Klasszikus

Kompromisszum Eszterháza ügyében

2005.08.21. 00:00
Ajánlom
A MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A korábbi hírekkel és aggodalmakkal ellentétben nem marad el a Magyar Haydn Társaság augusztus 27-én, szombaton kezdődő régizenei fesztiválja, illetve Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválja – tájékoztatta lapunkat Strém Kálmán hangversenyrendező.

Bozóki András kulturális miniszter, illetve a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetői és a kastélyban egy évtizede hangversenyeket rendező Strém Kálmán megállapodtak: idén még biztosan megrendezik a nemzetközi rangú fertőd-eszterházai Haydn-fesztiválokat.

Szakmai és pénzügyi viták
Mint erről a Magyar Hírlap elsőként beszámolt, a MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A koncepcionális viták azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor, illetve Somfai László és Ujfalussy József akadémikus javaslatot tett az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő időszak eszterházai kulturális stratégiájának megalkotása lenne. Ez azért is fontos, mert 2009-ben egész Európában megemlékeznek Joseph Haydn halálának kettőszázadik évfordulójáról, s ebben a fertődi Esterházy-kastély (ahol Haydn udvari zeneigazgatóként több évtizedet töltött) meghatározó szerepet játszhatna. A programalkotó bizottság azonban eddig nem kezdhette meg működését – talán azért sem, mert a MÁG úgy véli, egy ilyen bizottság létrehozása hatásköröket vonna el a kastély kezelőjétől. A szakmai nézeteltérést az utóbbi hónapokban pénzügyi elszámolási vita is követte: a MÁG 3,6 millió forint visszafizetésére kötelezte Strém Kálmán vállalkozását, aki azonban alaptalannak tartja ezt a követelést. Bozóki András miniszter egyfajta közvetítői szerepet vállalt a vitában, s ennek eredménye a mostani kompromisszum, ami lehetővé teszi a két idei fesztivál megrendezését. A fertőd-eszterházai zenei és társművészeti programok további sorsáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sólyom védnöksége
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, úgy tudjuk, a Magyar Haydn Társaság historikus fesztiválja fölött védnökséget vállalt Sólyom László köztársasági elnök, aki augusztus 27-én részt vesz a fesztivál nyitókoncertjén a fertőszentmiklósi katolikus templomban. Ezen az estén Haydn monumentális oratóriuma, A Teremtés szólal meg; az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust Vashegyi György vezényli. A további koncerteket már az Esterházy-kastélyban rendezik: ezeken a régizene-játszás világhírű előadói (Tom Beghin, a Kuijken Vonósnégyes és Quatour Mosaiques) mellett Kertész István hegedű-, Pertorini Rezső gordonka- és Péteri Judit csembalóművész lép színpadra. Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválján Schiff egy szólóestet ad, a másik négy estén kamarazene szól, s itt a világhírű zongoraművész mellett közreműködik Jennifer Smith ének-, Yuuko Shiokawa hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint a prágai Panocha Vonósnégyes. A fesztivált két késő esti irodalmi program, Kertész Imre és Esterházy Péter felolvasóestje teszi teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.