Klasszikus

Koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét

2005.06.20. 00:00
Ajánlom
Ingyenes szabadtéri koncertekkel köszöntik világszerte a zene ünnepét június 21-én, a nyár első napján. A nemzetközi méretű megmozduláshoz Budapest tizenhét helyszínnel csatlakozik.

Holnap több mint egy tucat budapesti helyszínen rendezik meg a Zene Ünnepét, amelyet először 1982-ben tartottak meg Franciaországban Maurice Fleuret francia zenetudós javaslatára. A kezdeményezéshez azóta a világ száz országa csatlakozott, Európában pedig az eseménysorozat egyesületi formát öltött a Zene Európai Ünnepe néven. Chartáját 1997-ben Budapesten 16 város írta alá, 12 országot képviselve így Európából. A zene ünnepe nem fesztivál, inkább nagyszabású megmozdulás, amely a professzionális zenekaroktól kezdve az amatőr együttesekig minden stílust és műfajt képvisel.

Budapesten a Millenáris Parkban a Magyar Hangszerész Szövetség kiállítással egybekötött hangszerbemutatóival, Palya Bea, a Bokros, a Makám, Mitsoura Mónika koncertjével várják az érdeklődőket. Kettőkor kezdődik a Westend Utcazenész Fesztivál, a Ferenciek terén délután öttől a Sonatores Pannoniae rézfúvós együttes XVI- XVII. századi toronyzenét ad elő.

Az operettszínház előtt délután öttől a színház zenekarából alakult kisegyüttes, az Operett Quintett játszik, majd a színház akadémistáinak és énekkarának, illetve a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek operett- és musicalkoncertjei következnek.

A Margit-szigeti Rózsakertben délután fél hattól a Muzsikás együttes és Sebestyén Márta, Alexander Balanescu, a Keller Vonósnégyes, a finn Svang együttes és Lajkó Félix koncertezik. A Nehru-parton fél hattól az izraeli Dub-L.F.O., a Hyperkarma, a Bëlga és Besh O Drom lép színpadra. Ugyanebben az időpontban a Vörösmarty téren Troitsa, Nikola Parov- és Kaláka- koncert lesz.

A Citadella szabadtéri színpadán nyolc órától a Brass On Brass Dixieland Együttest, a Petőfi Csarnok szabadterén fél kilenctől az Omegát hallgathatja meg. A Francia Intézet a Gödör Klubban ünnepel: a NoJazz-este a tavaly megjelent Mixes & Combinations című lemezének dalaival szórakoztatja majd a közönséget.

A Zeneakadémián éjféltől Mozart Kis éji zenéjét adja elő a Nádor Kvartett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.