Klasszikus

Koncert a Nádor-teremért

2003.09.30. 00:00
Ajánlom
Jótékonysági koncertet szerveznek a Nádor-terem fejlesztéséért szombat este a Fővárosi Nagycirkuszban. A programról és a miértekről Göllesz Zoltán kulturális menedzserrel beszélgettünk.

A múlt századfordulón épült Vakok Intézetének egyik dísze a szecessziós stílusú Nádor-terem: ebben található Magyarország legnagyobb ólmozott, festett, összefüggő üvegablak-együttese, amely az Árpád-házi királyi szenteket ábrázolja. Az intézményt alapító József nádor tiszteletére keresztelt terem hosszú ideig elsősorban kápolnaként működött, de már a kezdetektől helyet adott világi eseményeknek is.

1995 decembere óta komolyzenei koncerteket szervez itt a Nádor programiroda, ehhez azonban előbb fel kellett újítani a termet: többek között rekonstruálták a csillárokat, kényelmes székeket állítottak be, vásároltak egy csembalót és egy hangversenyzongorát. Közben az épület kívülről is megszépült, a tatarozás után például díszkivilágítást is kapott: a műemlék-megóvási munkálatokat 2000-ben Pro Urbe-díjjal ismerték el.

A Nádor-terem azonban még mindig „nincs készen”, további fejlesztést igényel – meséli Göllesz Zoltán. Hosszú tárgyalások és szervezés után sikerült elérni, hogy ismét lesz orgonája, a korábbi jó néhány évvel ezelőtt teljesen tönkrement. Az új orgona megépíttetéséhez szükséges 16 millió forintot többféleképpen próbálták előteremteni, többek között szerettek volna egy jótékonysági koncertet szervezni a párizsi Notre Dame-ban.

Több sikertelen kísérlet után végül a szaktárcákhoz fordultak segítségért, és Göllesz Zoltán nemrég kapta meg az értesítést: az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nyolc-nyolcmillió forinttal támogatja a kezdeményezést. Így jövő novemberre ismét lesz orgona a hangversenyteremben.

De adódott még egy probléma: az üvegablakon beszűrődik a kinti forgalom zaja, ez pedig a koncertek alatt igencsak zavaró lehet. A hangszigetelés körülbelül másfél millió forintba kerül, ennyi pénze azonban nincs a szervezetnek. Ezért úgy döntöttek, hogy rendeznek egy jótékonysági hangversenyt – ennek bevétele reményeik szerint fedezné az üvegablak szigetelésének költségeit.

A hangverseny helyszínéül a Fővárosi Nagycirkuszt választották, ahol az elmúlt években már több nagyszabású koncertet szerveztek. Szombat este fél nyolckor több neves művész lép fel, olyanok, akik már korábban játszottak a Nádor-teremben, és szívügyüknek érzik fejlesztését: Elek Szilvia, Lengyel Zoltán, Oravecz György, Paulik László, Szilasi Alex, Szokolay Ádám és Szokolay Balázs. A zenészek Brahms-, Chopin-, Franck-, Liszt-, Mozart-, Paganini-, Ravel- és Szokolay-műveket adnak elő. Mellettük két látássérült művész, az intézet volt növendékei lépnek színpadra. Márkus Norbert a hollandiai zeneakadémia dzsessz tanszakán végzett, szombat este saját kompozícióját adja elő. Érdi Tamás zongoraművész pedig a Kodály vonósnégyessel játszik egy Schumann-darabot.

Az üvegablak hangszigetelésével a komolyzene kedvelői színvonalasabb körülmények között hallgathatják majd a hangversenyeket, amelyeken az elmúlt hét évben több mint 80 ezren vettek részt.

Nem is beszélve azokról az intézetben tanuló vak gyerekekről, akiknek szintén rendeznek itt koncerteket. Számukra ezek az estek különleges élményt jelentenek, hiszen nem csupán arról van szó, hogy zenét hallgatnak. A koncertek után minden alkalommal arra is van lehetőségük, hogy kézbe véve megismerjék az egyes hangszereket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.