Klasszikus

Koncertfúvósok regionális fesztiválja

2014.07.01. 11:20
Ajánlom
A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége első kelet-európai regionális konferenciáját és fesztiválját július 6-14. között Debrecenben rendezik meg.

Duffek Mihály a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, a WASBE szervezőbizottságának elnöke szerint azért a cívisvárosra esett a chicagói központú szövetség választása, mert Debrecen gazdag katonazenekari hagyományokkal rendelkezik, és itt valósult meg az országban először a karmester-fúvószenekari karnagy mesterképzés.

A WASBE olyan nonprofit nemzetközi szövetség, amely nyitva áll minden, a szimfonikus fúvószenekarok és együttesek iránt érdeklődő ember, intézmény és cég előtt - magyarázta Duffek Mihály, hozzátéve: a szervezet világszerte több mint ezer egyéni és szervezeti taggal rendelkezik több, mint ötven országban. A világszövetség 1981 óta kétévente rendezi meg konferenciáit minden alkalommal más kontinensen, más országban. A szövetség magyarországi tagszervezete Debrecen városával közösen nyerte el a jogot a Kelet-Európában elsőként megrendezésre kerülő I. Kelet-Európai WASBE Fesztivál és Konferencia nevű program megvalósítására - jegyezte meg a dékán.

A szabadtéri és teremkoncerteket, workshopokat, fórumokat, és prezentációkat, hangszer- és kottakiállítást felvonultató fesztiválon a délelőtti előadásokat, szakmai fórumokat a DE Zeneművészeti Karán, a zenekarok délutáni bemutatkozó koncertjeit a Kossuth téren, az esti koncerteket szintén az egyetemen, illetve a Kölcsey Központban rendezik meg. A fesztiválon 12 külföldi és 15 hazai zenekar mutatkozik be a debreceni közönségnek. Különleges programja lesz a találkozónak július 14-én a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Kelet-Európai Egyetemi Projektzenekar előadása, ahol orosz, mongol, kínai, román, szerb, szlovén és magyar egyetemista zenészekből álló koncert-fúvószenekari produkciót hallhat a közönség - ismertette a szakember.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!