Klasszikus

Koncert Chopin kedvenc fortepianóján

2010.05.29. 08:08
Ajánlom
Chopin egyik legkedvesebb hangszerének első, modern másolata a varsói királyi várban rendezett fesztiválon mutatkozik be a közönségnek szeptember 28-án.

A kópiát Paul McNulty készítette el még 2009-ben a Musicae Antiquae Collegium Varsoviense számára, aki a Pleyel zongorát korhű módon rekonstruálta, az eredmények pedig reveláció erejével hatnak. Ugyanúgy halljuk és érezzük a hangzást és a kifinomult ízlést, ami miatt Chopin azt írta a legjobb barátjának Tytus Woyciechowskinek, hogy "egy Pleyel-zongora maga a non plus ultra". Paul McNulty az első modern fortepiano-készítő, akinek hangszerei olyan nagy muzsikusok tulajdonában vannak, mint Paul Badura-Skoda és Nikolaus Harnoncourt. Paul McNulty készített kópiákat Mozart kedvenc Walter and Stein zongorájáról, valamint Schubert és Beethoven Graf hangszereiről is. A varsói zenekar a zongora mellett egyéb, kifejezetten nekik készült fúvós hangszereket is fog használni, amelyekkel céljuk az, hogy a lehető leginkább korhű módon adják elő a romantika korában írt műveket. 

A fesztiválnyitó koncerten Vivana Sofronitsky lép fel. Az kanadai-orosz fortepiano-művész nemzetközi versenyek győztese, tizenegy CD-n rögzítette Mozart összes fortepianóra és zenekarra írott művét. Édesapja az a legendás Vladimir Sofronitsky volt, akiről Richter ezt mondta "Egy isten!", Gilels pedig a világ legnagyobb zongoristájának kiáltotta ki. A varsói hangverseny műsorán a La ci darem la mano című ária is szerepel a Don Giovanniból, mégpedig a Chopin által fortepianóra és zenekarra készített variációk formájában. Ennek az átiratnak a hallatán Schubert anno így kiáltott: "Le a kalappal uraim egy zseni előtt!" A fesztivál programjai Janusz Olejniczak és Natalia Pasiecznik zongoristák koncertjével folytatódnak. Részletes információ itt található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.