Klasszikus

Koncertsorozatot indít az In Medias Brass

2013.09.03. 13:56
Ajánlom
A rézfúvós kvintett négy hangversenyt ad a Régi Zeneakadémián 2013. szeptembere és 2014. áprilisa között.

A kamaraegyüttes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóiból (Kresz Richárd, Nagy Antal Endre - trombita; Benyus János - kürt; Sztán Attila - harsona; ifj. Bazsinka József - tuba) alakult három évvel ezelőtt. Első közös sikerüket 2010 augusztusában, a Dél-Koreában megrendezett VI. Jeju Nemzetközi Rézfúvós Versenyen érték el, melyen a kamarazenei szekció első díja mellett a kvintett tagjai megnyertek minden olyan szólóhangszeres kategóriát is, amelyben elindultak. A 2013 júniusában Knoxville-ben (USA) megrendezett II. Calvin Smith Nemzetközi Kamarazenei Versenyen megszerzett győzelmükkel együtt öt első és két második díjat, valamint számos különdíjat nyertek három kontinens nemzetközi zenei versenyein. Sikereik elismeréseként 2011 novemberében Junior Prima díjban részesültek. Az elmúlt években számos koncertet adtak Magyarországon, Svájcban, Németországban és Olaszországban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében felléptek az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján, és 2013 novemberében koncerteznek Dubajban is.

A Régi Zeneakadémián megrendezendő koncertsorozatuk első, 2013. szeptember 26-i estjén barokk versenyművek és más, eredetileg nem rézfúvós hangszerekre komponált remekművek átiratait játssza az In Medias Brass kvintett. Corelli népszerű g-moll „Karácsonyi" concerto grossója, vagy a Vivaldi hegedű-kettősversenyéből J.S. Bach által orgonára átírt d-moll concerto az In Medias Brass kvintett előadásában egyszerre virtuóz és fenséges. A második, 2013. december 7-én délután négykor kezdődő hangverseny műsorát népszerű mesehősök ihlették - nem véletlenül, hiszen az In Medias Brass öt tagjának családjaiban már hét gyermek született. A Grimm-mesekoncert másik apropója, hogy a Grimm fivérek kétszáz évvel ezelőtt, 1813-ban kezdték el kiadni a Régi Német Erdők című lapot, melyben régi német meséket közöltek. Ezen a mesedélutánon a Grimm mesék szereplői új kalandokra indulnak, melyeket Lukácsházi Győző tubaművész-műsorvezető, a Bon-Bon Matinék ötletgazdája mesél el, a zenei betéteket pedig az In Medias Brass játssza. 

A koncertsorozat harmadik, 2014. február 27-én tartandó estjének műsorán kortárs magyar zeneszerzők az In Medias Brass kvintett felkérésére írt művei szerepelnek. A darabok közül több első alkalommal fog elhangzani a Régi Zeneakadémián, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékvezetőjének Széki Ötös című műve pedig magyarországi bemutatóként csendül majd fel - ezt a darabot játszotta ugyanis a kvintett 2013. május 5-én Varsóban, az Európai Zeneakadémiák Fesztiválján. A kompozíció népzenei gyökerei miatt (a mű a széki négyes táncforma rezes ötösfogatra való továbbgondolásával született) a magyar zene összetéveszthetetlen színeit képviseli, és egyszersmind reprezentálja a Zeneakadémia zeneszerző-tanárai és fiatal tehetségei között szövődő inspiráló szakmai kapcsolatokat is.

Az In Medias Brass zeneakadémiai ciklusának negyedik, befejező estjén, melyre 2014. április 24-én kerül sor, virtuóz, a hangszereik adottságait és lehetőségeit maximálisan kiaknázó, eredetileg is rézfúvós kvintettre komponált XX. századi műveket játszanak. A műsoron szerepel Eric Ewazen amerikai zeneszerző Colchester fantázia című műve is, melyért legutóbbi amerikai versenyszereplésük alkalmával különdíjat kaptak Knoxville-ben - az elismerés értékét növeli, hogy az In Medias Brass volt a megmérettetésen induló egyetlen nem USA-béli kvintett.

A koncertek részletes műsora a fenti linkeket követve található meg a Fidelio.hu programkeresőjében, jegyek on-line válthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.