Klasszikus

Könyv és helyzetjelentés a Budapesti Filharmóniai Társaságról

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság mai sajtótájékoztatójának keretében mutatta be Dr. Bónis Ferenc A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című könyvét. A dokumentum megjelenését eredetileg az előző évadra tervezték, de a hatalmas kutatómunka és a teljességre való törekvés érdekében elhalasztották az idei évre. A jelenlevők tájékoztatást kaptak a társaság jelenlegi helyzetéről is. A BTF által kiadott összefoglaló írás teljes terjedelmében olvasható az alábbiakban.

A mostani állapot gyökerei 1853-ban keresendők. Akkor Erkel Ferenc és a „Bizottság” vezetésével született meg az a három alapelv, mely a Társaság működését a mai napig, mintegy hat generáción keresztül vezérelte:

1. egyesületi (társasági) forma, mely az együttes önállóságát jelenti
2. demokratikus önkormányzatiság, amely a teljes társaság részvételét jelenti a zenekar működésében: közgyűlés, titkosan, háromévenként választott vezetőség (Választmány), beleértve a vezető karmestert és a válaszmányi elnököt is. A tagság képviselőin keresztül kontrollálhatja a választott testületek működését
3. bérleti rendszerben rendezett előadások, melyek a mai nap is érvényben vannak (a Bécsi Filharmonikusok is elődeinktől vették át ezt a szisztémát).

Az első egyesületi bejegyzésre 1870-ben került sor, az utolsóra 1990-ben. A mindenkori vezetőség hagyományos feladata e három alapelv és a művészi tradíciók megőrzése. A közel másfél évszázad alatt a Társaság működését – a bevételek mellett – a Főváros és a Kulturális Tárca, valamint szponzorok és pályázatok biztosították.

Az utóbbi tíz évben sikerült egy mindeddig biztos támogatási forrást találnunk, s ez az NKA Miniszteri Kerete volt. Ennek az időszaknak mind az öt kulturális minisztere ilyen módon már hagyományosan biztosította egyetlen állami támogatási formaként (!) az egyesület folyamatos működését. Ez a zenekari támogatás 2004 óta a Konszolidációs Keret nevet kapta, melynek pénzügyi forrása továbbra is a miniszteri keret volt. Az idei évben még május elején is úgy tudtuk, hogy a tavalyi nagyságrendű 50 milliós összeg kerül előterjesztésre, s azt, hogy ezt az összeget nem fogjuk megkapni, senki sem közölte velünk. Erre a számunkra döbbenetes bejelentésre május 10-én került sor akkor, mikor a bérletárusítások időpontja meg volt hirdetve, a 2005-2006-os évad teljes műsora készen állt, s már felkértük a vendégművészeket.

A bérletezés elhalasztásával időt kellett nyernünk a helyzet tisztázására. A sajtó segítségével sikerült helyzetünkre irányítani a figyelmet, de az igazi áttörést a zenés demonstráció jelentette. A petíciót átvevő Vass Lajos politikai államtitkár kérte, hogy készítsem el a Társaság ez évi költségvetésének ütemezését, melyhez a minisztérium előreláthatólag 30-35 millió forinttal tud még (a megkapott 12 millió felett) hozzájárulni. A kérésnek a következő munkanapon eleget tettem.

Június 2-án beszéltem a választmány tagjaival, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy 6-án, a halasztott időpontban, meg kell indítani a bérletezést, hogy a 152 éves hagyományt folytatni tudjuk, és ne veszítsük el a közel két és félezer bérlőnket. Ezután Vass Lajossal is közöltem telefonon a hírt, aki tájékoztatott arról, hogy őszre 25-30 millió forint támogatást szeretnének adni, de a döntés teljes egészében a Miniszter Úr kezében van.

Döntésünkkel Petrovics Emil főzeneigazgató úr is teljes mértékben egyetértett. Ilyen előzmények után indítottuk el a bérletezést, mely jelenleg is nagy érdeklődés mellett zajlik. Az eddig írásban kapott 12 milliós támogatási részletből (?) – mint azt előre jeleztük – a január és április közötti elmaradt zenekari honoráriumokat fogjuk pótolni, a májusi két koncert végleges elszámolására csak az őszi támogatás megérkezése esetén kerülhet sor. Remélhetőleg ennek az összegnek a nagyságáról a közeljövőben valamilyen hivatalos értesítést is kapunk!A helyzettel kapcsolatban Rico Saccani – akivel egész idő alatt kapcsolatban voltam - levelet írt a sajtótájékoztatóra.

Helyzetünk a minisztériumi vezető tisztségviselőktől hallott esetleges tervek miatt is nyugtalanító. Az elképzelés a Filharmóniai Társaság Operaházba történő beépítéséről az egyesület másfél évszázados művészi és szervezeti önállóságát veszélyeztetné. Erről egyikük már a Zenekar című lapban nyilatkozott, mely szerint: „Bármennyire is nyomósak az ellenérvek, meg kell vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy ők (BFT) is részei legyenek az Operaház költségvetésének…” Ezzel szemben az együttes választmánya még márciusban hozott egy határozatot a hagyományoknak megfelelő működés további folytatásáról, melyet a Társaság Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyott. Sőt az Operaház intendáns-főigazgatója, Szinetár Miklós is tett egy írásos nyilatkozatot, melyben a jelenlegi működési viszonyok mellett állt ki. Külön örömünkre szolgált, hogy a zenekar értekezletén Petrovics Emil főzeneigazgató úr mellett a közelmúltban kinevezett ügyvezető igazgató, Závecz Ferenc is a további önálló működés mellett állt ki a több mint száz muzsikus kolléga jelenlétében. A zenekar és operai vezetés mellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete messzemenően támogatja a Budapesti Filharmóniai Társaság törekvéseit. Összefoglalva a helyzetet, a további hagyományos működés és finanszírozás kulcsa a mindenkori miniszter és munkatársai kezében van, ennek megváltoztatása szándékaiktól függ. Elődei az utóbbi tíz esztendőben tiszteletben tartották a Budapesti Filharmóniai Társaság hagyományait, és keretükből a szükséges mértékben támogatták az együttest.

A 2005-2006-os évad hangversenyei

Terveink szerint a következő évadban három bérletsorozatban 14 hangversenyt játszunk. A Kodály- és Dohnányi-sorozatokban 4-4 előadás, a Mahler-bérletben pedig 6 koncert lesz. A Tavaszi Fesztiválon is tervezzük a szokásos hangverseny megrendezését, melynek szólistájaként a legnépszerűbb olasz pianista, Andrea Lucchesini lép fel. Ismét visszahívjuk a zenekar kérésére Kobayashi Ken-Ichiro karnagy urat, aki boldogan jön újra hozzánk játszani. Jurij Szimonov is dirigálja az együttest a jubiláló Temesi Mária fellépésével. A népszerű vezető karnagy, Saccani mellett a fentieken kívül még Lukács Ervin és Kesselyák Gergely vezényel. A szólisták közül talán csak a francia Vanessa Wagner ismeretlen a közönség számára, akit vezető karmesterünk hallott, s hívott meg játszani. Különleges, bérleten kívüli esemény lesz a zenekar életében november 7-én, hiszen ekkor – Rost Andrea partnereként – először lép fel együttesünk a Művészetek Palotájában, majd szintén e helyszínen, a nagy zenekarok sorozatában, Rico Saccani vezényletével is szerepelni fogunk január 30-án. Így a következő évad 18 hangversenyt tartogat számunkra, ha nem gátolnak meg benne az anyagiak …

Melis Béla, a társaság Választmányának elnöke

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.