Klasszikus

Koncerttel emlékeztek a zsinagógában

2015.01.19. 11:16
Ajánlom
Sikeres koncertet adott a budapesti gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában január 18-án az orosz Alekszandrov katonaegyüttes, amely a második világháború lezárultának 70. évfordulója alkalmából számos más európai fővárosban is fellép idén.

Mint Leonyid Malev, az együttes igazgatója a hangverseny után az Orosz Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón elmondta, változatos műsorral készültek a budapesti koncertre, a közönség többek között zsidó dallamokat is hallhatott. "A népes közönség és a taps azt bizonyította számunkra, hogy helyesen állítottuk össze a programot" - tette hozzá. Kitért arra is, hogy az együttes remek európai kapcsolatokat ápol, az elmúlt években felléptek többek között Brüsszelben és Besztercebányán, turnéztak Lengyelországban és Németországban, így ezrek hallhatták élőben, vagy követhették a rádióban és a televízióban koncertjeiket. Jelezte azt is, hogy idén a második világháború lezárultának 70. évfordulója alkalmából számos európai fővárosban lépnek színpadra.

Joszif Kobzon, a koncert énekes szólistája arról beszélt, mennyire örül, hogy újra itt lehet Magyarországon, ráadásul egy ilyen híres együttessel léphet fel újra. "Ez az ünnepi esemény arra emlékeztetett minket, hogy nem szabad megfeledkezni a történelemről, és annak tanulságait le kell vonni" - hangsúlyozta a Budapesti Zsidó Hitközség által szervezett és a Roszatom által támogatott eseményről. Magyarországhoz fűződő személyes kapcsolatáról megjegyezte: nagyon szeret Budapestre járni, nagy rajongója például a halászlének. A város emlékhelyei közül kiemelte a vészkorszak áldozatainak emléket állító, Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékművet.

Lev Kacevics veterán visszaemlékezett a budapesti gettó felszabadításának történetére. "Bár nagyon régen történt, minden apróságra pontosan emlékszem. Egyszerű zsidó származású orosz katona voltam. Pontosan előttem van, hogyan törtük fel a gettó kapuit, hogyan tépték le a zsidók a sárga csillagokat. Felemelő, szeretetteli találkozás volt ez a felszabadított magyar zsidókkal" - idézte fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.