Klasszikus

Könnyed komolyzene a Budapesti Vonósokkal

2022.06.16. 09:40
Ajánlom
Zenés nyáresték várják a látogatókat a Krúdy-negyedben az Óbudai ZeneZug Fesztiválon, a Budapesti Vonósok programsorozatán: Bartók és kortárs jazz, zenei csemegék az 1700-as évekből, klasszikus zenei stand-up és egy sokszínű zárókoncert Szalóki Ágival.

Június 17. és 19. között rendezik meg az Óbudai Társaskörben a Budapesti Vonósok műfajokon, stílusokon átívelő nyári fesztiválját, az Óbudai ZeneZugot. A program során a zenei élmények mellett a hallgatóság a klasszikusok új oldalát is megismerheti.

A nyitókoncerten fiatal tehetségek mutatkoznak be, a Budapesti Vonósok olyan zeneiskolai növendékeket kísérnek, akiket az elmúlt tanév országos versenyein díjaztak.

A koncert után különleges épületsétán vehet részt a hallgatóság, a muzsikusok zegzugos zenei utazásra hívják a vendégeket az Óbudai Társaskör termeibe.

Szellemes, szemtelen és szertelen humorműsorral kezdődik a szombati program,

Szép Bence humorista, kabarészínész kifejezetten a Budapesti Vonósok számára állította össze az Interaktív stand-up vs. Komolyzene című műsorát.

Majd a zenekar régi partnere, Lencsés Lajos oboaművész lép színpadra, hogy előadjon egy olyan, 1790 körül keletkezett versenyművet, melyet Joseph Haydnnak tulajdonítanak. Este fél kilenckor pedig Bartók ihlette jazzmuzsika csendül fel, az Oláh Dezső Trió (zongora, nagybőgő, dob) tagjait Szaniszló Richárd vibrafonjátéka egészíti ki az Oláh Dezső Vibratone Quartetben.

A ZeneZug Fesztivál vasárnapi zárókoncertjén Szalóki Ági énekesnővel lépnek fel a Budapesti Vonósok; modern klasszikusokat, történeti slágereket hallhat a közönség.

A hangverseny után kerti bográcsozással ünnepel a zenekar, amelyre szeretettel várják a koncertlátogatókat is.

BudapestiVonosok-ZeneZug3-BekkerFilms-103042.png

A Budapesti Vonósok koncertje (Fotó/Forrás: Bekker Films / Budapesti Vonósok)

Óbudai ZeneZug Fesztivál a Budapesti Vonósokkal
Óbudai Társaskör

Június 17., péntek

18:00 – Nyitókoncert: Miből lesz a cserebogár?

Június 18., szombat

16:00 – Szép Bence: Interaktív stand-up vs. Komolyzene
18:00 – Lencsés Lajos és a Budapesti Vonósok
20:30 – Oláh Dezső Vibratone Quartet: Bartók in Blue

Június 19., vasárnap

18:00 – Zárókoncert: Szalóki Ági és a Budapesti Vonósok

Részletes program itt érhető el.

Fejléckép: A Budapesti Vonósok koncertje (fotó/forrás: Bekker Films / Budapesti Vonósok)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.