Klasszikus

Koncert a dévai gyerekekért

2004.12.01. 00:00
Ajánlom
A Dévai Gyermekotthon javára ad jótékonysági hangversenyt a Bécsi Egyetemi Kórus és Zenekar december 21-én. Vijay Upadhyaya vezényletével Händel Messiásának első, karácsonyi része hangzik majd fel a Mátyás templomban. Az oratórium előtt a budapesti Szent István Gimnázium kórusa énekel. A belépés ingyenes, adományokat azonban köszönettel elfogadnak a szervezők. Az összegyűlt pénzt teljes egészében a Dévai Gyermekotthon támogatására fordítják.

Az intézmény 1993 óta működik az erdélyi városban, megalapítója Böjte Csaba ferences szerzetes. A különböző nemzetiségű, Erdély egész területéről érkező gyermekek ingyenes ellátás mellett oktatást és keresztény szellemű nevelést kapnak, és családban, szociális szülőkkel élnek együtt. A romániai szociális helyzet folyamatos romlása az évek folyamán egyre több olyan gyermeket sodort az otthonba, akiket szüleik már nem tudtak eltartani. A kolostor rövid idő alatt szűkké vált, s a szomszédos lakóházakban kellett lakásokat vásárolni. Ma tizenkilenc lakás, továbbá négy családi ház van a gyermekotthont működtető Dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában. A szervezet főként adományokból, támogatásokból tartja fenn magát. Déva mellett további hét városban is nyitottak gyermekotthont, ezekben összesen több mint 500 gyermekről gondoskodnak.

Vijay Upadhyaya, a Bécsi Egyetem Kórusának karnagya 1966-ban született az indiai Lucknowban. Egyetemi tanulmányait Lucknowban kezdte, ahol indiai ütőhangszerekből és balettből diplomázott. Miután angol irodalomból, történelemből és gazdaságból megszerezte a „Bacherlor of Arts” címet, áttelepült Ausztriába, és a Grazban lévő művészeti és zenei főiskolán egyházi zenét és éneklést tanult. Karnagyi tevékenységét 14 éves korában kezdte, amikor átvette az iskolai kórus vezetését. Később karvezetőként működött a delhi bazilikában, 1988-tól pedig Ausztriában. Koncerteket vezényelt Európa és Amerika számos országában. Zenei pályafutása során tíz CD-felvételt készített, és több országból kapott felkérést rádió- illetve TV felvételre.

A Bécsi Egyetemi Kórust 1994-ben alapította Dominik Kimmellel. Az énekkar több csoportból áll, az énekesek összlétszáma több mint 300 fő. Számos európai országon kívül Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Afrikában vettek részt koncertkörúton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Klasszikus

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Könyv

80 éves Tolnai Ottó

A költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

„Nincs rossz zenekar, csak rossz karmester” – vallotta a ma 160 éve született Gustav Mahler

160 éve született a budapesti Operaház egykori igazgatója, a későromantikus zene utolsó nagy mestere, Gustav Mahler.
Klasszikus hír

Ennio Morriconénak szentelte a járvány utáni első koncertjét a milánói Scala

A 91 évesen elhunyt olasz zeneszerzőnek, karmesternek szentelte az újranyitás utáni első, közönség előtt tartott koncertjét a milánói Scala operaház hétfő este.
Klasszikus hír

Balogh Máté különdíjas lett a CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenyén

22 ország 53 pályaműve közül választotta ki a zsűri a nyerteseket a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyén.
Klasszikus hír

Arany Vonót kapott Roby Lakatos

A hegedűművész a Meiringeni Zenei Fesztivál nyitókoncertjén vehette át a Der Goldene Bogen (Arany Vonó) elnevezésű elismerést.
Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.