Klasszikus

Koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét

2005.06.20. 00:00
Ajánlom
Ingyenes szabadtéri koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét június 21-én, a nyár első napján. A nemzetközi méretű megmozduláshoz Budapest tizenhét helyszínnel csatlakozik.

Holnap több mint egy tucat budapesti helyszínen rendezik meg a Zene Ünnepét, amelyet először 1982-ben tartottak meg Franciaországban Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára. A kezdeményezéshez azóta a világ száz országa csatlakozott, Európában pedig az eseménysorozat egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven. Chartáját 1997-ben Budapesten 16 város írta alá, 12 országot képviselve így Európából. A zene ünnepe nem fesztivál, inkább nagyszabású megmozdulás, amely a professzionális zenekaroktól kezdve az amatőr együttesekig minden stílust és műfajt képvisel.

Budapesten a Millenáris Parkban a Magyar Hangszerész Szövetség kiállítással egybekötött hangszerbemutatóival, Palya Bea, a Bokros, a Makám, Mitsoura Mónika koncertjével várják az érdeklődőket. Kettőkor kezdődik a Westend Utcazenész Fesztivál, a Ferenciek terén délután öttől a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes XVI- XVII. századi toronyzenét ad elő.

Az operettszínház előtt délután öttől a színház zenekarából alakult kisegyüttes, az Operett Quintett játszik, majd a színház akadémistáinak és énekkarának, illetve a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek operett- és musicalkoncertjei következnek.

A Margit-szigeti Rózsakertben délután fél hattól a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta, Alexander Balanescu, a Keller Vonósnégyes, a finn Svang együttes és Lajkó Félix koncertezik. A Nehru-parton fél hattól az izraeli Dub-L.F.O., a Hyperkarma, a Bëlga és Besh O Drom lép színpadra. Ugyanebben az időpontban a Vörösmarty téren Troitsa, Nikola Parov- és Kaláka- koncert lesz.

A Citadella szabadtéri színpadán nyolc órától a Brass On Brass Dixieland Együttest, a Petőfi Csarnok szabadterén fél kilenctől az Omegát hallgathatja meg. A Francia Intézet a Gödör Klubban ünnepel: a NoJazz-este a tavaly megjelent Mixes & Combinations című lemezének dalaival szórakoztatja majd a közönséget.

A Zeneakadémián éjféltől Mozart Kis éji zenéjét adja elő a Nádor Kvartett.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.