Klasszikus

Koncert a dévai gyerekekért

2004.12.01. 00:00
Ajánlom
A Dévai Gyermekotthon javára ad jótékonysági hangversenyt a Bécsi Egyetemi Kórus és Zenekar december 21-én. Vijay Upadhyaya vezényletével Händel Messiásának első, karácsonyi része hangzik majd fel a Mátyás templomban. Az oratórium előtt a budapesti Szent István Gimnázium kórusa énekel. A belépés ingyenes, adományokat azonban köszönettel elfogadnak a szervezők. Az összegyűlt pénzt teljes egészében a Dévai Gyermekotthon támogatására fordítják.

Az intézmény 1993 óta működik az erdélyi városban, megalapítója Böjte Csaba ferences szerzetes. A különböző nemzetiségű, Erdély egész területéről érkező gyermekek ingyenes ellátás mellett oktatást és keresztény szellemű nevelést kapnak, és családban, szociális szülőkkel élnek együtt. A romániai szociális helyzet folyamatos romlása az évek folyamán egyre több olyan gyermeket sodort az otthonba, akiket szüleik már nem tudtak eltartani. A kolostor rövid idő alatt szűkké vált, s a szomszédos lakóházakban kellett lakásokat vásárolni. Ma tizenkilenc lakás, továbbá négy családi ház van a gyermekotthont működtető Dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában. A szervezet főként adományokból, támogatásokból tartja fenn magát. Déva mellett további hét városban is nyitottak gyermekotthont, ezekben összesen több mint 500 gyermekről gondoskodnak.

Vijay Upadhyaya, a Bécsi Egyetem Kórusának karnagya 1966-ban született az indiai Lucknowban. Egyetemi tanulmányait Lucknowban kezdte, ahol indiai ütőhangszerekből és balettből diplomázott. Miután angol irodalomból, történelemből és gazdaságból megszerezte a „Bacherlor of Arts” címet, áttelepült Ausztriába, és a Grazban lévő művészeti és zenei főiskolán egyházi zenét és éneklést tanult. Karnagyi tevékenységét 14 éves korában kezdte, amikor átvette az iskolai kórus vezetését. Később karvezetőként működött a delhi bazilikában, 1988-tól pedig Ausztriában. Koncerteket vezényelt Európa és Amerika számos országában. Zenei pályafutása során tíz CD-felvételt készített, és több országból kapott felkérést rádió- illetve TV felvételre.

A Bécsi Egyetemi Kórust 1994-ben alapította Dominik Kimmellel. Az énekkar több csoportból áll, az énekesek összlétszáma több mint 300 fő. Számos európai országon kívül Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Afrikában vettek részt koncertkörúton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.