Klasszikus

Kompromisszum Eszterháza ügyében

2005.08.21. 00:00
Ajánlom
A MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A korábbi hírekkel és aggodalmakkal ellentétben nem marad el a Magyar Haydn Társaság augusztus 27-én, szombaton kezdődő régizenei fesztiválja, illetve Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválja – tájékoztatta lapunkat Strém Kálmán hangversenyrendező.

Bozóki András kulturális miniszter, illetve a fertődi Esterházy-kastély kezelője, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) vezetői és a kastélyban egy évtizede hangversenyeket rendező Strém Kálmán megállapodtak: idén még biztosan megrendezik a nemzetközi rangú fertőd-eszterházai Haydn-fesztiválokat.

Szakmai és pénzügyi viták
Mint erről a Magyar Hírlap elsőként beszámolt, a MÁG és a hangversenyrendező cég között az utóbbi hónapokban megromlott a viszony. A koncepcionális viták azután kezdődtek, hogy tavaly ősszel Komlós Katalin zeneakadémiai tanszékvezető professzor, illetve Somfai László és Ujfalussy József akadémikus javaslatot tett az akkori kulturális miniszternek, Hiller Istvánnak egy programalkotó bizottság létrehozására, amelynek feladata a következő időszak eszterházai kulturális stratégiájának megalkotása lenne. Ez azért is fontos, mert 2009-ben egész Európában megemlékeznek Joseph Haydn halálának kettőszázadik évfordulójáról, s ebben a fertődi Esterházy-kastély (ahol Haydn udvari zeneigazgatóként több évtizedet töltött) meghatározó szerepet játszhatna. A programalkotó bizottság azonban eddig nem kezdhette meg működését – talán azért sem, mert a MÁG úgy véli, egy ilyen bizottság létrehozása hatásköröket vonna el a kastély kezelőjétől. A szakmai nézeteltérést az utóbbi hónapokban pénzügyi elszámolási vita is követte: a MÁG 3,6 millió forint visszafizetésére kötelezte Strém Kálmán vállalkozását, aki azonban alaptalannak tartja ezt a követelést. Bozóki András miniszter egyfajta közvetítői szerepet vállalt a vitában, s ennek eredménye a mostani kompromisszum, ami lehetővé teszi a két idei fesztivál megrendezését. A fertőd-eszterházai zenei és társművészeti programok további sorsáról azonban egyelőre nem született döntés.

Sólyom védnöksége
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, úgy tudjuk, a Magyar Haydn Társaság historikus fesztiválja fölött védnökséget vállalt Sólyom László köztársasági elnök, aki augusztus 27-én részt vesz a fesztivál nyitókoncertjén a fertőszentmiklósi katolikus templomban. Ezen az estén Haydn monumentális oratóriuma, A Teremtés szólal meg; az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust Vashegyi György vezényli. A további koncerteket már az Esterházy-kastélyban rendezik: ezeken a régizene-játszás világhírű előadói (Tom Beghin, a Kuijken Vonósnégyes és Quatour Mosaiques) mellett Kertész István hegedű-, Pertorini Rezső gordonka- és Péteri Judit csembalóművész lép színpadra. Schiff Andrásnak és barátainak Haydn Kamarafesztiválján Schiff egy szólóestet ad, a másik négy estén kamarazene szól, s itt a világhírű zongoraművész mellett közreműködik Jennifer Smith ének-, Yuuko Shiokawa hegedű- és Perényi Miklós csellóművész, valamint a prágai Panocha Vonósnégyes. A fesztivált két késő esti irodalmi program, Kertész Imre és Esterházy Péter felolvasóestje teszi teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.