÁV az állam javára, mondván, az ingatlanok fenntartása igen nagy anyagi terhet ró a vasúttársaságra, így a frekventált elhelyezkedésű palota is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. birtokába került.

Budapest_VIII_Muzeum_utca_11_Karolyi-palota-101256.jpg

A Múzeum utcai Károlyi-palota (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Az eklektikus stílusban, 1869-71 között épült palota 2016-ban egy kormányhatározat szerint a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyar Ortodox Exarchátus vagyonkezelésébe került, de a jelenlegi használók – tehát a zenekar – kiköltözésére 2017-ben az akkori tervekkel ellentétben nem került sor. Az állam az épület felújítására 2020 elején 4 milliárd forint támogatást biztosított.

A zenekar június 23-án búcsúkoncertet adott, amelyen Fenyő Gábor, a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány kuratóriumának elnöke így beszélt:

„Innen most el kell költözniük, de siránkozás és szomorúság helyett inkább mutassuk meg azt, mit tudunk: önfeledten, magunkat a zenének átadva muzsikálni,

akkor is, ha a lelkünk mélyén szomorúság van. Lesz kiút, csak most még nem vagyunk biztosak abban, hogy erre, vagy arra vagy amarra” – tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.