Klasszikus

Koncert Lajtha László tiszteletére

2012.12.01. 15:59
Ajánlom
A december 5-i emlékkoncerten a szerző népzenei gyűjtéseiből és zeneszerzői életművéből válogatnak az Óbudai Társaskörben.

Lajtha László 1892-ben, 120 éve született, és 2013 februárjában lesz halálának 50. évfordulója. E két évforduló között rendezett hangversennyel a szervezők a huszadik századi magyarság harmadik nagy zeneszerzőjére és egyben egyik legjelentősebb népzenekutatóra emlékeznek. Az Óbudai Népzenei Iskola húsz évvel ezelőtt, 1992 novemberében ugyanitt emlékezett meg Lajtháról, akinek 1940-41-es széki gyűjtése nélkül aligha beszélhetnénk ma a 40 esztendős Táncház mozgalomról. A hangverseny első részében a népzenekutató Lajtha munkásságát elevenítik fel, a második részben az évtizedeken át méltatlanul mellőzött zeneszerző műveiből hallhatnak ízelítőt az érdeklődők.

A hangversenyen közreműködik többek között Balogh Kálmán cimbalomművész, Körmendi Klára zongoraművész és az Óbudai Kamarakórus. A est műsorvezetője Solymosi Tari Emőke zenetörténész (Lajtháról szóló tanulmányát itt olvashatják) lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.