Klasszikus

Koncerttel emlékeznek Gerenday Ágnes karnagyra

2024.05.06. 13:30
Ajánlom
Halálának első évfordulója alkalmából Brahms Német requiemjével emlékezik meg szeretett karnagyáról a Budapesti Lantos Kórus a Szent István Bazilikában.

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 6-án hunyt el Gerenday Ágnes karnagy, a Budapesti Lantos Kórus művészeti vezetője, a magyar zenei élet ismert és elismert alakja.

Az együttes, kérésének megfelelően, Brahms Német requiemjével emlékezik meg róla, melyet május 11-én hallgathat meg a közönség a Szent István Bazilikában.

Gerenday Ágnes Budapesten született, 1951-ben. 1976-ban végezte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető szakán többek között Gaál Margit, Vásárhelyi Zoltán, Maklári József, Ónody Márta, Nagy Olivér és Szokolay Sándor növendékeként. Az Akadémia elvégzése után egy évig az MTA Zenetudományi Intézet Népzenekutató csoportjában dolgozott Sárosi Bálint és Vikár László irányításával, majd a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán tanított öt évig zeneelméletet, zenetörténetet, karvezetést és tantárgy-pedagógiát. 10 évig tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskola esti és levelező tagozatán.

Külsős zenei szerkesztőként 28 éven át közreműködött a Kossuth és a Bartók Rádió számos zenei és irodalmi műsorának létrehozatalában, munkatársa volt a Calypso Rádiónak és rövid ideig az Egri Katolikus Rádiónak. 1983-tól 2016-ig a mindenkori kulturális minisztérium Művészeti Főosztályán dolgozott a hivatásos zenei élet referenseként. Ezért a munkájáért szakmai tanácsadói címet kapott, majd elnyerte a Magyary Zoltán-díjat.

Számos kórusnál töltött be zongorakísérői és helyettes karnagyi szerepet – Ganz Kapcsolók és Készülékek Gyára Új Világ Férfikara, Volánbusz Liszt Ferenc Férfikar, Solymári Férfikar, Láng-Acélhang Férfikar. Ez utóbbi vezetését 2009-től vette át édesapjától, Gerenday Endrétől. A Budapesti Lantos Kórusnak (korábban Budapesti Ifjúsági Kórus) 1996 és 2023 között volt a művészeti vezetője.

Az itt végzett szakmai tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült.

Az 1998-ban Strausz Kálmán és Hollerung Gábor, valamint kórusaik által létrehozott Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és a nyomában létrejött nemzetközi versenyek, kórusolimpiák egész sorozatának állandó zsűrititkára volt. 2023-ban bekövetkezett hirtelen haláláig a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek – KÓTA Művészeti Bizottságának elnöke, valamint nemzetközi kórusversenyek állandó meghívott zsűritagja volt.

„Gerenday Ágnes emlékét családja és barátai mellett szeretettel őrzi minden volt kollégája és tisztelője, kórusainak minden énekese” – áll a Budapesti Lantos Kórus közleményében. „Ő maga mutatott példát édesapja örökségének ápolásával, akinek emlékére még 2021-ben megalapította a Gerenday Endre-díjat. Ez a díj az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Ének-zenei Tanszéke döntése alapján a kar egy végzős ének-zene műveltségterületes hallgatójának jutalmazására szolgál.”

Ezen a jó példán inspirálódva a Lantos Rezső Emlékalapítvány, melynek Ágnes haláláig kurátora volt,

a Budapesti Lantos Kórussal és a Zeneakadémiával közös kezdeményezésre az idei Fiatal Karvezetők Versenyén, 2024. április 21-én átadta az első Gerenday Ágnes Emlékdíjat,

melynek nyertese a közönség szavazatai alapján Szikszai Patrik Imre, a Debreceni Egyetem hallgatója lett – áll a közleményben.

Requiem Gerenday Ágnes emlékére

Brahms: Német requiem
május 11. 10:00, Szent István Bazilika

Közreműködik:
Sümegi Eszter (szoprán)
Cser Krisztián (bariton)
Duna Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Szklenár Ferenc), Budapesti Lantos Kórus
Vezényel: Szarka Tamás

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles, regisztrálni itt lehet. >>>

Fejléckép: Gerenday Ágnes (fotó/forrás: Thaler Tamás / Budapesti Lantos Kórus)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus ajánló

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Klasszikus hír

A világ egyik legkeresettebb szólistája, Augustin Hadelich tart mesterkurzust a Concerto Budapestnél

Elisabeth Leonskaja és Christian Tetzlaff után Augustin Hadelich hegedűművész, a Yale School of Music professzora tart ingyenesen látogatható mesterkurzust május 29-én a Concerto Budapest Páva utcai székházában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.