Klasszikus

Koncertek a Tündérbirodalomban

2014.06.02. 16:30
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és látogasson el Ön is a kismartoni Esterházy-kastélyba.

A kismartoni barokk kastélyban idén az Esterházy család talán legismertebb hercegének, az Esterházy Tündérbirodalmat megálmodó, a legtöbbször "Pompakedvelő" vagy "Fényes" Miklósként emlegetett I. Esterházy Miklós (1714-1790) születésének 300. évfordulóját ünneplik. Miklós, nagy mestere és mívelője volt a pompának, nem véletlenül esett Maria Terézia választása őrá, amikor II. József frankfurti koronázásakor koronázási követnek jelölte. A kastély termeiben megcsodálhatjuk az egyik, ebből az alkalomból adott fogadásához vásárolt 207 részes, frankenthali étkészlet fennmaradt darabjait, de megtudhatjuk azt is, hogy hogyan kellett megteríteni az ezüst étkészlettel egy pompázatos asztalt. Különös figyelem fordul a nők felé is Kismartonban: a lakosztályok, szalonok pompás termeihez kötődve portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők kiléphessenek férjeik árnyékából a Hercegnői lakosztályok kiállítás keretében.

Esterházy Miklós szolgálatában állt Haydn, akiről elnevezték a kastély remek akusztikájú, barokk freskókkal díszített koncerttermét, ahol ha Pünkösdkor nem is, de június harmadik hétvégéjén a Vonósnégyes Fesztiválon tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal vonósnégyesek szólaltatják meg többek között Haydn, Mozart, Verdi és Kurtág műveit.

A mester tiszteletére rendezett Haydn explozív, Nép'Hymnus a kortársak tükrében című kiállítás ebben az évben a császárhimnuszra fókuszál, a korabeli műtárgyak mellett kortárs képzőművészek és multimédiás eszközök segítségével ismerkedhetünk Haydn varázslatos világával.

Kérdésünk: Melyik ország himnuszának zenéje ma Haydn egykori császárhimnusza?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a kismartoni Esterházy-kastélybe, ketten pedig meghallgathatják a június 19. és 22. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes Fesztivál tetszőleges koncertjét.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.