Klasszikus

Koncertélmény

2008.07.02. 00:00
Ajánlom
Bednarik Anasztázia június 29-én a budapesti Szent Anna Plébániatemplomban adott koncertet. Az alábbiakban Lengyel Péter beszámolóját olvashatják a hangversenyről.

Június 29-én egy kellemes vasárnap estén a Batthyány téri Szent Anna Plébániatemplomban templomban részese lehettem Bednarik Anasztázia művésznő orgonakoncertjének, amelynek során első alkalommal nyílt lehetőségem élőben, testközelből hallgatni templomi orgonajátékot. Öszintén mondhatom, csak csodálni tudtam azt a természetességet és virtuozitást, amely elsőre megragadott a művésznő játékában.

Az eddigiekből már kiderülhetett, hogy ez a beszámoló nem kíván mélyen szántó zenei kritika lenni, csupán azt az érzést szeretném közvetíteni, amikor az ember csak ül.... elszakad a mindennapi gondjaitól... érzi magában a zene lüktetését, amely néha jóleső mosolyra készteti... sőt néha már-már fájdalmat keltően szívszaggató is tud lenni. Számomra mindezt jelentette ez az este. A teljesség igénye nélkül: felcsendült Wolfgang Amadeus Mozart: f-moll fantázia című műve, Lehotka Gábor: Francia szvitje és nem utolsó sorban Johann Sebastian Bach: d-moll toccata és fúgája is, hogy csak azokat említsem amelyek igazán közel állnak hozzám, holott először hallottam ezeket a műveket.

Őszintén köszönöm ezt az estét az orgonistának, továbbá annak a kedves ismerősnek is, aki elhívott erre a koncertre. Remélem még sok hasonló koncertélményben lehet részem a közeljövőben.

(2008. június 29. 20:00 Szent Anna Plébániatemplom (Budapest) - Bednarik Anasztázia (orgona) koncertje; Mozart: f-moll fantázia, K 608; Albinoni: Adagio; Vivaldi–Bach: a-moll concerto, BWV 593; Liszt: Ave Maria; B-A-C-H prelúdium és fúga; Lehotka Gábor: Francia szvit; Bartók–Lehotka Gábor: Este a székelyeknél; Bach: d-moll toccata és fúga, BWV 565)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.