Klasszikus

Koncertek tartalékok nélkül

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a főváros két, hagyományos őszi zenei fesztiválja, a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje. Az ezeket rendező Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht.-nál a napokban fejeződött be az a teljes körű átvilágítás, amelyet a kulturális tárca kezdeményezett. A vizsgálatnak az volt a célja, hogy megmutassa, milyen hatékonysággal működik a hangversenyrendezéssel foglalkozó, minisztériumi alapítású kht., vannak-e tartalékai, s mely területeken kell esetleg változtatni.

Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. ügyvezető igazgatója szerint az 1998 januárjában létrejött közhasznú társaság nagyon szűkös anyagi lehetőségek között, de hatékonyan és racionálisan dolgozik. 2003-ban például 470 hangversenyt rendeztek mindössze 300 millió forintos költségvetésből, így nyilvánvaló, hogy fölösleges tartalékaik nincsenek, sőt egyik napról a másikra élnek. A büdzsének egyébként csak egyharmadát kapják az NKÖM-től – közszolgálati szerződés keretében –, a fennmaradó 200 millió forintot más forrásból (pályázati úton, illetve szponzorációból és jegyárbevételből) kell biztosítani, ami a hazai kulturális életben szinte példátlan. A helyzetet idén az áfatörvény módosítása is nehezítette: a hangversenyjegyek áfájának 12 százalékról 15 százalékra történő felemelése, illetve a kapott támogatásból vissza nem igényelhető általános forgalmi adó várhatóan 20 millió forintos veszteséget okoz. Igric György ezért további elvonást, forrásszűkítést már nem tart elképzelhetőnek, szerinte ez a kht. alaptevékenységét veszélyeztetné.

A hangversenyrendező közhasznú társaság jogelőde az Országos Filharmónia volt, amelyet 1952-ben – az akkori korszellemnek megfelelően – monopolhelyzetű, központi irányítású koncertrendező vállalatként hozott létre a minisztertanács. A Filharmónia a rendszerváltásig meghatározó szerepet játszott a magyar zenei életben; Budapest mellett szinte minden megyeszékhelyen irodát nyitott, és fénykorában – vagyis a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején – évente átlagosan 2500 koncertet rendezett. Ez idő tájt a Filharmóniához tartozott a Ferencsik János vezette Magyar Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ), az Állami Énekkar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, több más kamaraegyüttes és negyven szólista. A rendszerváltás után az időközben Nemzeti Filharmóniára keresztelt intézmény elvesztette monopolhelyzetét, s az éles versenyben mind súlyosabb pénzügyi válságba került, sokáig a megszűnés fenyegette.

1977-ben, Magyar Bálint minisztersége idején, a kormány döntött a hangversenyrendezés struktúrájának átalakításáról, s így jött létre három közhasznú társaság (Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht., Filharmónia Dél-Dunántúl Kht., Filharmónia Kelet-Magyarország Kht.), amelyek azóta is működnek. Sokan vitatják, hogy a hangversenyrendezésben szükség van-e állami szerepvállalásra, de Igric György szerint ez elkerülhetetlen, hiszen a Filharmónia jogutódaként létrejött kht.-k olyan feladatokat látnak el, amelyek piaci alapon megvalósíthatatlanok. Az igazgató ide sorolja az ifjúsági koncertsorozatokat, az egyházzene és a kortárszene rendszeres bemutatását, illetve a vidéki hangversenyeket, bérleti sorozatokat (lásd keretes írásunkat). "Ugyancsak fontos feladatunk a Filharmónia által évtizedekkel ezelőtt létrehozott rangos fesztiválok, így a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje értékeinek megőrzése, sőt lehetőség szerint fejlesztése."
A Budapesti Zenei Hetek – a főváros első igazi zenei fesztiváljaként – 1958-ban jött létre. Azóta minden évben szeptember 25-én, Bartók Béla halálának évfordulóján kezdődik és több mint egy hónapig tart a hangversenyciklus. Bartók mellett Liszt Ferenc születésnapjáról, illetve az idei műsorban három kerek évfordulós cseh zeneszerzőről, Smetanáról, Dvorákról és Janácekről is megemlékeznek. A zenei heteken vendégünk lesz többek között a Taipei Filharmonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikusok, a moszkvai Musica Viva Kamarazenekar, a Northern Sinfonia of England és a magyarországi holland kulturális évad keretében érkező Het Residentorkest den Haag. A vendégszólisták között Mischa Maisky csellóművészt, Sabine Meyer klarinétművészt és Thomas Zehetmair hegedűművész-karmestert is köszönthetjük.

A Korunk Zenéje fesztivál idén harmincéves. Az október 2-án kezdődő sorozatban fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az EAR együttes (művészeti vezető: Sugár Miklós), Aiyun Huang ütőhangszeres művész, a Trio Rinascimento, a jeruzsálemi Kaprizma Ensemble, a cseh Schola Gregoriana Pragensis és a Győri Filharmonikus Zenekar. Ôsbemutatóként hangzanak el többek között Láng István, Dukay Barnabás, Vajda János, Pertis Jenő és Decsényi János művei.

Vidéki bérletek banki segítséggel

A magyar zenei életnek mindmáig nagy problémája a túlzott főváros-centrikusság. Ezen próbálnak enyhíteni az Országos Filharmónia jogutódaként működő három kht. bérleti sorozatai, melyeket már második éve az egész országban a Raiffeisen Bank támogat. A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. az idei évadban Győrött, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Keszthelyen, Sopronban és Zalaegerszegen hirdet önálló bérletet. A most közzétett program egyik különleges színfoltja a szombathelyi sorozat, amelyben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is fellép. A fővárosban aligha képzelhető el, hogy ez a három együttes ugyanabban a bérleti ciklusban koncertezzen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.