Klasszikus

Koncerthez közeli élmény

2006.03.13. 00:00
Ajánlom
Elképesztő, mennyi embernek van kulcsa a Művészetek Palotájához - tűnt fel egy esztendeje a Művészetek Palotája megnyitógáláján tartott színpadi kulcsátadáson. A kulcsnak azóta is nagy a szerepe a palota életében, szinte az összes ajtaja zárva napközben. Megpróbáltuk felderíteni, milyen az élet a Komor Marcell utcában.

A Művészetek Palotája tele ajtókkal, zárt ajtókkal. Biztonsági őrrel vagy kártyával lehet ezeken bejutni. A biztosítás ellenére elég bizalmatlanok a hazai zenészek. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbál a Nemzeti Hangversenyteremben, a széktámlákon nejlonzacskók, a kottatartók mellett autóstáskák, retikülök. Állítólag onnan lehet felismerni, magyar vagy külföldi zenekar próbál-e, hogy van-e szatyor a színpadon. A takarásban hangszertartókból kibukkan pár családi fotó, csók a nejjel, kiskorúról közeli.

A Kocsis Zoltán vezette zenekar estére próbál. Előző nap ugyanezt a Haydn-Mozart-műsort adták Pécsen. Kocsis néha kifordul, hogy a zenekar baráti köréből és a Kodály Társaságból verbuvált közönségnek magyarázzon. Mi ekkor már a felsőbb szintekre törünk - a sajtófőnök Albert Máriával és egy biztonságissal. Az orgona bejáratánál fatáblán az építők szépen kérik, ne zárják be az ajtót. Természetesen nincs nyitva. Mázlinkra Végh Antal hangolómester beugrott valamiért a házba, bejárja velünk az építményt, amely Európa legnagyobb koncertorgonája a majd hétezer sípjával. - Nem a méret a lényeg, hanem, hogy mit tud, a műszaki megbízhatóság, a zenei kihasználhatóság - mondja Végh. - Ezen a teljes orgonairodalmat elő lehet adni. Kész a hangszer, suttyomban már többen kipróbálták. Végh visszajár az utolsó simításokra, és az orgonakoncertek előtti hangolásra is őt várják. Áprilistól jönnek a beavatási hangversenyek, májusban a gála. Lépkedünk a meredek lépcsőkön az orgona tetejéig, tériszonyomat - magam is meglepődöm - a hangszer lábánál hagytam. Megbabonáz a sípok formája, rendje, még úgy is, hogy nem kapcsolhatunk villanyt, nehogy zavarjuk a próbát.

Lifttel ereszkedünk a mélybe: az alagsori Nemzeti Kottatár főként a Nemzeti Filharmonikusokat "látja el", de bárki böngészhet a 13 000 mű között. Szekrényi Ágnes kiemeli a legrégebbi kottát, Goldmark Im Frühlingjét 1911-ből. Előkerül Liszt Szent Erzsébet legendájának kézzel színezett példánya is.

A palota tele gyerekkel. - Mindenki álljon a saját apjához - hangzik a vezényszó, villan a vaku. A fiatalok a Bartók-hegedű-duóversenyen szerepelnek, a hangstúdióból halljuk, milyen sikerrel. Jóindulatúan annyit mondok, van, akinek sikerül. A hang- és a videostúdiót a legmodernebb technikával szerelték fel. A videóban saját anyagokon kívül például az ország első dzsessz-DVD-je készült (Tony Lakatosé), a hangosoknál Kurtág Márta első szólólemezét rögzítették.

A Ludwig Múzeum a budai Várból költözött a tágasabb térbe. A bejárata alatti kávézónál Kapszulák című automata hajléktalanszálló, amely klausztrofóbiásoknak kevéssé ajánlott. Egy óra múlva szinte csak ezek üresek. Hat felé kezd benépesülni a ház. Ingyenhangverseny az aulában, újra kinyit a CD-bolt. Egyre hoszszabb a sor a pénztár és a diákjegyeket árusító pult előtt. Ez utóbbinál kétszáz forintos állójegyet vehetnek a diákigazolvánnyal rendelkezők a "kakasállóra".

A "mindennapi" diákjegyhez legjobban az intézmény vezérigazgatója ragaszkodik. Kiss Imre szobájában a Nemzeti Galériától kölcsönzött festmények és egy III. Richárd-színiplakát. Ezt minden munkahelyére viszi magával az egykori gyerekszínész. A vezérigazgató szerint az egyetlen megoldatlan probléma: az üres könyvtár, amely a Hagyományok Házának készült. Ígért ide digitális bibliotékát az informatikai minisztérium, amely csábítaná a fiatalokat. Másfél kilométeres körzetben 130 ezer egyetemista tanul. Szó volt táncszakkönyvtárról is, de nincs pénz és döntés.

Kiss vágya volt a közeli villamosmegálló átkeresztelése, a Közvágóhíd valahogy szerencsétlenül hangzik, ha a Művészetek Palotájáról és a nemzet színházáról beszélünk. A megnyitó után egy évvel a villamoson már a Millenniumi Kulturális Központ nevet mondják be.

Kiss Imre ki akarja zárni a politikát a házból. Ennek ellentmondani látszik, hogy szombaton a Fidesz országos választmányi ülését tartották náluk. - Korábban az MSZP ülésezett itt. A probléma az, hogy mindig későn tudom meg, miről van szó - mondja. - A rendezvényszervező cégek úgy jelentkeznek be, hogy az utolsó pillanatig úgy tűnik, kulturális programra bérlik a termet. Elmondta azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem PPP-konstrukcióban épült a Művészetek Palotája. A ház az építtető TriGránit Rt. tulajdona maradt, az állam bérleti szerződést kötött Demján Sándor cégével, és nem négy év alatt fizeti vissza a magánpénzt, ahogy erről szó volt, hanem 30 évig bérli az épületet, fizet bizonyos üzemeltetési díjakat, fedezi a Művészetek Palotája Kft. művészi munkáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.