Klasszikus

Koncertek tartalékok nélkül

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a főváros két, hagyományos őszi zenei fesztiválja, a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje. Az ezeket rendező Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht.-nál a napokban fejeződött be az a teljes körű átvilágítás, amelyet a kulturális tárca kezdeményezett. A vizsgálatnak az volt a célja, hogy megmutassa, milyen hatékonysággal működik a hangversenyrendezéssel foglalkozó, minisztériumi alapítású kht., vannak-e tartalékai, s mely területeken kell esetleg változtatni.

Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. ügyvezető igazgatója szerint az 1998 januárjában létrejött közhasznú társaság nagyon szűkös anyagi lehetőségek között, de hatékonyan és racionálisan dolgozik. 2003-ban például 470 hangversenyt rendeztek mindössze 300 millió forintos költségvetésből, így nyilvánvaló, hogy fölösleges tartalékaik nincsenek, sőt egyik napról a másikra élnek. A büdzsének egyébként csak egyharmadát kapják az NKÖM-től – közszolgálati szerződés keretében –, a fennmaradó 200 millió forintot más forrásból (pályázati úton, illetve szponzorációból és jegyárbevételből) kell biztosítani, ami a hazai kulturális életben szinte példátlan. A helyzetet idén az áfatörvény módosítása is nehezítette: a hangversenyjegyek áfájának 12 százalékról 15 százalékra történő felemelése, illetve a kapott támogatásból vissza nem igényelhető általános forgalmi adó várhatóan 20 millió forintos veszteséget okoz. Igric György ezért további elvonást, forrásszűkítést már nem tart elképzelhetőnek, szerinte ez a kht. alaptevékenységét veszélyeztetné.

A hangversenyrendező közhasznú társaság jogelőde az Országos Filharmónia volt, amelyet 1952-ben – az akkori korszellemnek megfelelően – monopolhelyzetű, központi irányítású koncertrendező vállalatként hozott létre a minisztertanács. A Filharmónia a rendszerváltásig meghatározó szerepet játszott a magyar zenei életben; Budapest mellett szinte minden megyeszékhelyen irodát nyitott, és fénykorában – vagyis a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején – évente átlagosan 2500 koncertet rendezett. Ez idő tájt a Filharmóniához tartozott a Ferencsik János vezette Magyar Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ), az Állami Énekkar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, több más kamaraegyüttes és negyven szólista. A rendszerváltás után az időközben Nemzeti Filharmóniára keresztelt intézmény elvesztette monopolhelyzetét, s az éles versenyben mind súlyosabb pénzügyi válságba került, sokáig a megszűnés fenyegette.

1977-ben, Magyar Bálint minisztersége idején, a kormány döntött a hangversenyrendezés struktúrájának átalakításáról, s így jött létre három közhasznú társaság (Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht., Filharmónia Dél-Dunántúl Kht., Filharmónia Kelet-Magyarország Kht.), amelyek azóta is működnek. Sokan vitatják, hogy a hangversenyrendezésben szükség van-e állami szerepvállalásra, de Igric György szerint ez elkerülhetetlen, hiszen a Filharmónia jogutódaként létrejött kht.-k olyan feladatokat látnak el, amelyek piaci alapon megvalósíthatatlanok. Az igazgató ide sorolja az ifjúsági koncertsorozatokat, az egyházzene és a kortárszene rendszeres bemutatását, illetve a vidéki hangversenyeket, bérleti sorozatokat (lásd keretes írásunkat). "Ugyancsak fontos feladatunk a Filharmónia által évtizedekkel ezelőtt létrehozott rangos fesztiválok, így a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje értékeinek megőrzése, sőt lehetőség szerint fejlesztése."
A Budapesti Zenei Hetek – a főváros első igazi zenei fesztiváljaként – 1958-ban jött létre. Azóta minden évben szeptember 25-én, Bartók Béla halálának évfordulóján kezdődik és több mint egy hónapig tart a hangversenyciklus. Bartók mellett Liszt Ferenc születésnapjáról, illetve az idei műsorban három kerek évfordulós cseh zeneszerzőről, Smetanáról, Dvorákról és Janácekről is megemlékeznek. A zenei heteken vendégünk lesz többek között a Taipei Filharmonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikusok, a moszkvai Musica Viva Kamarazenekar, a Northern Sinfonia of England és a magyarországi holland kulturális évad keretében érkező Het Residentorkest den Haag. A vendégszólisták között Mischa Maisky csellóművészt, Sabine Meyer klarinétművészt és Thomas Zehetmair hegedűművész-karmestert is köszönthetjük.

A Korunk Zenéje fesztivál idén harmincéves. Az október 2-án kezdődő sorozatban fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az EAR együttes (művészeti vezető: Sugár Miklós), Aiyun Huang ütőhangszeres művész, a Trio Rinascimento, a jeruzsálemi Kaprizma Ensemble, a cseh Schola Gregoriana Pragensis és a Győri Filharmonikus Zenekar. Ôsbemutatóként hangzanak el többek között Láng István, Dukay Barnabás, Vajda János, Pertis Jenő és Decsényi János művei.

Vidéki bérletek banki segítséggel

A magyar zenei életnek mindmáig nagy problémája a túlzott főváros-centrikusság. Ezen próbálnak enyhíteni az Országos Filharmónia jogutódaként működő három kht. bérleti sorozatai, melyeket már második éve az egész országban a Raiffeisen Bank támogat. A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. az idei évadban Győrött, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Keszthelyen, Sopronban és Zalaegerszegen hirdet önálló bérletet. A most közzétett program egyik különleges színfoltja a szombathelyi sorozat, amelyben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is fellép. A fővárosban aligha képzelhető el, hogy ez a három együttes ugyanabban a bérleti ciklusban koncertezzen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.