Klasszikus

Koncertterem a Kaukázus lábánál

2014.07.11. 14:36
Ajánlom
Baku történelmileg az iszlám építészet kalligrafikus és díszítőmotívumokban gazdag jegyeit viseli, sajátos keveréket alkotva a szovjet szocialista realizmus leegyszerűsítő praktikusságával. A Heydar Aliyev Kulturális Központ ezzel szemben a modern és a hagyományos ötvözete geometrikus megoldásokkal: egy független köztársaság jövőjének szimbóluma. MAGAZIN

A különleges geometriai formák a hullámzó falak hangulata egyedülálló és egyenlőre szokatlan a szürke, olykor sablonos városképben, mégis arra hivatott, hogy elmossa az építészeti különbségeket és megváltoztassa a kaukázusi ország fővárosának tipográfiáját. A koncertterem külső kialakításának áramló fluiditása nem csak a tervező jellegzetes stílusából adódik, hanem sajátos ötvözete a posztmodern és az azeri muszlim kultúra ornamentális formavilágának.

Az öt évig tartó építkezés 2007-ben vette kezdetét, az átadásra pedig 2012. május 10-én került sor a független Azerbajdzsán első elnökének, az egykori szocialista vezető Heydar Aliyev születésének évfordulóján. A komplexumot rövid idő elteltével a világ építészeti remekművei között tartották számon, és egyúttal a modernkori Azerbajdzsán egyik kiemelkedő szimbólumává vált.

A kulturális központot az iraki származású világhírű brit építész, Zaha Hadid és tervezőcsapata a gravitáció leküzdésének, a hullámok állandó körforgásának, ezáltal pedig az egyenes vonalak mellőzésének szellemében tervezte. Az épület monumentalitását példázza, hogy a felhasznált fémszerkezet hossza eléri a kilencven kilométert, a negyvenezer négyzetméteres felületet pedig összesen 12027 darab különböző síkidomokat (háromszög, trapéz, paralelogramma) formáló panel borítja. A koncertterem belső alapterülete 101 801 négyzetméter, legmagasabb pontja pedig 74,1 méter. Az Azerbajdzsáni Köztársaság által a felszabadulás jelképeként megrendelt épület az építész elképzeléseinek megfelelő fenséges geometriai szerkezettével ad otthont nagyszabású művészi produkcióknak a Kaszpi-tenger partján.

Az összefüggő üvegszálas beton és poliészter borítás fehér színe az időnként kialakuló fényhatásokkal a jövőbe vetett hit szimbóluma. A fehér szín a különleges fényhatások miatt, a leginkább alkalmas arra, hogy kiemelje az épület alakját. A külső, harmonikusan kapcsolódik a hasonló formatervezésű, egyedi akusztikával rendelkező belső kialakításhoz. A terek formatervének kapcsolata a kötöttségek lebontásának jelképeként hangsúlyozza, hogy a megvalósult kultúrpalota nyitott nemre, vallásra és származásra való tekintet nélkül minden látogató számára, ahol a közönség egy közös szimbolikus idea mentén kerülhet kapcsolatba egymással és a művészettel. Az alkotással Hadid az első nő, aki az angol Design Museum éves díját elnyerte 2014-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.