Klasszikus

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

2021.12.07. 12:40
Ajánlom
A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.

210. születésnapját ünnepli a Pannon Filharmonikusok, ebből az alkalomból nem csupán ünnepi koncerttel készülnek, hanem koncertparfümöt mutatnak be, PFZ NEXT címmel pedig összművészeti programot hirdetnek, melynek egyik első lépéseként képzőművész-hallgatók formálják inspiráló képpé a komolyzenét.

Az 1811. december 9-én adott alapító koncertjük emléknapján a Kodály Központban elhangzó hangversenyen első alkalommal hallható a zenekart alapító Lickl György Mexikóban felfedezett vonósnégyesének zenekari átirata, melyet Vass András karmester kutatott fel és hangszerelt meg a jubileum alkalmából. A Varga Gilbert által vezényelt esten a közkedvelt Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című műve idézi fel a Kodály Központ alapító koncertjét, amely fordulópontot jelentett az együttes modern kori történetében. A zenéhez kapcsolódva

ezen az esten mutatja be a zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karos hallgatóinak grafikai pályamunkáit, melyek témája a komolyzene mint inspiráció, mint a fiatalok számára is megismerni érdemes, időtálló érték.

Az 1811-es alapító koncert bevételét annak idején a muzsikus özvegyek és árvák javára ajánlották fel, melyhez méltón a zenekar idén a Covid-árvák javára játszik, és várja támogatóit a koncerten.

VargaGilbert_creditDekanyZsolt-115309.jpg

Varga Gilbert (Fotó/Forrás: Dékány Zsolt / PFZ)

A jubileumi esteken a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készül az együttes: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára kerül sor. December 9-én lehet majd első alkalommal megismerkedni azzal az egyedi női és férfi parfümkülönlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító, Szerbiában élő magyar parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes. Az illat a koronavírus-járvány idején különösen erőteljesen rámutat arra, hogy az élő koncerthallgatás, a zene közösségi élménye milyen páratlan és pótolhatatlan.

A parfümben benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a felmelegedő vonók gyantája, a hangversenyterem fa borításának bárkát idéző „tengeri” hangulata, egy csepp sós aroma – de egymás közelségének melege is.

Az illat vágyat ébreszt arra, hogy közös élményekben forrjunk össze. A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi, a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus-képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa. A közönség Pécsett a koncertet megelőzően, 18.00 órai kezdettel egy különleges kültéri program keretében, a Kodály Központ főbejárata előtt fényekbe öltözött sátornál, melegedőknél illatolhatja meg a nemes alkalomra elkészített kreációkat. Az épület aulájában pedig lehetőségük van találkozni a parfüm készítőjével. Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümösdoboz tulajdonosai lehetnek. Budapesti közönségünk a Müpa ajándékboltjában ismerkedhet meg a parfümökkel.

Ha benne vagyok egy alkotói folyamatban, egészen átalakul a világ, milligrammokra, cseppekre koncentrálok, talán olyan ez, mint amikor egy grafikus egy képet a monitorján már hatalmas pixelekre bontva érzékel.

Hiába anyaggal dolgozom, az eredménye döbbenetes erejű, anyagtalan minőség. Egyazon illat egészen mást idéz, jelent különböző illatélményekkel, illattapasztalatokkal rendelkező személyek számára. És itt jön a csodálatos párhuzam a zenével… sokat hallgatok parfümkészítés közben klasszikus zenét. A zene is megfoghatatlan minőség, mégis döbbenetes erővel hat, érzelmeket vált ki. Boldog vagyok, hogy most ezt a két láthatatlan erőt tudtam anyagba, azaz parfümbe ölteni.” – mesélte Bálint Csaba parfümőr az alkotói folyamatról.

A jubileumi évtől az évek óta a stabilitásáért küzdő együttes fordulópontot is vár.

Az idei évadban a bécsi Musikvereinba is meghívást kapó, rangos nemzetközi elismerésben részesülő zenekar PFZ NEXT címmel az együttműködés és együtt gondolkodás egy új dimenzióját kívánja elindítani arról, hogy kiből és hogyan lesz a következő.

Hogyan lehettek 210 éven át újabb és újabb muzsikusai a zenekarnak, és újabb és újabb tagjai a közönségnek? Mi inspirálja a művészeket és mi a zene hallgatóit? Mi a pécsi zenekar jövője? Hogyan válhat a sokat bizonyított zenekar vidékiként az ország következő stratégiai nemzeti művészeti együttesévé? Az októberi bécsi felkérés mintegy beteljesít egy 210 éve megfogalmazott álmot: Johann Georg Lickl álmát arról, hogy a zene fővárosából, Bécsből érkező zeneszerző karnagyként meghatározó hatással lehet egy magyar kisváros zenei kultúrájára.

Kétszázon túl – a Pannon Filharmonikusok jubileumi koncertje

december 9. 19:00 Kodály Központ, Pécs
december 10. 19:30 Müpa

Lickl György: C-dúr négykezes szonáta – Allegro rondo (Vass András hangszerelése)
Johannes Brahms: I. (d-moll) zongoraverseny
Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij–Maurice Ravel: Egy kiállítás képei

Nelson Goerner – zongora

Vezényel: Varga Gilbert

Fejléckép: Bogányi Tibor és Bálint Csaba (fotó/forrás: Dékány Zsolt / PFZ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.