Klasszikus

Könyv a Győri Leánykarról

2006.03.27. 00:00
Ajánlom
Szamosujvári Laura zenetörténész A Győri Leánykar története 1958-2006 című könyve március 29-én jelenik meg az Universitas Kht. Győr gondozásában.

A szerző, aki 2005-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudomány szakán, maga is a kórus tagja volt. Szamosujvári Laura eredetileg szakdolgozata témájául választotta a Győri Leánykar történetét; másfél éves kutatómunkájának eredménye most könyv alakban is napvilágot lát.

A közel ötven esztendős múlttal rendelkező, Bartók-Pásztory díjas Győri Leánykar elsősorban Bartók Béla gyermek- és nőikarainak interpretációjával szerzett hírnevet, ezeket három alkalommal vette lemezre. A kórus összesen húsz lemezfelvétele közül több kapott nemzetközi és hazai díjakat. Az együttes rendszeresen tesz eleget bel- és külföldi meghívásoknak. Repertoárja felöleli a teljes nőikari irodalmat, s a kortárs zene is nagy hangsúlyt kap benne. Több ősbemutató, illetve magyarországi bemutató fűződik a kórus nevéhez. Az énekkar vezetője, az idén hetvenöt éves Szabó Miklós sokoldalú muzsikus: karnagy, pedagógus, tudományos kutató, Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész.

A Győri Leánykar története megrendelhető Gyapay Péternénél a gyapayne@sze.hu címen. A kiadvány várhatóan megvásárolható lesz az Universitas-Kht. Győr jegyzetboltjában is (9025 Győr, Egyetem tér 1).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.