Klasszikus

Koncertsorozat egy orgona javára

2008.07.03. 00:00
Ajánlom
Az iployvecei katolikus templom orgonájának felújításáért, civil kezdeményez indult. Egy koncertsorozat hívja fel a figyelmet erre a kezdeményezésre, amelynek elő hangversenyéről az alábbiakban olvashatnak két beszámolót.

Molnár János beszámolója: "A keresztényi összefogás szép példáját mutatta, hogy községünkben élő evangélikus gyülekezet tagjai is szép számban részt vettek a hangversenyen, átérezve, hogy orgona nélkül mély csend borulna templomainkra. Bízunk abban, hogy az orgona újraéledésével a két hívő közösség közötti egység még szorosabb lesz. A lélek és a zene kapcsolatát, úgy hiszem, Kodály Zoltán fogalmazta meg a legegyértelműbben: "Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be." A hangverseny felejthetetlen élményt nyújtott számunkra. Bízunk abban, hogy a kezdeményezés sikerrel jár és még sok ilyen igényes zenei élményben lesz részünk."

Léni írása: "Egy lelkes, faluját szerető fiatalember kezdeményezésére gyűltünk össze a római katolikus templomban, hogy meghallgassuk Deák László jótékonysági orgonahangversenyét. A koncert végén kellemes meglepetés érzésével lépkedtünk a kijárat felé. Fülünkben, szívünkben még most is halljuk az orgonán eljátszott fenséges dallamokat, amit a művész úr mesterfokon szólaltatott meg. Mivel az egyházmegye nem tudja anyagilag támogatni az orgonák felújítását, csak gratulálni és szurkolni tudunk, hogy célba érjen ez a nemes kezdeményezés."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.