Klasszikus

Koncert a népdal útjáról a Bartók Rádión

2014.11.19. 14:57
Ajánlom
Közös programmal várja a zenerajongókat a svájci Radio Espace 2 és a Bartók Rádió november 21-én.

A „népdal útja" című hangverseny  Bartók Béla - eredeti népi dallamokat felhasználó - kamaraművein alapul (előadó: Balog József - zongora, Zalai Antal - hegedű), amelyeket egy fiatalokból álló népzenei zenekar (Buda Folk Band) és jazz zenészek (Borbély Quartet) gondolnak újra. A klasszikus zene, a népzene és jazz zene keveredése és a kollektív improvizációk teszik ezt a koncertet igazi zenei különlegességgé. A francia-magyar nyelvű műsorvezetéssel megrendezett előadást pénteken 20.00-22.30 között a Magyar Rádió budapesti 6-os stúdiójából közvetítik.

 A svájci Radio Espace 2, amely  klasszikus zenét játszó, francia nyelvű rádiócsatorna,  2014. november 11-22. között, csaknem két héten keresztül Magyarországgal foglalkozik. Mintegy 50 órában Magyarország lesz a témája a műsoraiknak. A programok között megtalálható a budapesti nevezetességeket, a főváros történetét, kultúráját ismertető hatrészes sorozat, a Kodály Zoltán, a magyar lélek című 10 részes műsor, illetve a magyar népzenét bemutató adások és írókkal rögzített  riportok. Készül  egy olyan riport-összeállítás, amelyben  egykori emigránsok  mondják el, hogy több évtized után miért  térnek vissza Magyarországra. Ebben az időszakban szó lesz még József Attiláról, a magyarországi  romákról, Bartók Béláról, illetve  a magyar történelemről.

A produkciót mindkét rádiócsatorna egy időben és élőben sugározza. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.