Klasszikus

Koncerttel emlékeznek szombaton Lipiken

2011.01.14. 16:57
Ajánlom
Danijel Detoni, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott zongoraművész nyitja meg a horvátországi Liszt-emlékévet Lipiken, a fővárostól 80 kilométerre keletre fekvő fürdővároskában, a Multikulturális Centrumban szombaton.

Danijel Detoni, aki 2006-ban kapta meg diplomáját, 2009 januárjában pedig átvehette Zágrábban az Év Ifjú Muzsikusa díjat, az MTI-nek elmondta, hogy két tanítványával és Petra Kusan ifjú csellistával muzsikál együtt. Liszt Ferenc (1811-1886) Benediction de Dieu dans la solitude című kamaraművét játsszák el, majd az Un sospiro, a 11. transzcendens etüd és a Villa d,Este szökőkútjai című művek hangzanak fel zongorán. David Popper Magyar rapszódia című, zongorára és csellóra írt darabját is előadják. David Popper (1843-1913) prágai születésű gordonkaművész, zeneszerző, Liszt kortársa volt, Európa-szerte koncertezett, tanított a budapesti Zeneakadémián és 1886-ban Hubay Jenővel világhírűvé vált vonósnégyest alapított, ezért is vette az est programjára az ő művét a horvát-magyar Danijel Detoni.

A zeneművek között a fiatal muzsikusok részleteket olvasnak fel Dalibor Cikojevic zenetörténész Liszt Ferenc életéről szóló könyvéből. Lipik a hegyek lábánál fekszik, 64 fokos, jódban gazdag gyógyvize az 1700-as évek végétől ismert. A franciák építették az első fürdőházakat és a vasutat az 1800-as évek végén. A délszláv háborúban a mintegy négyezer lakosú városka súlyos károkat szenvedett, a sérülések nyomai még ma is látszanak, de eredeti szépségében fölújították az 1886-ban épült általános iskolát, amely ma kulturális központ könyvtárral, kiállító- és koncertteremmel és a háborúban elesettek emlékszobájával. A Liszt-hangversenyt a Tilia kulturális egyesület munkatársa, Davor Marukic szervezte. Telefonon kérte föl a koncertre a zongoraművészt és elmondta neki, hogy az egyesület anyagilag igen rosszul áll, ezért tiszteletdíjként fölajánlott minden közreműködőnek egy-egy disznótoros csomagot, mellé pedig egy üveg bort - a fiatal zenészek így is szívesen vállalták a lipiki Liszt-hangversenyt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.