Klasszikus

Koncert a Weinerért

2007.05.11. 00:00
Ajánlom
A XI. kerületi önkormányzat előzetes döntései alapján úgy tűnik, hogy a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola kerületi fenntartásúból fővárosi fenntartású iskolává válik. A végleges döntés ellen az iskola volt diákjai május 13-án adnak koncertet a Szent Imre Gimnáziumban.

Újbuda önkormányzata úgy tervezi, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium és a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2008. szeptember 1-jétől már nem vesz föl gimnáziumi és szakközépiskolai tanulókat, tehát mindhárom intézményben kimenő rendszerrel megszűnik a középfokú oktatás. További három intézmény, a József Attila Gimnázium, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola fenntartását pedig átadná a fővárosi önkormányzatnak, az iskoláknak otthont adó ingatlannal együtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen következményekkel járna, de többen félnek attól, hogy a későbbiekben a Weiner is áldozatává válna a fővárosi fenntartású szakiskolák összevonásának.

- Az önkormányzati feladatokat a főváros és a kerületek látják el. – mondja Dr. Kupper András, a XI. kerületi önkormányzat képviselőtestületének fideszes tagja. – A gimnázium és a szakoktatás a főváros kötelezettsége, de a kerület is elláthatja, önként vállalt feladatként. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola finanszírozását a kerület önként vállalta, de most, hogy jöttek a megszorítások, szeretné átadni ezt a feladatot a fővárosnak. Erről koncepcionális döntés már született. A fővárosi önkormányzat elfogadhatja ezt az ajánlatot, hiszen a kötelezettségei közé tartozik, de mondhatja azt, hogy nem szeretné az épületet is fönntartani, ezért a tanulók olvadjanak be más, már meglévő fővárosi iskolákba. Ez egyenértékű azzal, hogy a középfokú oktatás megszűnik, és csak a zeneiskolai oktatás marad meg. Szeretnénk, ha létrejönne egy olyan konstrukció – amire még nem volt példa –, hogy az iskola költségeit ossza meg egymással a kerület és a főváros.

- A kerület minden olyan oktatási feladatot szeretne átadni a fővárosnak, ami ténylegesen a fővároshoz tartozik – mondta el Domonkos Csaba, a XI. kerületi önkormányzat sajtóreferense. – A középfokú oktatás ilyen. Szándéknyilatkozat született arról, hogy a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolát 2008. szeptemberétől közösen működtetjük. Döntés a kerület részéről várhatóan a most csütörtöki Képviselő-testületi ülésen lesz. A végleges határozathoz meg kell várni a fővárosi közgyűlés eredményét is. A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában a középfokú oktatás kimenő rendszerű megszüntetésről, vagy az iskola bezárásáról nincs szó.

Az intézményben jelenleg 1600 diák tanul, 85% a zeneiskolában, 15% a konzervatóriumban. Az iskolába való jelentkezések száma évek óta nem csökken, a felsőoktatásba való beiskolázás pedig – szintén hosszú évek óta – 90%-os. A kerület döntése ellen a diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek, a petíciót aláírta többek között Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar több művésze is.

A Koncert a Weinerért elnevezésű esten fellép a Bartók Vonósnégyes, akik Weiner Leó növendékei voltak (idén ők kapták a Weiner-díjat), Oravecz György zongoraművész, Keszei Bori, a bécsi Staatsoper és a Magyar Állami Operaház tagja, Wierdl Eszter, Fodor Beatrix, a Magyar Állami Operaház művészei, Boldoczki Gábor trombitaművész – az iskola volt növendékei –, valamint Pálfalvi Tamás, a Zeneművészeti Szakközépiskola másodéves, trombitaszakos diákja, aki a brnoi Nemzetközi Trombitaversenyen második helyezést ért el a főiskolások között. A koncerten felolvassák a jelenleg külföldön tartózkodó Kocsis Zoltán a Weiner és más, létében megkérdőjelezett, a magyar zenei életben jelentős szerepet játszó intézmény sorsával kapcsolatos nyílt levelét. Az iskola sorsáról május 17-én várható döntés.

(2007. május 13. 18:00; Szent Imre Gimnázium - Koncert a Weinerért)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.