Klasszikus

Koncerttel emlékeznek szombaton Lipiken

2011.01.14. 16:57
Ajánlom
Danijel Detoni, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott zongoraművész nyitja meg a horvátországi Liszt-emlékévet Lipiken, a fővárostól 80 kilométerre keletre fekvő fürdővároskában, a Multikulturális Centrumban szombaton.

Danijel Detoni, aki 2006-ban kapta meg diplomáját, 2009 januárjában pedig átvehette Zágrábban az Év Ifjú Muzsikusa díjat, az MTI-nek elmondta, hogy két tanítványával és Petra Kusan ifjú csellistával muzsikál együtt. Liszt Ferenc (1811-1886) Benediction de Dieu dans la solitude című kamaraművét játsszák el, majd az Un sospiro, a 11. transzcendens etüd és a Villa d,Este szökőkútjai című művek hangzanak fel zongorán. David Popper Magyar rapszódia című, zongorára és csellóra írt darabját is előadják. David Popper (1843-1913) prágai születésű gordonkaművész, zeneszerző, Liszt kortársa volt, Európa-szerte koncertezett, tanított a budapesti Zeneakadémián és 1886-ban Hubay Jenővel világhírűvé vált vonósnégyest alapított, ezért is vette az est programjára az ő művét a horvát-magyar Danijel Detoni.

A zeneművek között a fiatal muzsikusok részleteket olvasnak fel Dalibor Cikojevic zenetörténész Liszt Ferenc életéről szóló könyvéből. Lipik a hegyek lábánál fekszik, 64 fokos, jódban gazdag gyógyvize az 1700-as évek végétől ismert. A franciák építették az első fürdőházakat és a vasutat az 1800-as évek végén. A délszláv háborúban a mintegy négyezer lakosú városka súlyos károkat szenvedett, a sérülések nyomai még ma is látszanak, de eredeti szépségében fölújították az 1886-ban épült általános iskolát, amely ma kulturális központ könyvtárral, kiállító- és koncertteremmel és a háborúban elesettek emlékszobájával. A Liszt-hangversenyt a Tilia kulturális egyesület munkatársa, Davor Marukic szervezte. Telefonon kérte föl a koncertre a zongoraművészt és elmondta neki, hogy az egyesület anyagilag igen rosszul áll, ezért tiszteletdíjként fölajánlott minden közreműködőnek egy-egy disznótoros csomagot, mellé pedig egy üveg bort - a fiatal zenészek így is szívesen vállalták a lipiki Liszt-hangversenyt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.