Klasszikus

Komoly zene, könnyű buli

2006.06.06. 00:00
Ajánlom
- Üzenem a magyaroknak, hogy vonósokra van szükségünk! - mondja Joy Bryer, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának alapítója. A huszonnyolc éve létező együttesbe idén rekordszámú magyar zenészt vettek fel.

A minden évben új összetételben fellépő zenekar egy tavaszi és egy nyári turnéra indul Vladimir Ashkenazy karmester irányításával. A körülbelül száz fiatalból álló zenekart annak idején Joy Bryer és férje alapították, hogy összegyűjtsék az unió legtehetségesebb fiataljait.

- A magyar zenészek hatezer jelentkezőből kerültek be, ez igazán jó ajánlólevél - véli Zongor Attila, a felvételiket szervező KultúrPont Iroda vezetője. Ebben az évben közel kilencvenen jelentkeztek Magyarországról. A 2006/2007-es zenekar tagjai Loboczky Balázs (hegedű), Páll Levente (brácsa) és Spáth Viktor (trombita) lettek. Loboczky Balázs már az idei tavaszi turnén is részt vett Csap Melindával (hegedű), Farkas Ágnessel (oboa), akik a tartalék-listáról kerültek be a zenekarba.

- Ösztönző volt ennyi jó zenésszel együtt muzsikálni - meséli Csap Melinda, aki elhalasztotta diplomakoncertjét, hogy részt vehessen a turnén. - A szervezés lenyűgöző, a zenekarnak van orvosa is. Gyakran buliztunk, hiszen valakinek a csapatból mindig volt születésnapja - folytatja a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében tanult Melinda. Farkas Ágnes szerint Ashkenazyval dolgozni érdekes, a karmester "érzelmileg nagyon tud hatni az emberre".

A lányoknak a kéthetes megfeszített garmisch-partenkircheni próbák után - azért szervezték oda, mert Richard Straussnak élnek a bajor síparadicsomban leszármazottai, akikkel a diákok is találkoztak - egyhetes turné következett Münchenben, Salzburgban és Bolzanóban. A zenekar nyelve az angol, és a szigetországi zenészek igen nagy számban képviseltetik magukat. - Magyarországon nem ismerik az együttest, még nem igazán jelent belépőt a művészvilágba - meséli Melinda. Bryer szerint a zenekar igen megváltozott, mióta tíz új ország csatlakozott: "a gyerekek rengeteget tanulnak egymástól, egymásról" - mondja a brit származású hölgy.

A zenekar az unió gazdasági oldalán bőven túlmutat. - Ma az uniós állampolgárok fejenként hét centet költenek a kultúrára a költségvetés alapján, az EU ebből tart fenn több tucat intézményt, finanszírozza a kulturális fővárossal kapcsolatos eseményeket, és a zenekart is támogatja - emlékeztet Zongor Attila. Ahogy Joy Bryer fogalmaz: az uniós direktívák nem érintik meg az embereket, a zene viszont igen. Mrs. Bryer ezért is szajkózza Brüsszelben, hogy több ilyen projekt kel, mint ez a zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Vizuál

A nap, amikor Picasso fénnyel festett

A spanyol zseni soha nem hagyta magát keretek közé szorítani, így gyakran a képkeretet is elhagyta és különböző izgalmas matériákra alkotott, üvegre, vagy éppen levegőbe.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.