Klasszikus

Koncertsorozatok a Festetics Palotában

2011.11.25. 14:43
Ajánlom
Ezen a hétvégén három, több koncertből álló eseménysor indul el az MVM Koncertek keretében, a Jakobi Koncertek szervezésében.

Pénteken és vasárnap este Vásáry Tamás A zongorán túl című sorozatában Beethoven legszebb zongoradarabjaiból válogat. Ahogy arról a Fidelio is beszámolt, szombaton este a Kelemen Barnabás a főszereplője A Hegedű sorozat első hangversenyének. Zongorista partnere José Gallardo lesz, akivel Bartók, Debussy, Liszt és Beethoven műveiből játszanak. Vasárnap delelőtt 11 órakor Szabadi Vilmos hegedűművész műsorvezetése mellett a hegedű történetével ismerkedhetnek meg a gyerekek és kísérőik.

A sorozatok azonban nemcsak elkezdődnek, hanem folytatódnak is. A Hegedű című koncertek sorában december 10-én Banda Ádám, január 14-én Baráti Kristóf játszik. Vásáry Tamás legközelebb január 13-án ad koncertet A zongora című hangversenyek keretében, A hangszerek világával való ismerkedés következő állomására pedig január 15-én kerül sor, ahol Vigh Andrea a hárfázás rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Érdemes előre beírni ezeket a különleges alkalmakat a naptárba, hiszen a Festetics Palota különleges atomoszférájában, a Jakobi Koncert által szervezett estek és matinék minden bizonnyal meghatározó élménnyel gazdagítják majd a jelenlévőket.

A Zongorán túl 1. - Vásáry Tamás (zongora)

2011. november 25., 27. 19:00 Festetics-palota

Beethoven művei

Kelemen Barnabás (hegedű)

2011. november 26. 19:00 Festetics-palota

Km.: José Gallardo (zongora)

Bartók: Rapszódia hegedűre és zongorára, SZ 87 no. 1
Debussy: g-moll szonáta hegedűre és zongorára
Liszt: Romance oubliée, S 132; Die Zelle in Nonnenwerth, S 382 (átirat hegedűre és zongorára); Die drei Zigeuner, S 383 (Paraphrase)
Beethoven: A-dúr szonáta zongorára és hegedűre, no. 9 op. 47 "Kreutzer-szonáta"

A hangszerek világa - a hegedű története

2011. november 27. 11:00 Festetics-palota

Műsorvez.: Szabadi Vilmos

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.