Klasszikus

Komponáljon saját dallamot a mai Google Doodle-lel!

2017.06.22. 12:24
Ajánlom
Véletlenszerűen elhelyezett ábrácskákból alkot dallamot a Google keresőjének mai évfordulós animációja. Az apropó pedig Oskar Fischinger 117. születésnapja. A német rajzfilmes és festő többek közt Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját is "megrajzfilmesítette".

A zene nem korlátozóik pusztán a hangok világára. A vizuális világnak is van saját zenéje"

- mondta Oscar Fischinger 1951-ben.

És hogy ez hogy is néz ki, azt számos absztrakt animációs filmjében mutatta meg az 1900. június 22-én született Oskar Fischinger. Az eredetileg mérnöknek tanuló Fischinger 1920-as években találkozott az absztrakt film műfajával, ennek hatására színes folyadékokkal, viasszal és agyaggal kezdett kísérletezni. Tehetségére a szakma is felfigyelt, 1928-ban Fritz Lang A hold asszonya című sci-fijében is dolgozott. 

Oscar Fischinger

Oscar Fischinger

Az absztrakt művészeteket gyanúsnak minősítő és üldöző nácik hatalomra törésével azonban rohamosan fogytak a lehetőségei, így 1936 februárjában az Egyesült Államokba menekült. Itt szinte minden nagyobb stúdióval dolgozott, -megérkezésekor például a Paramountnál alkalmazták -, de szinte valamennyi amerikai projektje nehézségekbe ütközött. A Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájára komponált An Optical Poem ( 1937) az MGM-nél készült, de hála a stúdió könyvelési rendszerének, a bevételből Fischinger egy fillért sem látott. 

J. S. Bach D-moll tokkáta és fúgájára készítette Walt Disney's Fantázia ( 1940) című filmjéhez egy részletet, azonban otthagyta a produkciót - szintén fizetés nélkül -, amikor kevésbé absztrakttá próbálták tenni a dizájnját. William Moritz szerint az 1940-es Pinokkióban a Kék Tündér pálcájának varázslatainál is Fischinger effektjeit használták. 1967-ben hunyt el Los Angeles-ben.

19441522 10213441713382704 1431105235 n

19441522 10213441713382704 1431105235 n

Életműve előtt a Google a mai napi Doodle-lel (ide kattintva ki is próbálhatja) és egy játékkal tiszteleg. Egy mezőben az egyes négyzeteket bejelölve bárki megalkothatja a saját dallamát, amit a játék le is játszik, de ezzel egy időben egy képet is létrehoz, bizonyítva, Fischinger elképzelését, miszerint a zene vizualitás is. 

19403329 10213441717422805 1439179137 o

19403329 10213441717422805 1439179137 o

Google és a művészet

Az internetes kereső gyakran emlékezik meg hasonlóan egy művészről. Korábban mi is beszámoltunk a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjének, Szergej Gyagilevnek a születésnapjáról. 

A kereső maga is ír verseket, ha a megfelelő módon használják, ahogy mi is megírtuk.

Még a Google is Gyagilevet ünnepli

Kapcsolódó

Még a Google is Gyagilevet ünnepli

A keresőoldal címlapján táncosok körében, orosz hagymakupolás háttér előtt ábrázolja a 145 éve ezen a napon született mecénást, a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjét, Szergej Gyagilevet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.