Klasszikus

Koncert ajándékba

2004.08.15. 00:00
Ajánlom
Koncertet kapnak ajándékba a szegediek augusztus 16-án - a tavaly megkezdett hagyományt folytatva a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői idén is ingyenes koncerttel kedveskednek a közönségnek. Ma este 21.00 órától Ludwig van Beethoven IX. Szimfóniáját adja elő a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszy Viktor Kórus, valamint a szólisták: Szonda Éva, Vajda Júlia, Altorjay Tamás és Kóbor Tamás.

Székhelyi József, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója régi álmát valósította meg az ajándékkoncert megszervezésével. Húsz évvel ezelőtt New York-ban vett részt a város elöljárói által szervezett koncerten, és szegedi színházigazgatóvá való megválasztása után elhatározta, hogy a szegedieket is megajándékozza ezzel a csodálatos élménnyel. Tavaly volt először ajándék koncert a Dóm téren, csaknem ötezren hallgatták a Szegedi Szimfonikusokat. Idén Beethoven IX. Szimfóniáját játssza a zenekar. A darabot Gyüdi Sándor vezényli, aki aznap egyedülálló lehetőséget kap, ugyanis egy rövid időre több mint ötezer fős kórust vezényelhet. A Szabadtéri Játékok szervezői ugyanis egy közös éneklésre is szeretnék rávenni a közönséget. Az Ajándékkoncert meghívóján ezért feltüntették az Örömóda magyar szövegét, és remélik, hogy a jelenlévők valamennyien együtt éneklik majd a jól ismert dallamot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.