Klasszikus

Komolyzenei újdonság a Berzsenyi főiskolán

2003.12.11. 00:00
Ajánlom
Az Esterházy Udvar Zenéje címmel jelent meg Vinczeffy Adrienne, Tamás Katalin és Walter Burian új komolyzenei CD-je a Jada Bt. gondozásában, valamint az ehhez kapcsolódó könyv.

Egy regionális európai uniós pályázat kulturális részét nyerte meg Vinczeffy Adrienne, a Berzsenyi Dániel Főiskola Zenei Tanszékének vezetője. A pályázat a határ menti kapcsolatokat hivatott erősíteni, ezért a programban a kismartoni Joseph Haydn Konzervatórium Zenekara is részt vett. A pályázat elnyerése után egy év állt az alkotók rendelkezésére. A hivatalos bemutató november végén volt, amikor is a CD-t készítői közösen hallgatták meg.

A könyv az 1600-as évek végétől az 1800-as évek közepéig a fertődi Esterházy kastélyban működő zenei műhelyt mutatja be, a kötethez kapcsolódó CD pedig az itt megszületett ismert vagy eddig csupán kéziratban létező kompozíciókból nyújt válogatást. A könyv részletesen kifejti és nagyon látványosan szemlélteti az udvar és a korszak történelmi eseményeit, a zeneszerzők életét és munkásságát. A korszakhoz tartozó zenei anyag dupla CD-n jelent meg, mely egyaránt tartalmaz egyházzenei és világi műveket. Kellemes hangzású, színvonalas, rendkívül kidolgozott zenei újdonság. Az albumon hallhatók kuriózumnak számító, kéziratból énekelt darabok is. Aki ismeri és szereti a komolyzenét, annak igazi csemege nem csak a hanglemez, hanem a gazdagon illusztrált könyv is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.