Klasszikus

Koncertek a Tündérbirodalomban

2014.06.02. 16:30
Ajánlom
Játsszon a Fidelióval és látogasson el Ön is a kismartoni Esterházy-kastélyba.

A kismartoni barokk kastélyban idén az Esterházy család talán legismertebb hercegének, az Esterházy Tündérbirodalmat megálmodó, a legtöbbször "Pompakedvelő" vagy "Fényes" Miklósként emlegetett I. Esterházy Miklós (1714-1790) születésének 300. évfordulóját ünneplik. Miklós, nagy mestere és mívelője volt a pompának, nem véletlenül esett Maria Terézia választása őrá, amikor II. József frankfurti koronázásakor koronázási követnek jelölte. A kastély termeiben megcsodálhatjuk az egyik, ebből az alkalomból adott fogadásához vásárolt 207 részes, frankenthali étkészlet fennmaradt darabjait, de megtudhatjuk azt is, hogy hogyan kellett megteríteni az ezüst étkészlettel egy pompázatos asztalt. Különös figyelem fordul a nők felé is Kismartonban: a lakosztályok, szalonok pompás termeihez kötődve portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul ahhoz, hogy ezek az úrnők kiléphessenek férjeik árnyékából a Hercegnői lakosztályok kiállítás keretében.

Esterházy Miklós szolgálatában állt Haydn, akiről elnevezték a kastély remek akusztikájú, barokk freskókkal díszített koncerttermét, ahol ha Pünkösdkor nem is, de június harmadik hétvégéjén a Vonósnégyes Fesztiválon tehetségesebbnél tehetségesebb fiatal vonósnégyesek szólaltatják meg többek között Haydn, Mozart, Verdi és Kurtág műveit.

A mester tiszteletére rendezett Haydn explozív, Nép'Hymnus a kortársak tükrében című kiállítás ebben az évben a császárhimnuszra fókuszál, a korabeli műtárgyak mellett kortárs képzőművészek és multimédiás eszközök segítségével ismerkedhetünk Haydn varázslatos világával.

Kérdésünk: Melyik ország himnuszának zenéje ma Haydn egykori császárhimnusza?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak a kismartoni Esterházy-kastélybe, ketten pedig meghallgathatják a június 19. és 22. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes Fesztivál tetszőleges koncertjét.

 

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.