Klasszikus

Koncertek és kirándulások a XIV. Zempléni Fesztiválon

2005.07.14. 00:00
Ajánlom
Huszonhét településen több mint ötven programmal várja vendégeit augusztus 12. és 19. között a Zempléni Fesztivál. A komolyzenei hangversenyek mellett többek között jazz-koncerteket és operákat – Bizet: Carmen, Bartók: A kékszakállú herceg vára – is hallhatnak az érdeklődők.

A hétfői sajtótájékoztatón Dr. László Géza, a főtámogató Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy nagyon aggódik a fesztivál jövőjéért a tekintetben, hogy a rendezvény hosszú távon csak az érintett települések – egyelőre nem megfelelő mértékű – támogatásával, együttműködésével maradhat életképes. Megerősítette ugyanakkor, hogy a cég továbbra is elkötelezett a szakmai szempontból sikeresnek ítélt fesztivál támogatását illetően. Hollerung Gábor, a fesztivál igazgatója a produkciók ismertetése mellett szintén kitért a financiális kérdésekre is: a nehézségek mellett komoly sikerként értékelte, hogy míg a tavalyi évben a NKÖM és az NKA összesen csupán 2,5 millió forint támogatást nyújtott a fesztiválnak, a NKÖM idén 8 millió, az NKA pedig 7,5 millió forinttal járult hozzá a költségekhez.

A rendezvény több különlegességet is kínál, a skandináv muzsikától a mediterránon keresztül az afrikai népzenéig, de csemegének ígérkezik az Israel Philharmonia Singers, Izrael vezető kórusának koncertje, a világhírű Derek Lee Ragin kontratenor fellépése, valamint a svéd vokális jazz együttes, a Vocal Six előadása is. A kulturális programokból a kortárs táncszínházi produkció – ExperiDance – és egy határon túli magyar társulat – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia – előadása sem hiányozhat. A fesztivált a hagyományoknak megfelelően kirándulókoncertek, barokk és vadász-lakomák, kávéuzsonnák és zenés teadélutánok egészítik ki.

A fesztivál múlt évi megújulása után idén ismét tematikus napok köré szervezte a programokat az Interkultur Hungaria Kht. Ennek megfelelően lesz szláv nap, skandináv, magyar, mediterrán, latin és afrikai nap, a rendezvény alappilléreit pedig az esti nagy fesztiválkoncertek adják. A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád.

A kulturális hét augusztus 12-én Bartók Concertójával és Farkas Ferenc Psaumes de fête című oratóriumával, valamint Vajda János Szent Péter meg a zsoldosok című darabjával nyit. A hangversenyt – hagyományosan - a sárospataki Rákóczi-vár udvarán tartják. A zárókoncerten, 19-én a sárospataki református templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekart hallhatják az érdeklődők, ahol a vendégművész ezúttal a tizenhárom éves Eredics Salamon lesz. A fesztivál fő zenei műhelye a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar. A színes és változatos programok előadói között egyaránt találunk neves magyar és külföldi művészeket. A nyolc nap alatt a közönség – többek között – a Danubia Szimfonikus Zenekarral, Marczi Mariann-nal, Massányi Viktorral, Megyesi Schwartz Lúciával és Pege Aladárral, valamint Derek Lee Ragin kontratenorral, Patrik Ringborg és Stephen Gunzenhauzer karmesterekkel, Bojidar Nikolov tenor énekessel és Sergei Forostyani zongoraművésszel is találkozhat.

A kirándulókoncertek ezen a nyáron Füzérre, Hollóházára, Kisrozvágyba és Karcsára viszik el a résztvevőket. Zenés barokk lakomát és kávéuzsonnát Sátoraljaújhelyen szolgálnak fel a vendégeknek, Füzérradványban koncerttel „színesített” teadélután várja az érdeklődőket, és vadász-lakomán vehet részt, aki ellátogat a kőkapui Károly-kastélyba. Különleges élményt nyújt a cigándi lakodalmas is. Emellett a sárospataki Patkó Caféban rendezett éjszakai jazz-programok kínálnak kellemes kikapcsolódást.

Mára a Zempléni Fesztivál szerves részévé vált a határon túlra történő „kirándulás” és a határon túli magyar társulatok vendégjátéka. Idén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vendégeskedik Bartók A kékszakállú herceg vára című operájával, a zempléni program keretében pedig Kassán és Királyhelmecen lesznek koncertek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Itt hallgathatja meg Kurtág György operáját élőben

Ma este mutatják be Kurtág György első operáját a milánói Scalában. Az előadást az olasz közrádió és a Bartók Rádió élőben közvetíti, az interneten ön is meghallgathatja!
Vizuál

Ön mit szól a legújabb budapesti Sisi-szoborhoz?

Új, egész alakos szobrot kapott Sisi, azaz Erzsébet királyné a Madách téren, ám felmerül néhány kérdés az alkotással kapcsolatban.
Klasszikus

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Könyv

A nő, aki beleszületett az irodalomba, és azóta is benne él – Szabó T. Anna

Első novelláskötetét, a Töréstesztet egyfajta katalizátornak szánta, hogy begyújtson valamit, akkor is, ha fáj, hiszen nem lehet megúszni. Szabó T. Anna Kult50-ben megjelent portréja.
Tánc

Lélegzetelállító klippel tér vissza a Polunyin-Hozier páros

Az ukrán balettművész öt évvel ezelőtt az ír zenész Take Me To Church című zenéjére készült David LaChapelle-videoklipben robbant be a köztudatba. Most ismét összeálltak egy remekműre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.
Klasszikus interjú

Szeretnénk vigyázni Bartók örökségére

November 25-én szólal meg a Zeneakadémián a Bartók Világverseny és Fesztivál gálakoncertje, amely egyben lezárja a zeneszerzőversenyt is. Fekete Gyulával, az intézmény Zeneszerzés Tanszékének vezetőjével beszélgettünk, aki azt is elmondta, milyen kérdést felesleges feltenni egy komponistának.