Klasszikus

Koncertsorozat a fertődi Esterházy-kastélyban

2007.06.07. 00:00
Ajánlom
Az Esterházy-kastély újkori zenei életében fordulópont volt a 2006-os esztendő – egyfajta visszatérés a 18. század hagyományaihoz, a látogatót szinte naponta zenével megörvendeztető Eszterházához. Ez idén sem lesz másképp, a kastély szeptember 16-ig kínál koncerteket.

A 2006-os koncersorozatával a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága továbblépett a három zenei fesztivált (a Budapesti Vonósok tíz napos, az Orfeo zenekar két hétvégén megtartott, és a Haydn Eszterházán fesztivál egy hetes fesztiválja) magában foglaló eddigi gyakorlattól. Fertőd-Eszterháza újabb kori történetében első ízben elevenedett meg a 18. századi Eszterháza zenei élete: április 12-től szeptember 17-ig újra, rendszeresen zene szólt a kastélyban. 2006. augusztus 10-én emlékezett Európa Michael Haydn halálának 200. évfordulójára. A tavalyi év hagyományait folytatva az idei koncertévad is emléket állít Joseph Haydn öccsének, Michael Haydnnak, aki a bécsi Stephansdom kórusában eltöltött évek elmúltával a salzburgi hercegérsek szolgálatába szegődött.

A júniusi koncertprogram nyitó eseménye Joseph Haydn halálának 198. évfordulója előtt tiszteleg. A fellépők között lesz Bodrogi Éva, Kiss Noémi (ének), Somlai Petra (csembaló és fortepiano), Boldóczki Gábor (trombita), a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pulzus Vonósnégyes, Balogh Zsolt (fortepiano), Szilasi Alex (zongora), Szűcs Péter (hegedű), a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar, az Esterházy Trió, az Accord Vonósnégyes, Zsoldos Bálint (zongora), az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Cornell University tanára, Malcolm Bilson, valamint a Nádor Vonósnégyes. A koncerteken M. Haydn, J. Haydn, Tartini, Ignaz Pleyel, J.B. Vanhal, J.N. Hummel, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms és Mendelssohn művei hangzanak el.

A júliusi hangversenyek sorát a Budapesti Vonósok 13. Haydn Fesztiválja nyitja meg, melyen idén is nyolc koncert lesz hallható. Az elmúlt évekhez hasonlóan az együttes és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága közös szervezésében valósul meg a számos világhírű szólistával közreműködő tizenhat tagú zenekar nevével fémjelzett fesztivál. A hangversenysorozat során fellép Jana Bouskova hárfaművész, Hansgeorg Schmeiser fuvolaművész, Jeremy Menuhin és Ágoston András hegedűművészek, és Gustav Rivinius csellóművész.

Augusztusban folytatódik az Orfeo Zenekar sorozata: a 2002-ben elkezdett monumentális vállalkozás azt tűzte ki céljául, hogy a 2009-es Haydn bicentenáriumig a "művek születési helyén", a Haydn által egykor vezetett zenekar létszámával, korhű hangszereken mutassa be azt a közel 80 szimfóniát, amelyet a zenetudomány és az utókor a "klasszikus szimfónia kialakulásának alapjaként" ismer. Augusztusban ezen kívül Michael és Joseph Haydn egyházi kamarazenéje és zenekari művei is megörvendeztetik a zenekedvelőket, Zádori Mária, a Trio Antiqva, Kelemen Barnabás hegedűművész, Kokas Dóra csellóművész, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar előadásában.

A 2007-es Eszterházai koncertévad méltó befejezéseként az immár második alkalommal megrendezésre kerülő II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál zárja, melynek során nyolc világszínvonalú koncertet hallhatnak az érdeklődők. A vonósnégyes fesztivált a Microcosmos Vonósnégyes nyitja meg, őket követi a négy fiatal hölgyből álló francia vonósnégyes, a Quatuor Psophos ad koncertet, majd az Accord Vonósnégyes, a Tomasini Vonósnégyes, a Somogyi Vonósnégyes, vendégükkel, Feletár Melinda hárfaművésszel, az Authentic Quartet, és a németországi Kuss Quartet ad koncertet. A II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál záróakkordjaként egy ugyancsak világhírű együttes, a London Haydn Quartet játszik, szeptember 16-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.