Klasszikus

Komoly zene, könnyű buli

2006.06.06. 00:00
Ajánlom
- Üzenem a magyaroknak, hogy vonósokra van szükségünk! - mondja Joy Bryer, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának alapítója. A huszonnyolc éve létező együttesbe idén rekordszámú magyar zenészt vettek fel.

A minden évben új összetételben fellépő zenekar egy tavaszi és egy nyári turnéra indul Vladimir Ashkenazy karmester irányításával. A körülbelül száz fiatalból álló zenekart annak idején Joy Bryer és férje alapították, hogy összegyűjtsék az unió legtehetségesebb fiataljait.

- A magyar zenészek hatezer jelentkezőből kerültek be, ez igazán jó ajánlólevél - véli Zongor Attila, a felvételiket szervező KultúrPont Iroda vezetője. Ebben az évben közel kilencvenen jelentkeztek Magyarországról. A 2006/2007-es zenekar tagjai Loboczky Balázs (hegedű), Páll Levente (brácsa) és Spáth Viktor (trombita) lettek. Loboczky Balázs már az idei tavaszi turnén is részt vett Csap Melindával (hegedű), Farkas Ágnessel (oboa), akik a tartalék-listáról kerültek be a zenekarba.

- Ösztönző volt ennyi jó zenésszel együtt muzsikálni - meséli Csap Melinda, aki elhalasztotta diplomakoncertjét, hogy részt vehessen a turnén. - A szervezés lenyűgöző, a zenekarnak van orvosa is. Gyakran buliztunk, hiszen valakinek a csapatból mindig volt születésnapja - folytatja a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében tanult Melinda. Farkas Ágnes szerint Ashkenazyval dolgozni érdekes, a karmester "érzelmileg nagyon tud hatni az emberre".

A lányoknak a kéthetes megfeszített garmisch-partenkircheni próbák után - azért szervezték oda, mert Richard Straussnak élnek a bajor síparadicsomban leszármazottai, akikkel a diákok is találkoztak - egyhetes turné következett Münchenben, Salzburgban és Bolzanóban. A zenekar nyelve az angol, és a szigetországi zenészek igen nagy számban képviseltetik magukat. - Magyarországon nem ismerik az együttest, még nem igazán jelent belépőt a művészvilágba - meséli Melinda. Bryer szerint a zenekar igen megváltozott, mióta tíz új ország csatlakozott: "a gyerekek rengeteget tanulnak egymástól, egymásról" - mondja a brit származású hölgy.

A zenekar az unió gazdasági oldalán bőven túlmutat. - Ma az uniós állampolgárok fejenként hét centet költenek a kultúrára a költségvetés alapján, az EU ebből tart fenn több tucat intézményt, finanszírozza a kulturális fővárossal kapcsolatos eseményeket, és a zenekart is támogatja - emlékeztet Zongor Attila. Ahogy Joy Bryer fogalmaz: az uniós direktívák nem érintik meg az embereket, a zene viszont igen. Mrs. Bryer ezért is szajkózza Brüsszelben, hogy több ilyen projekt kel, mint ez a zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.