Klasszikus

Komoly zene, könnyű buli

2006.06.06. 00:00
Ajánlom
- Üzenem a magyaroknak, hogy vonósokra van szükségünk! - mondja Joy Bryer, az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának alapítója. A huszonnyolc éve létező együttesbe idén rekordszámú magyar zenészt vettek fel.

A minden évben új összetételben fellépő zenekar egy tavaszi és egy nyári turnéra indul Vladimir Ashkenazy karmester irányításával. A körülbelül száz fiatalból álló zenekart annak idején Joy Bryer és férje alapították, hogy összegyűjtsék az unió legtehetségesebb fiataljait.

- A magyar zenészek hatezer jelentkezőből kerültek be, ez igazán jó ajánlólevél - véli Zongor Attila, a felvételiket szervező KultúrPont Iroda vezetője. Ebben az évben közel kilencvenen jelentkeztek Magyarországról. A 2006/2007-es zenekar tagjai Loboczky Balázs (hegedű), Páll Levente (brácsa) és Spáth Viktor (trombita) lettek. Loboczky Balázs már az idei tavaszi turnén is részt vett Csap Melindával (hegedű), Farkas Ágnessel (oboa), akik a tartalék-listáról kerültek be a zenekarba.

- Ösztönző volt ennyi jó zenésszel együtt muzsikálni - meséli Csap Melinda, aki elhalasztotta diplomakoncertjét, hogy részt vehessen a turnén. - A szervezés lenyűgöző, a zenekarnak van orvosa is. Gyakran buliztunk, hiszen valakinek a csapatból mindig volt születésnapja - folytatja a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében tanult Melinda. Farkas Ágnes szerint Ashkenazyval dolgozni érdekes, a karmester "érzelmileg nagyon tud hatni az emberre".

A lányoknak a kéthetes megfeszített garmisch-partenkircheni próbák után - azért szervezték oda, mert Richard Straussnak élnek a bajor síparadicsomban leszármazottai, akikkel a diákok is találkoztak - egyhetes turné következett Münchenben, Salzburgban és Bolzanóban. A zenekar nyelve az angol, és a szigetországi zenészek igen nagy számban képviseltetik magukat. - Magyarországon nem ismerik az együttest, még nem igazán jelent belépőt a művészvilágba - meséli Melinda. Bryer szerint a zenekar igen megváltozott, mióta tíz új ország csatlakozott: "a gyerekek rengeteget tanulnak egymástól, egymásról" - mondja a brit származású hölgy.

A zenekar az unió gazdasági oldalán bőven túlmutat. - Ma az uniós állampolgárok fejenként hét centet költenek a kultúrára a költségvetés alapján, az EU ebből tart fenn több tucat intézményt, finanszírozza a kulturális fővárossal kapcsolatos eseményeket, és a zenekart is támogatja - emlékeztet Zongor Attila. Ahogy Joy Bryer fogalmaz: az uniós direktívák nem érintik meg az embereket, a zene viszont igen. Mrs. Bryer ezért is szajkózza Brüsszelben, hogy több ilyen projekt kel, mint ez a zenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.