Klasszikus

Költségvetési küzdelem az Operában

2004.07.20. 00:00
Ajánlom
Megszorításokkal kezdi az új szezont a Magyar Állami Operaház is: a tavalyihoz képest több százmillió forinttal kevesebb pénzhez jutnak az intézményt fenntartó államtól. Az intendáns-főigazgató Szinetár Miklós bejelentette, kénytelen elhagyni a szezon első bemutatóját, így új operapremiert legkorábban jövő márciusban tartanak az Andrássy úton. Ezzel egyidőben megkezdődött a legutóbbi pályáztatáskor Szinetár által ígért, folyamatos generációváltás: Vidnyánszky Attila lett a dalszínház vezető rendezője.

Nincs pénz szezonnyitó operapremierre a Magyar Állami Operaházban - ezt Szinetár Miklós intendáns-főigazgató a dalszínház 2004/2005-ös évadát ismertető sajtótájékoztatóján jelentette be. Információink szerint több százmillió forinttal kevesebből gazdálkodik az Operaház a tavalyi évhez képest. Hetényi Márta gazdasági igazgató lapunknak elmondta, hogy az intézmény tavalyi összes kifizetett ÁFÁ-ja 280 millió forint volt, és míg korábban a befizetett adó száz százalékát visszaigényelhették a színházak, idén csak 162 millió forintnyi kompenzációval számolhatnak; a visszaigényelhető ÁFA 10-12 százalék mindössze. Ez a tétel tehát közel százhúsz milliójába kerül az Operaháznak. Ezek mellett a 2004-re tervezett költségvetést (6,2 milliárd) eleve három százalékkal csökkentették - ez szintén százmilliós nagyságrend, a "Draskovics-csomag" néven ismert intézkedések pedig 154 millióval rövidítették meg az intézményt. Ezekből az is következik - a jegyek és bérletek áremelkedése, az elmaradó bérfejlesztések, és az elengedhetetlen felújítások mellett -, hogy az Andrássy úton a szezon első bemutatóját 2005. márciusában tartják. "Handel Xerxesz című zenedrámáját mindezek miatt Kovalik Balázs egy évvel később rendezheti meg" - jelentette be a főigazgató. Szinetár Miklós szerint így továbbra sem történik semmi a "már születése pillanatában elavult NDK-s berendezésekkel, és az Erkel Színház teljesen lepusztult nézőterével sem." A direktor ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy kiemelkedően magas volt az elmúlt évadban az Opera látogatottsága, és a közönség mellett a kritika is visszaigazolja a társulat törekvéseit. Mint mondja, ennek is köszönhető az eddig soha nem tapasztalt érdeklődés az Operaház és az Erkel Színház bérletei iránt. A költségvetési intézményeket érő megszorítások azonban mégis arra kényszerítik az Opera vezetését, hogy a jövő évadban eggyel kevesebb bemutatót tartsanak.

Időközben megkezdődött a generációváltás előkészítése is. Szinetár Miklós 2002-es kinevezésekor úgy tért vissza az Operaház élére, hogy a normális és a nyugaton megszokott átmenet érdekében a ciklus második felében már saját utódaival együtt kívánja vezetni a házat. Ennek első lépéseként értelmezhető, hogy augusztus elsejei hatállyal Szinetár vezető rendezőnek nevezte ki Vidnyánszky Attilát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító igazgatóját. Mint megtudtuk, ez lényegében azonos a főrendezői státussal, pusztán formai jelentősége van: a vezető rendező ugyanis pályázat nélkül is kinevezhető. Vidnyánszky a tavalyi szezon második felében jelentős szakmai- és közönségsikerrel vitte színre Janacek operáját, a Jenufát, számos általa színre vitt előadás látható a fővárosi prózai színházakban is, társulata rendszeresen vendégszerepel Magyarországon és külföldi fesztiválokon is. Lapunknak nyilatkozva Vidnyánszky elmondta, hogy munkaköre szerint minden az ő felügyelete alatt zajlik majd, ami az Operaház színházi működésének része. "Ugyanúgy fogok őrködni ezen a területen, ahogyan Petrovics Emil a zenéért felel" - tette hozzá Vidnyánszky.

A jövő szezonban két-két operabemutatót tartanak tehát: az Andrássy úton Sosztakovics műve Vidéki Lady Macbeth címmel, Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre. Az első premier időpontja március 12. Gyöngyösi Levente Babits A gólyakalifa című kisregényéből írt operát, ezt Harangi Mária rendezi. Az Erkelben mutatják be Puccinitól A nyugat lányát Kerényi Miklós Gábor rendezésében, valamint a Rigolettót, melynek próbáit Szinetár Miklós és Harangi Mária közösen vezeti. A balett társulat is két premierre készül: a Hófehérke világbemutatóját novemberben tartják, A bajadért az Erkelben áprilistól láthatja a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.