Klasszikus

Kompromisszum Eszterháza ügyében

2005.08.21. 00:00
Ajánlom
A MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A korábbi hírekkel és aggodalmakkal ellentétben nem marad el a Magyar Haydn Társaság augusztus 27-én, szombaton kezdődő régizenei fesztiválja, illetve Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválja – tájékoztatta lapunkat Strém Kálmán hangversenyrendező.

Bozóki András kulturális miniszter, illetve a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetői és a kastélyban egy évtizede hangversenyeket rendező Strém Kálmán megállapodtak: idén még biztosan megrendezik a nemzetközi rangú fertőd-eszterházai Haydn-fesztiválokat.

Szakmai és pénzügyi viták
Mint erről a Magyar Hírlap elsőként beszámolt, a MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A koncepcionális viták azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor, illetve Somfai László és Ujfalussy József akadémikus javaslatot tett az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő időszak eszterházai kulturális stratégiájának megalkotása lenne. Ez azért is fontos, mert 2009-ben egész Európában megemlékeznek Joseph Haydn halálának kettőszázadik évfordulójáról, s ebben a fertődi Esterházy-kastély (ahol Haydn udvari zeneigazgatóként több évtizedet töltött) meghatározó szerepet játszhatna. A programalkotó bizottság azonban eddig nem kezdhette meg működését – talán azért sem, mert a MÁG úgy véli, egy ilyen bizottság létrehozása hatásköröket vonna el a kastély kezelőjétől. A szakmai nézeteltérést az utóbbi hónapokban pénzügyi elszámolási vita is követte: a MÁG 3,6 millió forint visszafizetésére kötelezte Strém Kálmán vállalkozását, aki azonban alaptalannak tartja ezt a követelést. Bozóki András miniszter egyfajta közvetítői szerepet vállalt a vitában, s ennek eredménye a mostani kompromisszum, ami lehetővé teszi a két idei fesztivál megrendezését. A fertőd-eszterházai zenei és társművészeti programok további sorsáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sólyom védnöksége
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, úgy tudjuk, a Magyar Haydn Társaság historikus fesztiválja fölött védnökséget vállalt Sólyom László köztársasági elnök, aki augusztus 27-én részt vesz a fesztivál nyitókoncertjén a fertőszentmiklósi katolikus templomban. Ezen az estén Haydn monumentális oratóriuma, A Teremtés szólal meg; az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust Vashegyi György vezényli. A további koncerteket már az Esterházy-kastélyban rendezik: ezeken a régizene-játszás világhírű előadói (Tom Beghin, a Kuijken Vonósnégyes és Quatour Mosaiques) mellett Kertész István hegedű-, Pertorini Rezső gordonka- és Péteri Judit csembalóművész lép színpadra. Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválján Schiff egy szólóestet ad, a másik négy estén kamarazene szól, s itt a világhírű zongoraművész mellett közreműködik Jennifer Smith ének-, Yuuko Shiokawa hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint a prágai Panocha Vonósnégyes. A fesztivált két késő esti irodalmi program, Kertész Imre és Esterházy Péter felolvasóestje teszi teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.