Klasszikus

Koncertek és kirándulások a XIV. Zempléni Fesztiválon

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Huszonhét településen több mint ötven programmal várja vendégeit augusztus 12. és 19. között a Zempléni Fesztivál. A komolyzenei hangversenyek mellett többek között jazz-koncerteket és operákat – Bizet: Carmen, Bartók: A kékszakállú herceg vára – is hallhatnak az érdeklődők.

A hétfői sajtótájékoztatón Dr. László Géza, a főtámogató Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon aggódik a fesztivál jövőjéért a tekintetben, hogy a rendezvény hosszú távon csak az érintett települések – egyelőre nem megfelelő mértékű – támogatásával, együttműködésével maradhat életképes. Megerősítette ugyanakkor, hogy a cég továbbra is elkötelezett a szakmai szempontból sikeresnek ítélt fesztivál támogatását illetően. Hollerung Gábor, a fesztivál igazgatója a produkciók ismertetése mellett szintén kitért a financiális kérdésekre is: a nehézségek mellett komoly sikerként értékelte, hogy míg a tavalyi évben a NKÖM és az NKA összesen csupán 2,5 millió forint támogatást nyújtott a fesztiválnak, a NKÖM idén 8 millió, az NKA pedig 7,5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez.

A rendezvény több különlegességet is kínál, a skandináv muzsikától a mediterránon keresztül az afrikai népzenéig, de csemegének ígérkezik az Israel Philharmonia Singers, Izrael vezető kórusának koncertje, a világhírű Derek Lee Ragin kontratenor fellépése, valamint a svéd vokális jazz együttes, a Vocal Six előadása is. A kulturális programokból a kortárs táncszínházi produkció – ExperiDance – és egy határon túli magyar társulat – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia – előadása sem hiányozhat. A fesztivált a hagyományoknak megfelelően kirándulókoncertek, barokk és vadász-lakomák, kávéuzsonnák és zenés teadélutánok egészítik ki.

A fesztivál múlt évi megújulása után idén ismét tematikus napok köré szervezte a programokat az Interkultur Hungaria Kht. Ennek megfelelően lesz szláv nap, skandináv, magyar, mediterrán, latin és afrikai nap, a rendezvény alappilléreit pedig az esti nagy fesztiválkoncertek adják. A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád.

A kulturális hét augusztus 12-én Bartók Concertójával és Farkas Ferenc Psaumes de fête című oratóriumával, valamint Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című darabjával nyit. A hangversenyt – hagyományosan - a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják. A zárókoncerten, 19-én a sárospataki református templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekart hallhatják az érdeklődők, ahol a vendégművész ezúttal a tizenhárom éves Eredics Salamon lesz. A fesztivál fő zenei műhelye a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. A színes és változatos programok előadói között egyaránt találunk neves magyar és külföldi művészeket. A nyolc nap alatt a közönség – többek között – a Danubia Szimfonikus Zenekarral, Marczi Mariann-nal, Massányi Viktorral, Megyesi Schwartz Lúciával és Pege Aladárral, valamint Derek Lee Ragin kontratenorral, Patrik Ringborg és Stephen Gunzenhauzer karmesterekkel, Bojidar Nikolov tenor énekessel és Sergei Forostyani zongoraművésszel is találkozhat.

A kirándulókoncertek ezen a nyáron Füzérre, Hollóházára, Kisrozvágyba és Karcsára viszik el a résztvevőket. Zenés barokk lakomát és kávéuzsonnát Sátoraljaújhelyen szolgálnak fel a vendégeknek, Füzérradványban koncerttel „színesített” teadélután várja az érdeklődőket, és vadász-lakomán vehet részt, aki ellátogat a kőkapui Károly-kastélyba. Különleges élményt nyújt a cigándi lakodalmas is. Emellett a sárospataki Patkó Caféban rendezett éjszakai jazz-programok kínálnak kellemes kikapcsolódást.

Mára a Zempléni Fesztivál szerves részévé vált a határon túlra történő „kirándulás” és a határon túli magyar társulatok vendégjátéka. Idén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vendégeskedik Bartók A kékszakállú herceg vára című operájával, a zempléni program keretében pedig Kassán és Királyhelmecen lesznek koncertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.