Klasszikus

Koncert a Nádor-teremért

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncertet szerveznek a Nádor-terem fejlesztéséért szombat este a Fővárosi Nagycirkuszban. A programról és a miértekről Göllesz Zoltán kulturális menedzserrel beszélgettünk.

A múlt századfordulón épült Vakok Intézetének egyik dísze a szecessziós stílusú Nádor-terem: ebben található Magyarország legnagyobb ólmozott, festett, összefüggő üvegablak-együttese, amely az Árpád-házi királyi szenteket ábrázolja. Az intézményt alapító József nádor tiszteletére keresztelt terem hosszú ideig elsősorban kápolnaként működött, de már a kezdetektől helyet adott világi eseményeknek is.

1995 decembere óta komolyzenei koncerteket szervez itt a Nádor programiroda, ehhez azonban előbb fel kellett újítani a termet: többek között rekonstruálták a csillárokat, kényelmes székeket állítottak be, vásároltak egy csembalót és egy hangversenyzongorát. Közben az épület kívülről is megszépült, a tatarozás után például díszkivilágítást is kapott: a műemlék-megóvási munkálatokat 2000-ben Pro Urbe-díjjal ismerték el.

A Nádor-terem azonban még mindig „nincs készen”, további fejlesztést igényel – meséli Göllesz Zoltán. Hosszú tárgyalások és szervezés után sikerült elérni, hogy ismét lesz orgonája, a korábbi jó néhány évvel ezelőtt teljesen tönkrement. Az új orgona megépíttetéséhez szükséges 16 millió forintot többféleképpen próbálták előteremteni, többek között szerettek volna egy jótékonysági koncertet szervezni a párizsi Notre Dame-ban.

Több sikertelen kísérlet után végül a szaktárcákhoz fordultak segítségért, és Göllesz Zoltán nemrég kapta meg az értesítést: az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nyolc-nyolcmillió forinttal támogatja a kezdeményezést. Így jövő novemberre ismét lesz orgona a hangversenyteremben.

De adódott még egy probléma: az üvegablakon beszűrődik a kinti forgalom zaja, ez pedig a koncertek alatt igencsak zavaró lehet. A hangszigetelés körülbelül másfél millió forintba kerül, ennyi pénze azonban nincs a szervezetnek. Ezért úgy döntöttek, hogy rendeznek egy jótékonysági hangversenyt – ennek bevétele reményeik szerint fedezné az üvegablak szigetelésének költségeit.

A hangverseny helyszínéül a Fővárosi Nagycirkuszt választották, ahol az elmúlt években már több nagyszabású koncertet szerveztek. Szombat este fél nyolckor több neves művész lép fel, olyanok, akik már korábban játszottak a Nádor-teremben, és szívügyüknek érzik fejlesztését: Elek Szilvia, Lengyel Zoltán, Oravecz György, Paulik László, Szilasi Alex, Szokolay Ádám és Szokolay Balázs. A zenészek Brahms-, Chopin-, Franck-, Liszt-, Mozart-, Paganini-, Ravel- és Szokolay-műveket adnak elő. Mellettük két látássérült művész, az intézet volt növendékei lépnek színpadra. Márkus Norbert a hollandiai zeneakadémia dzsessz tanszakán végzett, szombat este saját kompozícióját adja elő. Érdi Tamás zongoraművész pedig a Kodály vonósnégyessel játszik egy Schumann-darabot.

Az üvegablak hangszigetelésével a komolyzene kedvelői színvonalasabb körülmények között hallgathatják majd a hangversenyeket, amelyeken az elmúlt hét évben több mint 80 ezren vettek részt.

Nem is beszélve azokról az intézetben tanuló vak gyerekekről, akiknek szintén rendeznek itt koncerteket. Számukra ezek az estek különleges élményt jelentenek, hiszen nem csupán arról van szó, hogy zenét hallgatnak. A koncertek után minden alkalommal arra is van lehetőségük, hogy kézbe véve megismerjék az egyes hangszereket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.