Klasszikus

Kompromisszum Eszterháza ügyében

2005.08.21. 00:00
Ajánlom
A MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A korábbi hírekkel és aggodalmakkal ellentétben nem marad el a Magyar Haydn Társaság augusztus 27-én, szombaton kezdődő régizenei fesztiválja, illetve Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválja – tájékoztatta lapunkat Strém Kálmán hangversenyrendező.

Bozóki András kulturális miniszter, illetve a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetői és a kastélyban egy évtizede hangversenyeket rendező Strém Kálmán megállapodtak: idén még biztosan megrendezik a nemzetközi rangú fertőd-eszterházai Haydn-fesztiválokat.

Szakmai és pénzügyi viták
Mint erről a Magyar Hírlap elsőként beszámolt, a MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A koncepcionális viták azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor, illetve Somfai László és Ujfalussy József akadémikus javaslatot tett az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő időszak eszterházai kulturális stratégiájának megalkotása lenne. Ez azért is fontos, mert 2009-ben egész Európában megemlékeznek Joseph Haydn halálának kettőszázadik évfordulójáról, s ebben a fertődi Esterházy-kastély (ahol Haydn udvari zeneigazgatóként több évtizedet töltött) meghatározó szerepet játszhatna. A programalkotó bizottság azonban eddig nem kezdhette meg működését – talán azért sem, mert a MÁG úgy véli, egy ilyen bizottság létrehozása hatásköröket vonna el a kastély kezelőjétől. A szakmai nézeteltérést az utóbbi hónapokban pénzügyi elszámolási vita is követte: a MÁG 3,6 millió forint visszafizetésére kötelezte Strém Kálmán vállalkozását, aki azonban alaptalannak tartja ezt a követelést. Bozóki András miniszter egyfajta közvetítői szerepet vállalt a vitában, s ennek eredménye a mostani kompromisszum, ami lehetővé teszi a két idei fesztivál megrendezését. A fertőd-eszterházai zenei és társművészeti programok további sorsáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sólyom védnöksége
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, úgy tudjuk, a Magyar Haydn Társaság historikus fesztiválja fölött védnökséget vállalt Sólyom László köztársasági elnök, aki augusztus 27-én részt vesz a fesztivál nyitókoncertjén a fertőszentmiklósi katolikus templomban. Ezen az estén Haydn monumentális oratóriuma, A Teremtés szólal meg; az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust Vashegyi György vezényli. A további koncerteket már az Esterházy-kastélyban rendezik: ezeken a régizene-játszás világhírű előadói (Tom Beghin, a Kuijken Vonósnégyes és Quatour Mosaiques) mellett Kertész István hegedű-, Pertorini Rezső gordonka- és Péteri Judit csembalóművész lép színpadra. Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválján Schiff egy szólóestet ad, a másik négy estén kamarazene szól, s itt a világhírű zongoraművész mellett közreműködik Jennifer Smith ének-, Yuuko Shiokawa hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint a prágai Panocha Vonósnégyes. A fesztivált két késő esti irodalmi program, Kertész Imre és Esterházy Péter felolvasóestje teszi teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.