Klasszikus

Koncert a zsinagógáért

2004.04.22. 00:00
Ajánlom
Már a harmadik jótékonysági koncertet rendezik április 25-én a miskolci zsinagóga javára. A rangos diósgyőri eseménysorozat házigazda-szervezője, a Kaláka együttes tavalyi és Varnus Xavér orgonaművész e hét szerdai hangversenye után ezúttal a Bartók+ nemzetközi operafesztivál szervezői hívják fel a figyelmet az 1863-ban épült műemlék épület sorsára, a vasárnap délután három órakor kezdődő koncert teljes bevételét felajánlva a zsinagóga felújítására.

A Miskolci Operafesztivál Kht. felkérésére a Reményi Ede Kamarazenekar – vezényel: Harazdy Miklós – közreműködésével két nemzetközi rangú énekesünk, Tokody Ilona (szoprán) és Gregor József (baszszus) ad elő részleteket Vivaldi, Händel, Mozart, Mendelssohn és Rossini műveiből.

Az idén júniusban Bartók mellett Csajkovszkijt a középpontba állító, világhírességek sorát Miskolcra csábító nemzetközi operafesztivál szlogenjéhez – A zene várost épít – tökéletesen illik a jótékonysági koncert célja. A közeli (zempléni és nagykállói) csodarabbik sírjához évente elzarándokoló több ezer ember által is látogatott templomra ugyanis még rengeteget kell költeni ahhoz, hogy ismét igazi ékessége lehessen a szűken vett belvárosnak.

A holokauszt előtt legalább tizenötezres lélekszámú volt a zsidóság Miskolcon. Az ő (nemcsak hit-) életük központja volt a fővárosi Dohány utcai zsinagóga tervezője, Ludwig Förster elképzelései alapján épült, nyolcszáz ülőhelyes, mór stílusú templom. A hitközségnek ma nagyjából négyszáz tagja van, így önmaguk képtelenek előteremteni a műemlék épület elodázhatatlan javításainak költségeit. A mai szürkeségében, kopottságában is impozáns templom szerencsére statikailag stabil, egyebekben azonban alapos felújításra szorul. Freund Jenő, a hitközség elnöke lapunknak elmondta: eddig a további pusztulás megfékezésére telt az erejükből, a helyi önkormányzat és a Mazsihisz segítségével. Sikerült megszüntetniük a legnagyobb beázásokat, és jutott valamennyi pénz a melléképületek – imaterem, irodák, lakás, kóser konyha, szociális étkezde, múzeum – karbantartására. Mindezen túl azonban a zsinagóga teljes külső javítására-vakolására van szükség, ki kell cserélni hatalmas ablakainak lassan életveszélyessé váló vasszerkezetét (egyetlen új hatméteres ablak, üveg nélkül is, négy-ötszázezer forintba kerül), felújításra vár a padlója és az összes eredeti, helyi mesterek által faragott padsor, restaurálásra szorulnak a szinte teljesen tönkrement freskók, a belső berendezési tárgyak, például a kovácsoltvas díszek és a tóraszekrény.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.