Klasszikus

Komponáljon saját dallamot a mai Google Doodle-lel!

2017.06.22. 12:24
Ajánlom
Véletlenszerűen elhelyezett ábrácskákból alkot dallamot a Google keresőjének mai évfordulós animációja. Az apropó pedig Oskar Fischinger 117. születésnapja. A német rajzfilmes és festő többek közt Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiáját is "megrajzfilmesítette".

A zene nem korlátozóik pusztán a hangok világára. A vizuális világnak is van saját zenéje"

- mondta Oscar Fischinger 1951-ben.

És hogy ez hogy is néz ki, azt számos absztrakt animációs filmjében mutatta meg az 1900. június 22-én született Oskar Fischinger. Az eredetileg mérnöknek tanuló Fischinger 1920-as években találkozott az absztrakt film műfajával, ennek hatására színes folyadékokkal, viasszal és agyaggal kezdett kísérletezni. Tehetségére a szakma is felfigyelt, 1928-ban Fritz Lang A hold asszonya című sci-fijében is dolgozott. 

Oscar Fischinger

Oscar Fischinger

Az absztrakt művészeteket gyanúsnak minősítő és üldöző nácik hatalomra törésével azonban rohamosan fogytak a lehetőségei, így 1936 februárjában az Egyesült Államokba menekült. Itt szinte minden nagyobb stúdióval dolgozott, -megérkezésekor például a Paramountnál alkalmazták -, de szinte valamennyi amerikai projektje nehézségekbe ütközött. A Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájára komponált An Optical Poem ( 1937) az MGM-nél készült, de hála a stúdió könyvelési rendszerének, a bevételből Fischinger egy fillért sem látott. 

J. S. Bach D-moll tokkáta és fúgájára készítette Walt Disney's Fantázia ( 1940) című filmjéhez egy részletet, azonban otthagyta a produkciót - szintén fizetés nélkül -, amikor kevésbé absztrakttá próbálták tenni a dizájnját. William Moritz szerint az 1940-es Pinokkióban a Kék Tündér pálcájának varázslatainál is Fischinger effektjeit használták. 1967-ben hunyt el Los Angeles-ben.

19441522 10213441713382704 1431105235 n

19441522 10213441713382704 1431105235 n

Életműve előtt a Google a mai napi Doodle-lel (ide kattintva ki is próbálhatja) és egy játékkal tiszteleg. Egy mezőben az egyes négyzeteket bejelölve bárki megalkothatja a saját dallamát, amit a játék le is játszik, de ezzel egy időben egy képet is létrehoz, bizonyítva, Fischinger elképzelését, miszerint a zene vizualitás is. 

19403329 10213441717422805 1439179137 o

19403329 10213441717422805 1439179137 o

Google és a művészet

Az internetes kereső gyakran emlékezik meg hasonlóan egy művészről. Korábban mi is beszámoltunk a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjének, Szergej Gyagilevnek a születésnapjáról. 

A kereső maga is ír verseket, ha a megfelelő módon használják, ahogy mi is megírtuk.

Még a Google is Gyagilevet ünnepli

Kapcsolódó

Még a Google is Gyagilevet ünnepli

A keresőoldal címlapján táncosok körében, orosz hagymakupolás háttér előtt ábrázolja a 145 éve ezen a napon született mecénást, a balettművészetet forradalmasító Orosz Balett megszervezőjét, Szergej Gyagilevet.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Klasszikus ajánló

Idén 19. alkalommal várja hallgatóit a Crescendo Nyári Akadémia

Január 10-én indult a kedvezményes jelentkezés a nemzetközi komolyzenei mesterkurzusra, a Crescendo Nyári Akadémiára, melyre idén is Tokajban kerül sor 2023. július 23. és augusztus 4. között.