Klasszikus

Koncertek a Tündérbirodalomban

2014.06.02. 16:30
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és látogasson el Ön is a kismartoni Esterházy-kastélyba.

A kismartoni barokk kastélyban idén az Esterházy család talán legismertebb hercegének, az Esterházy Tündérbirodalmat megálmodó, a legtöbbször "Pompakedvelő" vagy "Fényes" Miklósként emlegetett I. Esterházy Miklós (1714-1790) születésének 300. évfordulóját ünneplik. Miklós, nagy mestere és mívelője volt a pompának, nem véletlenül esett Maria Terézia választása őrá, amikor II. József frankfurti koronázásakor koronázási követnek jelölte. A kastély termeiben megcsodálhatjuk az egyik, ebből az alkalomból adott fogadásához vásárolt 207 részes, frankenthali étkészlet fennmaradt darabjait, de megtudhatjuk azt is, hogy hogyan kellett megteríteni az ezüst étkészlettel egy pompázatos asztalt. Különös figyelem fordul a nők felé is Kismartonban: a lakosztályok, szalonok pompás termeihez kötődve portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők kiléphessenek férjeik árnyékából a Hercegnői lakosztályok kiállítás keretében.

Esterházy Miklós szolgálatában állt Haydn, akiről elnevezték a kastély remek akusztikájú, barokk freskókkal díszített koncerttermét, ahol ha Pünkösdkor nem is, de június harmadik hétvégéjén a Vonósnégyes Fesztiválon tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal vonósnégyesek szólaltatják meg többek között Haydn, Mozart, Verdi és Kurtág műveit.

A mester tiszteletére rendezett Haydn explozív, Nép'Hymnus a kortársak tükrében című kiállítás ebben az évben a császárhimnuszra fókuszál, a korabeli műtárgyak mellett kortárs képzőművészek és multimédiás eszközök segítségével ismerkedhetünk Haydn varázslatos világával.

Kérdésünk: Melyik ország himnuszának zenéje ma Haydn egykori császárhimnusza?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a kismartoni Esterházy-kastélybe, ketten pedig meghallgathatják a június 19. és 22. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes Fesztivál tetszőleges koncertjét.

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.