Klasszikus

Koncertekkel vár a Balaton

2013.08.12. 13:21
Ajánlom
Az augusztus 20-i ünnep alkalmából hat különleges hangverseny is várja az érdeklődőket Bachtól Bartókig, Budapesttől Keszthelyig.

A kolozsvári születésű Demény Balázs zongoraestjére a Fasori református templomban kerül sor. A Domenico Scarlatti, Joseph Haydn, Liszt és Bartók műveiből összeállított műsor önmagában is nagyszerű élményt ígér, annak ismeretében pedig különösen, hogy az alig huszonnégy éves zongorista nemrég nyerte meg a nagyszebeni Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyt, és szeptemberben a svájci Clara Haskil-versenyre készül. Tanulmányait egyébként szülővárosában kezdte, majd Budapesten Eckhardt Gábor és Kemenes András tanítványaként folytatta. 2011 októberében  - Erasmus ösztöndíjjal - a Berlini Hochschule für Musik „Hanns Eisler" diákja lett, mint Georg Sava és Gabrielle Kupfernagel növendéke.

A pesti rendezvénnyel párhuzamosan Budán magyar szerzők műveiből összeállított programot hallgathat a közönség a Batthyány téri Szent Anna templomban Fassang László előadásában. A muzsikus családba született, harmincas éveiben járó orgonista számos nemzetközi versenygyőzelemmel - köztük a Chartres-i Nagydíjjal - és rangos koncertekkel a háta mögött nemcsak világhírű művész, de a Liszt Zeneakadémia orgona tanszakának vezetője, valamint a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek szervezője is. Klasszikus zenei tudása és kiváló improvizációs képességei nyitották meg az utat Fassang számára sikeres népzenei- és jazz-együttműködései felé is - utóbbiban partnere a kiváló francia szaxofonos, Vincent Lê-Quang.

A Balaton túlsó végén, Keszthelyen ugyanakkor négy fiatal muzsikus (Nyári László, Guttmann Mátyás, Berki László és Balázs István) várja a zenekedvelőket Weiner Leó és Brahms egy-egy művével. A Nyári Quartet valamennyi tagja a vonós hangszerek bűvöletében nőtt fel, jelenleg mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. 2011-ben és 2012-ben első díjat nyertek az Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen, 2012-ben pedig Magyarországot képviselték a Japán Nemzetközi Zenei Fesztiválon. 2013-ban vonósnégyes kategóriában első helyezést értek el a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen.

A Tihanytól alig egy kőhajításra fekvő Aszőfő temploma két kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikus kamaraestjének ad otthont. Csillagh Katalin kitűnő minősítéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, 2001-ben elnyerte a torontói Glenn Gould Shool of the Royal Conservatory of Music, Toronto kétéves ösztöndíját, ahol Leon Fleisher és John Perry professzoroknál tanult, és ugyanabban az évben megkapta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány ösztöndíját is. A Salzburgi Mozarteumban 2008-ban szerezte meg posztgraduális diplomáját Rohmann Imre professzornál. Több nemzetközi verseny győztese, koncertezett Bécsben, Londonban, Torontóban, Buenos Airesben, New Yorkban, Salzburgban, Nizzában és több európai fesztiválon. 2010-ben Londonban Martha Argerich partnereként lépett fel. 2012-ben megkapta az elismerő „Steinway Artist" címet. Győri Noémi háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, valamint a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány művésze, 2008-óta a müncheni Orchester Jakobsplatz szólófuvolása. Emellett olyan kiemelkedő zenekarokban játszik rendszeres vendégként, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a BBC Philharmonic, vagy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekara. 2012-től a manchesteri Royal Northern College of Music tanársegédje, illetve az egyetem fiatal tehetségekkel foglalkozó részlegében vezeti saját osztályát. Augusztus 20-án a két művész Händel, Schubert, Bartók, Chopin és Doppler alkotásaival lép közönség elé.

A tó déli partján, Balatonbogláron szintén orgonaestre látogathatnak az érdeklődők: a számos billentyűs hangszeren jártas Pétery Dóra játszik J. S. Bach-, Vivaldi- és Mozart-műveket Kruppa Bálint és Jeszenői Emese (hegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka) közreműködésével. Pétery Dóra a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után a Sibelius Akadémián képezte tovább magát, ahol Spányi Miklósnál tanult klavikordjátékot. Orgonatudását Hans-Ola Ericsson koncertorgonista osztályában tökéletesítette a svéd Pitea Musikhögskolanban. Érdeklődése mind a hangszerek, mind a repertoár tekintetében rendkívül széleskörű, rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként orgonán, csembalón és klavikordon is. A legkorábbi reneszánsz billentyűs műveket ugyanolyan természetességgel szólaltatja meg, amilyen szívesen dolgozik együtt kortárs szerzőkkel, és vesz részt kísérleti produkciókban.

A billentyűs és vonós hangszereknek szentelt esték mellett a rézfúvós repertoár kedvelői sem maradnak koncert nélkül: a 2002-ben alakult Four Bones Quartet Händeltől Mozarton át Duke Ellingtonig ívelő programja számukra kínál tartalmas kikapcsolódást a siófoki evangélikus templomban. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett  négy ifjú harsonaművész - Magyar Péter, Gáspár Olivér, Kiss Bálint és Gyetvai Péter - igazi  elkötelezettje  és virtuóza elegáns és különleges hangszerének. Az összeszokott együttest a magabiztos hangszerkezelés mellett nyitottságuk teszi igazán izgalmassá, hiszen a korai reneszánsztól egészen a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig számos stílusban mozognak otthonosan.

A hangversenyek egységesen 19:30-kor kezdődnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.