Klasszikus

Koncertekkel vár a Balaton

2013.08.12. 13:21
Ajánlom
Az augusztus 20-i ünnep alkalmából hat különleges hangverseny is várja az érdeklődőket Bachtól Bartókig, Budapesttől Keszthelyig.

A kolozsvári születésű Demény Balázs zongoraestjére a Fasori református templomban kerül sor. A Domenico Scarlatti, Joseph Haydn, Liszt és Bartók műveiből összeállított műsor önmagában is nagyszerű élményt ígér, annak ismeretében pedig különösen, hogy az alig huszonnégy éves zongorista nemrég nyerte meg a nagyszebeni Carl Filtsch Nemzetközi Zongoraversenyt, és szeptemberben a svájci Clara Haskil-versenyre készül. Tanulmányait egyébként szülővárosában kezdte, majd Budapesten Eckhardt Gábor és Kemenes András tanítványaként folytatta. 2011 októberében  - Erasmus ösztöndíjjal - a Berlini Hochschule für Musik „Hanns Eisler" diákja lett, mint Georg Sava és Gabrielle Kupfernagel növendéke.

A pesti rendezvénnyel párhuzamosan Budán magyar szerzők műveiből összeállított programot hallgathat a közönség a Batthyány téri Szent Anna templomban Fassang László előadásában. A muzsikus családba született, harmincas éveiben járó orgonista számos nemzetközi versenygyőzelemmel - köztük a Chartres-i Nagydíjjal - és rangos koncertekkel a háta mögött nemcsak világhírű művész, de a Liszt Zeneakadémia orgona tanszakának vezetője, valamint a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek szervezője is. Klasszikus zenei tudása és kiváló improvizációs képességei nyitották meg az utat Fassang számára sikeres népzenei- és jazz-együttműködései felé is - utóbbiban partnere a kiváló francia szaxofonos, Vincent Lê-Quang.

A Balaton túlsó végén, Keszthelyen ugyanakkor négy fiatal muzsikus (Nyári László, Guttmann Mátyás, Berki László és Balázs István) várja a zenekedvelőket Weiner Leó és Brahms egy-egy művével. A Nyári Quartet valamennyi tagja a vonós hangszerek bűvöletében nőtt fel, jelenleg mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. 2011-ben és 2012-ben első díjat nyertek az Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen, 2012-ben pedig Magyarországot képviselték a Japán Nemzetközi Zenei Fesztiválon. 2013-ban vonósnégyes kategóriában első helyezést értek el a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen.

A Tihanytól alig egy kőhajításra fekvő Aszőfő temploma két kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikus kamaraestjének ad otthont. Csillagh Katalin kitűnő minősítéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, 2001-ben elnyerte a torontói Glenn Gould Shool of the Royal Conservatory of Music, Toronto kétéves ösztöndíját, ahol Leon Fleisher és John Perry professzoroknál tanult, és ugyanabban az évben megkapta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány ösztöndíját is. A Salzburgi Mozarteumban 2008-ban szerezte meg posztgraduális diplomáját Rohmann Imre professzornál. Több nemzetközi verseny győztese, koncertezett Bécsben, Londonban, Torontóban, Buenos Airesben, New Yorkban, Salzburgban, Nizzában és több európai fesztiválon. 2010-ben Londonban Martha Argerich partnereként lépett fel. 2012-ben megkapta az elismerő „Steinway Artist" címet. Győri Noémi háromszoros Fischer Annie-ösztöndíjas, valamint a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány művésze, 2008-óta a müncheni Orchester Jakobsplatz szólófuvolása. Emellett olyan kiemelkedő zenekarokban játszik rendszeres vendégként, mint a Bécsi Filharmonikus Zenekar, a BBC Philharmonic, vagy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekara. 2012-től a manchesteri Royal Northern College of Music tanársegédje, illetve az egyetem fiatal tehetségekkel foglalkozó részlegében vezeti saját osztályát. Augusztus 20-án a két művész Händel, Schubert, Bartók, Chopin és Doppler alkotásaival lép közönség elé.

A tó déli partján, Balatonbogláron szintén orgonaestre látogathatnak az érdeklődők: a számos billentyűs hangszeren jártas Pétery Dóra játszik J. S. Bach-, Vivaldi- és Mozart-műveket Kruppa Bálint és Jeszenői Emese (hegedű), valamint Zétényi Tamás (gordonka) közreműködésével. Pétery Dóra a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után a Sibelius Akadémián képezte tovább magát, ahol Spányi Miklósnál tanult klavikordjátékot. Orgonatudását Hans-Ola Ericsson koncertorgonista osztályában tökéletesítette a svéd Pitea Musikhögskolanban. Érdeklődése mind a hangszerek, mind a repertoár tekintetében rendkívül széleskörű, rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként orgonán, csembalón és klavikordon is. A legkorábbi reneszánsz billentyűs műveket ugyanolyan természetességgel szólaltatja meg, amilyen szívesen dolgozik együtt kortárs szerzőkkel, és vesz részt kísérleti produkciókban.

A billentyűs és vonós hangszereknek szentelt esték mellett a rézfúvós repertoár kedvelői sem maradnak koncert nélkül: a 2002-ben alakult Four Bones Quartet Händeltől Mozarton át Duke Ellingtonig ívelő programja számukra kínál tartalmas kikapcsolódást a siófoki evangélikus templomban. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett  négy ifjú harsonaművész - Magyar Péter, Gáspár Olivér, Kiss Bálint és Gyetvai Péter - igazi  elkötelezettje  és virtuóza elegáns és különleges hangszerének. Az összeszokott együttest a magabiztos hangszerkezelés mellett nyitottságuk teszi igazán izgalmassá, hiszen a korai reneszánsztól egészen a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig számos stílusban mozognak otthonosan.

A hangversenyek egységesen 19:30-kor kezdődnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.