Klasszikus

Koncertek tartalékok nélkül

2004.09.01. 00:00
Ajánlom
Hamarosan kezdődik a főváros két, hagyományos őszi zenei fesztiválja, a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje. Az ezeket rendező Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht.-nál a napokban fejeződött be az a teljes körű átvilágítás, amelyet a kulturális tárca kezdeményezett. A vizsgálatnak az volt a célja, hogy megmutassa, milyen hatékonysággal működik a hangversenyrendezéssel foglalkozó, minisztériumi alapítású kht., vannak-e tartalékai, s mely területeken kell esetleg változtatni.

Igric György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. ügyvezető igazgatója szerint az 1998 januárjában létrejött közhasznú társaság nagyon szűkös anyagi lehetőségek között, de hatékonyan és racionálisan dolgozik. 2003-ban például 470 hangversenyt rendeztek mindössze 300 millió forintos költségvetésből, így nyilvánvaló, hogy fölösleges tartalékaik nincsenek, sőt egyik napról a másikra élnek. A büdzsének egyébként csak egyharmadát kapják az NKÖM-től – közszolgálati szerződés keretében –, a fennmaradó 200 millió forintot más forrásból (pályázati úton, illetve szponzorációból és jegyárbevételből) kell biztosítani, ami a hazai kulturális életben szinte példátlan. A helyzetet idén az áfatörvény módosítása is nehezítette: a hangversenyjegyek áfájának 12 százalékról 15 százalékra történő felemelése, illetve a kapott támogatásból vissza nem igényelhető általános forgalmi adó várhatóan 20 millió forintos veszteséget okoz. Igric György ezért további elvonást, forrásszűkítést már nem tart elképzelhetőnek, szerinte ez a kht. alaptevékenységét veszélyeztetné.

A hangversenyrendező közhasznú társaság jogelőde az Országos Filharmónia volt, amelyet 1952-ben – az akkori korszellemnek megfelelően – monopolhelyzetű, központi irányítású koncertrendező vállalatként hozott létre a minisztertanács. A Filharmónia a rendszerváltásig meghatározó szerepet játszott a magyar zenei életben; Budapest mellett szinte minden megyeszékhelyen irodát nyitott, és fénykorában – vagyis a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején – évente átlagosan 2500 koncertet rendezett. Ez idő tájt a Filharmóniához tartozott a Ferencsik János vezette Magyar Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ), az Állami Énekkar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, több más kamaraegyüttes és negyven szólista. A rendszerváltás után az időközben Nemzeti Filharmóniára keresztelt intézmény elvesztette monopolhelyzetét, s az éles versenyben mind súlyosabb pénzügyi válságba került, sokáig a megszűnés fenyegette.

1977-ben, Magyar Bálint minisztersége idején, a kormány döntött a hangversenyrendezés struktúrájának átalakításáról, s így jött létre három közhasznú társaság (Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht., Filharmónia Dél-Dunántúl Kht., Filharmónia Kelet-Magyarország Kht.), amelyek azóta is működnek. Sokan vitatják, hogy a hangversenyrendezésben szükség van-e állami szerepvállalásra, de Igric György szerint ez elkerülhetetlen, hiszen a Filharmónia jogutódaként létrejött kht.-k olyan feladatokat látnak el, amelyek piaci alapon megvalósíthatatlanok. Az igazgató ide sorolja az ifjúsági koncertsorozatokat, az egyházzene és a kortárszene rendszeres bemutatását, illetve a vidéki hangversenyeket, bérleti sorozatokat (lásd keretes írásunkat). "Ugyancsak fontos feladatunk a Filharmónia által évtizedekkel ezelőtt létrehozott rangos fesztiválok, így a Budapesti Zenei Hetek és a Korunk Zenéje értékeinek megőrzése, sőt lehetőség szerint fejlesztése."
A Budapesti Zenei Hetek – a főváros első igazi zenei fesztiváljaként – 1958-ban jött létre. Azóta minden évben szeptember 25-én, Bartók Béla halálának évfordulóján kezdődik és több mint egy hónapig tart a hangversenyciklus. Bartók mellett Liszt Ferenc születésnapjáról, illetve az idei műsorban három kerek évfordulós cseh zeneszerzőről, Smetanáról, Dvorákról és Janácekről is megemlékeznek. A zenei heteken vendégünk lesz többek között a Taipei Filharmonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikusok, a moszkvai Musica Viva Kamarazenekar, a Northern Sinfonia of England és a magyarországi holland kulturális évad keretében érkező Het Residentorkest den Haag. A vendégszólisták között Mischa Maisky csellóművészt, Sabine Meyer klarinétművészt és Thomas Zehetmair hegedűművész-karmestert is köszönthetjük.

A Korunk Zenéje fesztivál idén harmincéves. Az október 2-án kezdődő sorozatban fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az EAR együttes (művészeti vezető: Sugár Miklós), Aiyun Huang ütőhangszeres művész, a Trio Rinascimento, a jeruzsálemi Kaprizma Ensemble, a cseh Schola Gregoriana Pragensis és a Győri Filharmonikus Zenekar. Ôsbemutatóként hangzanak el többek között Láng István, Dukay Barnabás, Vajda János, Pertis Jenő és Decsényi János művei.

Vidéki bérletek banki segítséggel

A magyar zenei életnek mindmáig nagy problémája a túlzott főváros-centrikusság. Ezen próbálnak enyhíteni az Országos Filharmónia jogutódaként működő három kht. bérleti sorozatai, melyeket már második éve az egész országban a Raiffeisen Bank támogat. A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. az idei évadban Győrött, Szombathelyen, Veszprémben, Székesfehérváron, Keszthelyen, Sopronban és Zalaegerszegen hirdet önálló bérletet. A most közzétett program egyik különleges színfoltja a szombathelyi sorozat, amelyben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara is fellép. A fővárosban aligha képzelhető el, hogy ez a három együttes ugyanabban a bérleti ciklusban koncertezzen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.