Klasszikus

Koncertsorozatot indít az In Medias Brass

2013.09.03. 13:56
Ajánlom
A rézfúvós kvintett négy hangversenyt ad a Régi Zeneakadémián 2013. szeptembere és 2014. áprilisa között.

A kamaraegyüttes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból (Kresz Richárd, Nagy Antal Endre - trombita; Benyus János - kürt; Sztán Attila - harsona; ifj. Bazsinka József - tuba) alakult három évvel ezelőtt. Első közös sikerüket 2010 augusztusában, a Dél-Koreában megrendezett VI. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen érték el, melyen a kamarazenei szekció első díja mellett a kvintett tagjai megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak. A 2013 júniusában Knoxville-ben (USA) megrendezett II. Calvin Smith Nemzetközi Kamarazenei Versenyen megszerzett győzelmükkel együtt öt első és két második díjat, valamint számos különdíjat nyertek három kontinens nemzetközi zenei versenyein. Sikereik elismeréseként 2011 novemberében Junior Prima díjban részesültek. Az elmúlt években számos koncertet adtak Magyarországon, Svájcban, Németországban és Olaszországban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében felléptek az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján, és 2013 novemberében koncerteznek Dubajban is.

A Régi Zeneakadémián megrendezendő koncertsorozatuk első, 2013. szeptember 26-i estjén barokk versenyművek és más, eredetileg nem rézfúvós hangszerekre komponált remekművek átiratait játssza az In Medias Brass kvintett. Corelli népszerű g-moll „Karácsonyi" concerto grossója, vagy a Vivaldi hegedű-kettősversenyéből J.S. Bach által orgonára átírt d-moll concerto az In Medias Brass kvintett előadásában egyszerre virtuóz és fenséges. A második, 2013. december 7-én délután négykor kezdődő hangverseny műsorát népszerű mesehősök ihlették - nem véletlenül, hiszen az In Medias Brass öt tagjának családjaiban már hét gyermek született. A Grimm-mesekoncert másik apropója, hogy a Grimm fivérek kétszáz évvel ezelőtt, 1813-ban kezdték el kiadni a Régi Német Erdők című lapot, melyben régi német meséket közöltek. Ezen a mesedélutánon a Grimm mesék szereplői új kalandokra indulnak, melyeket Lukácsházi Győző tubaművész-műsorvezető, a Bon-Bon Matinék ötletgazdája mesél el, a zenei betéteket pedig az In Medias Brass játssza. 

A koncertsorozat harmadik, 2014. február 27-én tartandó estjének műsorán kortárs magyar zeneszerzők az In Medias Brass kvintett felkérésére írt művei szerepelnek. A darabok közül több első alkalommal fog elhangzani a Régi Zeneakadémián, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékvezetőjének Széki Ötös című műve pedig magyarországi bemutatóként csendül majd fel - ezt a darabot játszotta ugyanis a kvintett 2013. május 5-én Varsóban, az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján. A kompozíció népzenei gyökerei miatt (a mű a széki négyes táncforma rezes ötösfogatra való továbbgondolásával született) a magyar zene összetéveszthetetlen színeit képviseli, és egyszersmind reprezentálja a Zeneakadémia zeneszerző-tanárai és fiatal tehetségei között szövődő inspiráló szakmai kapcsolatokat is.

Az In Medias Brass zeneakadémiai ciklusának negyedik, befejező estjén, melyre 2014. április 24-én kerül sor, virtuóz, a hangszereik adottságait és lehetőségeit maximálisan kiaknázó, eredetileg is rézfúvós kvintettre komponált XX. századi műveket játszanak. A műsoron szerepel Eric Ewazen amerikai zeneszerző Colchester fantázia című műve is, melyért legutóbbi amerikai versenyszereplésük alkalmával különdíjat kaptak Knoxville-ben - az elismerés értékét növeli, hogy az In Medias Brass volt a megmérettetésen induló egyetlen nem USA-béli kvintett.

A koncertek részletes műsora a fenti linkeket követve található meg a Fidelio.hu programkeresőjében, jegyek on-line válthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.