Klasszikus

Koncert a zsinagógáért

2004.04.22. 00:00
Ajánlom
Már a harmadik jótékonysági koncertet rendezik április 25-én a miskolci zsinagóga javára. A rangos diósgyőri eseménysorozat házigazda-szervezője, a Kaláka együttes tavalyi és Varnus Xavér orgonaművész e hét szerdai hangversenye után ezúttal a Bartók+ nemzetközi operafesztivál szervezői hívják fel a figyelmet az 1863-ban épült műemlék épület sorsára, a vasárnap délután három órakor kezdődő koncert teljes bevételét felajánlva a zsinagóga felújítására.

A Miskolci Operafesztivál Kht. felkérésére a Reményi Ede Kamarazenekar – vezényel: Harazdy Miklós – közreműködésével két nemzetközi rangú énekesünk, Tokody Ilona (szoprán) és Gregor József (baszszus) ad elő részleteket Vivaldi, Händel, Mozart, Mendelssohn és Rossini műveiből.

Az idén júniusban Bartók mellett Csajkovszkijt a középpontba állító, világhírességek sorát Miskolcra csábító nemzetközi operafesztivál szlogenjéhez – A zene várost épít – tökéletesen illik a jótékonysági koncert célja. A közeli (zempléni és nagykállói) csodarabbik sírjához évente elzarándokoló több ezer ember által is látogatott templomra ugyanis még rengeteget kell költeni ahhoz, hogy ismét igazi ékessége lehessen a szűken vett belvárosnak.

A holokauszt előtt legalább tizenötezres lélekszámú volt a zsidóság Miskolcon. Az ő (nemcsak hit-) életük központja volt a fővárosi Dohány utcai zsinagóga tervezője, Ludwig Förster elképzelései alapján épült, nyolcszáz ülőhelyes, mór stílusú templom. A hitközségnek ma nagyjából négyszáz tagja van, így önmaguk képtelenek előteremteni a műemlék épület elodázhatatlan javításainak költségeit. A mai szürkeségében, kopottságában is impozáns templom szerencsére statikailag stabil, egyebekben azonban alapos felújításra szorul. Freund Jenő, a hitközség elnöke lapunknak elmondta: eddig a további pusztulás megfékezésére telt az erejükből, a helyi önkormányzat és a Mazsihisz segítségével. Sikerült megszüntetniük a legnagyobb beázásokat, és jutott valamennyi pénz a melléképületek – imaterem, irodák, lakás, kóser konyha, szociális étkezde, múzeum – karbantartására. Mindezen túl azonban a zsinagóga teljes külső javítására-vakolására van szükség, ki kell cserélni hatalmas ablakainak lassan életveszélyessé váló vasszerkezetét (egyetlen új hatméteres ablak, üveg nélkül is, négy-ötszázezer forintba kerül), felújításra vár a padlója és az összes eredeti, helyi mesterek által faragott padsor, restaurálásra szorulnak a szinte teljesen tönkrement freskók, a belső berendezési tárgyak, például a kovácsoltvas díszek és a tóraszekrény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.