Klasszikus

Koncert a dévai gyerekekért

2004.12.01. 00:00
Ajánlom
A Dévai Gyermekotthon javára ad jótékonysági hangversenyt a Bécsi Egyetemi Kórus és Zenekar december 21-én. Vijay Upadhyaya vezényletével Händel Messiásának első, karácsonyi része hangzik majd fel a Mátyás templomban. Az oratórium előtt a budapesti Szent István Gimnázium kórusa énekel. A belépés ingyenes, adományokat azonban köszönettel elfogadnak a szervezők. Az összegyűlt pénzt teljes egészében a Dévai Gyermekotthon támogatására fordítják.

Az intézmény 1993 óta működik az erdélyi városban, megalapítója Böjte Csaba ferences szerzetes. A különböző nemzetiségű, Erdély egész területéről érkező gyermekek ingyenes ellátás mellett oktatást és keresztény szellemű nevelést kapnak, és családban, szociális szülőkkel élnek együtt. A romániai szociális helyzet folyamatos romlása az évek folyamán egyre több olyan gyermeket sodort az otthonba, akiket szüleik már nem tudtak eltartani. A kolostor rövid idő alatt szűkké vált, s a szomszédos lakóházakban kellett lakásokat vásárolni. Ma tizenkilenc lakás, továbbá négy családi ház van a gyermekotthont működtető Dévai Szent Ferenc Alapítvány tulajdonában. A szervezet főként adományokból, támogatásokból tartja fenn magát. Déva mellett további hét városban is nyitottak gyermekotthont, ezekben összesen több mint 500 gyermekről gondoskodnak.

Vijay Upadhyaya, a Bécsi Egyetem Kórusának karnagya 1966-ban született az indiai Lucknowban. Egyetemi tanulmányait Lucknowban kezdte, ahol indiai ütőhangszerekből és balettből diplomázott. Miután angol irodalomból, történelemből és gazdaságból megszerezte a „Bacherlor of Arts” címet, áttelepült Ausztriába, és a Grazban lévő művészeti és zenei főiskolán egyházi zenét és éneklést tanult. Karnagyi tevékenységét 14 éves korában kezdte, amikor átvette az iskolai kórus vezetését. Később karvezetőként működött a delhi bazilikában, 1988-tól pedig Ausztriában. Koncerteket vezényelt Európa és Amerika számos országában. Zenei pályafutása során tíz CD-felvételt készített, és több országból kapott felkérést rádió- illetve TV felvételre.

A Bécsi Egyetemi Kórust 1994-ben alapította Dominik Kimmellel. Az énekkar több csoportból áll, az énekesek összlétszáma több mint 300 fő. Számos európai országon kívül Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Afrikában vettek részt koncertkörúton.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.