Klasszikus

Koncert a Weinerért

2007.05.11. 00:00
Ajánlom
A XI. kerületi önkormányzat előzetes döntései alapján úgy tűnik, hogy a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola kerületi fenntartásúból fővárosi fenntartású iskolává válik. A végleges döntés ellen az iskola volt diákjai május 13-án adnak koncertet a Szent Imre Gimnáziumban.

Újbuda önkormányzata úgy tervezi, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium és a Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2008. szeptember 1-jétől már nem vesz föl gimnáziumi és szakközépiskolai tanulókat, tehát mindhárom intézményben kimenő rendszerrel megszűnik a középfokú oktatás. További három intézmény, a József Attila Gimnázium, a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola fenntartását pedig átadná a fővárosi önkormányzatnak, az iskoláknak otthont adó ingatlannal együtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen következményekkel járna, de többen félnek attól, hogy a későbbiekben a Weiner is áldozatává válna a fővárosi fenntartású szakiskolák összevonásának.

- Az önkormányzati feladatokat a főváros és a kerületek látják el. – mondja Dr. Kupper András, a XI. kerületi önkormányzat képviselőtestületének fideszes tagja. – A gimnázium és a szakoktatás a főváros kötelezettsége, de a kerület is elláthatja, önként vállalt feladatként. A Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola finanszírozását a kerület önként vállalta, de most, hogy jöttek a megszorítások, szeretné átadni ezt a feladatot a fővárosnak. Erről koncepcionális döntés már született. A fővárosi önkormányzat elfogadhatja ezt az ajánlatot, hiszen a kötelezettségei közé tartozik, de mondhatja azt, hogy nem szeretné az épületet is fönntartani, ezért a tanulók olvadjanak be más, már meglévő fővárosi iskolákba. Ez egyenértékű azzal, hogy a középfokú oktatás megszűnik, és csak a zeneiskolai oktatás marad meg. Szeretnénk, ha létrejönne egy olyan konstrukció – amire még nem volt példa –, hogy az iskola költségeit ossza meg egymással a kerület és a főváros.

- A kerület minden olyan oktatási feladatot szeretne átadni a fővárosnak, ami ténylegesen a fővároshoz tartozik – mondta el Domonkos Csaba, a XI. kerületi önkormányzat sajtóreferense. – A középfokú oktatás ilyen. Szándéknyilatkozat született arról, hogy a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolát 2008. szeptemberétől közösen működtetjük. Döntés a kerület részéről várhatóan a most csütörtöki Képviselő-testületi ülésen lesz. A végleges határozathoz meg kell várni a fővárosi közgyűlés eredményét is. A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában a középfokú oktatás kimenő rendszerű megszüntetésről, vagy az iskola bezárásáról nincs szó.

Az intézményben jelenleg 1600 diák tanul, 85% a zeneiskolában, 15% a konzervatóriumban. Az iskolába való jelentkezések száma évek óta nem csökken, a felsőoktatásba való beiskolázás pedig – szintén hosszú évek óta – 90%-os. A kerület döntése ellen a diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek, a petíciót aláírta többek között Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Fesztiválzenekar több művésze is.

A Koncert a Weinerért elnevezésű esten fellép a Bartók Vonósnégyes, akik Weiner Leó növendékei voltak (idén ők kapták a Weiner-díjat), Oravecz György zongoraművész, Keszei Bori, a bécsi Staatsoper és a Magyar Állami Operaház tagja, Wierdl Eszter, Fodor Beatrix, a Magyar Állami Operaház művészei, Boldoczki Gábor trombitaművész – az iskola volt növendékei –, valamint Pálfalvi Tamás, a Zeneművészeti Szakközépiskola másodéves, trombitaszakos diákja, aki a brnoi Nemzetközi Trombitaversenyen második helyezést ért el a főiskolások között. A koncerten felolvassák a jelenleg külföldön tartózkodó Kocsis Zoltán a Weiner és más, létében megkérdőjelezett, a magyar zenei életben jelentős szerepet játszó intézmény sorsával kapcsolatos nyílt levelét. Az iskola sorsáról május 17-én várható döntés.

(2007. május 13. 18:00; Szent Imre Gimnázium - Koncert a Weinerért)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.