Klasszikus

Koncert a népdal útjáról a Bartók Rádión

2014.11.19. 14:57
Ajánlom
Közös programmal várja a zenerajongókat a svájci Radio Espace 2 és a Bartók Rádió november 21-én.

A „népdal útja" című hangverseny  Bartók Béla - eredeti népi dallamokat felhasználó - kamaraművein alapul (előadó: Balog József - zongora, Zalai Antal - hegedű), amelyeket egy fiatalokból álló népzenei zenekar (Buda Folk Band) és jazz zenészek (Borbély Quartet) gondolnak újra. A klasszikus zene, a népzene és jazz zene keveredése és a kollektív improvizációk teszik ezt a koncertet igazi zenei különlegességgé. A francia-magyar nyelvű műsorvezetéssel megrendezett előadást pénteken 20.00-22.30 között a Magyar Rádió budapesti 6-os stúdiójából közvetítik.

 A svájci Radio Espace 2, amely  klasszikus zenét játszó, francia nyelvű rádiócsatorna,  2014. november 11-22. között, csaknem két héten keresztül Magyarországgal foglalkozik. Mintegy 50 órában Magyarország lesz a témája a műsoraiknak. A programok között megtalálható a budapesti nevezetességeket, a főváros történetét, kultúráját ismertető hatrészes sorozat, a Kodály Zoltán, a magyar lélek című 10 részes műsor, illetve a magyar népzenét bemutató adások és írókkal rögzített  riportok. Készül  egy olyan riport-összeállítás, amelyben  egykori emigránsok  mondják el, hogy több évtized után miért  térnek vissza Magyarországra. Ebben az időszakban szó lesz még József Attiláról, a magyarországi  romákról, Bartók Béláról, illetve  a magyar történelemről.

A produkciót mindkét rádiócsatorna egy időben és élőben sugározza. 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.