Klasszikus

Koncert a zsinagógáért

2004.04.22. 00:00
Ajánlom
Már a harmadik jótékonysági koncertet rendezik április 25-én a miskolci zsinagóga javára. A rangos diósgyőri eseménysorozat házigazda-szervezője, a Kaláka együttes tavalyi és Varnus Xavér orgonaművész e hét szerdai hangversenye után ezúttal a Bartók+ nemzetközi operafesztivál szervezői hívják fel a figyelmet az 1863-ban épült műemlék épület sorsára, a vasárnap délután három órakor kezdődő koncert teljes bevételét felajánlva a zsinagóga felújítására.

A Miskolci Operafesztivál Kht. felkérésére a Reményi Ede Kamarazenekar – vezényel: Harazdy Miklós – közreműködésével két nemzetközi rangú énekesünk, Tokody Ilona (szoprán) és Gregor József (baszszus) ad elő részleteket Vivaldi, Händel, Mozart, Mendelssohn és Rossini műveiből.

Az idén júniusban Bartók mellett Csajkovszkijt a középpontba állító, világhírességek sorát Miskolcra csábító nemzetközi operafesztivál szlogenjéhez – A zene várost épít – tökéletesen illik a jótékonysági koncert célja. A közeli (zempléni és nagykállói) csodarabbik sírjához évente elzarándokoló több ezer ember által is látogatott templomra ugyanis még rengeteget kell költeni ahhoz, hogy ismét igazi ékessége lehessen a szűken vett belvárosnak.

A holokauszt előtt legalább tizenötezres lélekszámú volt a zsidóság Miskolcon. Az ő (nemcsak hit-) életük központja volt a fővárosi Dohány utcai zsinagóga tervezője, Ludwig Förster elképzelései alapján épült, nyolcszáz ülőhelyes, mór stílusú templom. A hitközségnek ma nagyjából négyszáz tagja van, így önmaguk képtelenek előteremteni a műemlék épület elodázhatatlan javításainak költségeit. A mai szürkeségében, kopottságában is impozáns templom szerencsére statikailag stabil, egyebekben azonban alapos felújításra szorul. Freund Jenő, a hitközség elnöke lapunknak elmondta: eddig a további pusztulás megfékezésére telt az erejükből, a helyi önkormányzat és a Mazsihisz segítségével. Sikerült megszüntetniük a legnagyobb beázásokat, és jutott valamennyi pénz a melléképületek – imaterem, irodák, lakás, kóser konyha, szociális étkezde, múzeum – karbantartására. Mindezen túl azonban a zsinagóga teljes külső javítására-vakolására van szükség, ki kell cserélni hatalmas ablakainak lassan életveszélyessé váló vasszerkezetét (egyetlen új hatméteres ablak, üveg nélkül is, négy-ötszázezer forintba kerül), felújításra vár a padlója és az összes eredeti, helyi mesterek által faragott padsor, restaurálásra szorulnak a szinte teljesen tönkrement freskók, a belső berendezési tárgyak, például a kovácsoltvas díszek és a tóraszekrény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.