Klasszikus

Koncertsorozat a fertődi Esterházy-kastélyban

2007.06.07. 00:00
Ajánlom
Az Esterházy-kastély újkori zenei életében fordulópont volt a 2006-os esztendő – egyfajta visszatérés a 18. század hagyományaihoz, a látogatót szinte naponta zenével megörvendeztető Eszterházához. Ez idén sem lesz másképp, a kastély szeptember 16-ig kínál koncerteket.

A 2006-os koncersorozatával a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága továbblépett a három zenei fesztivált (a Budapesti Vonósok tíz napos, az Orfeo zenekar két hétvégén megtartott, és a Haydn Eszterházán fesztivál egy hetes fesztiválja) magában foglaló eddigi gyakorlattól. Fertőd-Eszterháza újabb kori történetében első ízben elevenedett meg a 18. századi Eszterháza zenei élete: április 12-től szeptember 17-ig újra, rendszeresen zene szólt a kastélyban. 2006. augusztus 10-én emlékezett Európa Michael Haydn halálának 200. évfordulójára. A tavalyi év hagyományait folytatva az idei koncertévad is emléket állít Joseph Haydn öccsének, Michael Haydnnak, aki a bécsi Stephansdom kórusában eltöltött évek elmúltával a salzburgi hercegérsek szolgálatába szegődött.

A júniusi koncertprogram nyitó eseménye Joseph Haydn halálának 198. évfordulója előtt tiszteleg. A fellépők között lesz Bodrogi Éva, Kiss Noémi (ének), Somlai Petra (csembaló és fortepiano), Boldóczki Gábor (trombita), a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Pulzus Vonósnégyes, Balogh Zsolt (fortepiano), Szilasi Alex (zongora), Szűcs Péter (hegedű), a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar, az Esterházy Trió, az Accord Vonósnégyes, Zsoldos Bálint (zongora), az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Cornell University tanára, Malcolm Bilson, valamint a Nádor Vonósnégyes. A koncerteken M. Haydn, J. Haydn, Tartini, Ignaz Pleyel, J.B. Vanhal, J.N. Hummel, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms és Mendelssohn művei hangzanak el.

A júliusi hangversenyek sorát a Budapesti Vonósok 13. Haydn Fesztiválja nyitja meg, melyen idén is nyolc koncert lesz hallható. Az elmúlt évekhez hasonlóan az együttes és a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága közös szervezésében valósul meg a számos világhírű szólistával közreműködő tizenhat tagú zenekar nevével fémjelzett fesztivál. A hangversenysorozat során fellép Jana Bouskova hárfaművész, Hansgeorg Schmeiser fuvolaművész, Jeremy Menuhin és Ágoston András hegedűművészek, és Gustav Rivinius csellóművész.

Augusztusban folytatódik az Orfeo Zenekar sorozata: a 2002-ben elkezdett monumentális vállalkozás azt tűzte ki céljául, hogy a 2009-es Haydn bicentenáriumig a "művek születési helyén", a Haydn által egykor vezetett zenekar létszámával, korhű hangszereken mutassa be azt a közel 80 szimfóniát, amelyet a zenetudomány és az utókor a "klasszikus szimfónia kialakulásának alapjaként" ismer. Augusztusban ezen kívül Michael és Joseph Haydn egyházi kamarazenéje és zenekari művei is megörvendeztetik a zenekedvelőket, Zádori Mária, a Trio Antiqva, Kelemen Barnabás hegedűművész, Kokas Dóra csellóművész, valamint az Erkel Ferenc Kamarazenekar előadásában.

A 2007-es Eszterházai koncertévad méltó befejezéseként az immár második alkalommal megrendezésre kerülő II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál zárja, melynek során nyolc világszínvonalú koncertet hallhatnak az érdeklődők. A vonósnégyes fesztivált a Microcosmos Vonósnégyes nyitja meg, őket követi a négy fiatal hölgyből álló francia vonósnégyes, a Quatuor Psophos ad koncertet, majd az Accord Vonósnégyes, a Tomasini Vonósnégyes, a Somogyi Vonósnégyes, vendégükkel, Feletár Melinda hárfaművésszel, az Authentic Quartet, és a németországi Kuss Quartet ad koncertet. A II. Haydn Vonósnégyes Fesztivál záróakkordjaként egy ugyancsak világhírű együttes, a London Haydn Quartet játszik, szeptember 16-án.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.