Klasszikus

Könyv és helyzetjelentés a Budapesti Filharmóniai Társaságról

2005.06.10. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Filharmóniai Társaság mai sajtótájékoztatójának keretében mutatta be Dr. Bónis Ferenc A Budapesti Filharmóniai Társaság százötven esztendeje című könyvét. A dokumentum megjelenését eredetileg az előző évadra tervezték, de a hatalmas kutatómunka és a teljességre való törekvés érdekében elhalasztották az idei évre. A jelenlevők tájékoztatást kaptak a társaság jelenlegi helyzetéről is. A BTF által kiadott összefoglaló írás teljes terjedelmében olvasható az alábbiakban.

A mostani állapot gyökerei 1853-ban keresendők. Akkor Erkel Ferenc és a „Bizottság” vezetésével született meg az a három alapelv, mely a Társaság működését a mai napig, mintegy hat generáción keresztül vezérelte:

1. egyesületi (társasági) forma, mely az együttes önállóságát jelenti
2. demokratikus önkormányzatiság, amely a teljes társaság részvételét jelenti a zenekar működésében: közgyűlés, titkosan, háromévenként választott vezetőség (Választmány), beleértve a vezető karmestert és a válaszmányi elnököt is. A tagság képviselőin keresztül kontrollálhatja a választott testületek működését
3. bérleti rendszerben rendezett előadások, melyek a mai nap is érvényben vannak (a Bécsi Filharmonikusok is elődeinktől vették át ezt a szisztémát).

Az első egyesületi bejegyzésre 1870-ben került sor, az utolsóra 1990-ben. A mindenkori vezetőség hagyományos feladata e három alapelv és a művészi tradíciók megőrzése. A közel másfél évszázad alatt a Társaság működését – a bevételek mellett – a Főváros és a Kulturális Tárca, valamint szponzorok és pályázatok biztosították.

Az utóbbi tíz évben sikerült egy mindeddig biztos támogatási forrást találnunk, s ez az NKA Miniszteri Kerete volt. Ennek az időszaknak mind az öt kulturális minisztere ilyen módon már hagyományosan biztosította egyetlen állami támogatási formaként (!) az egyesület folyamatos működését. Ez a zenekari támogatás 2004 óta a Konszolidációs Keret nevet kapta, melynek pénzügyi forrása továbbra is a miniszteri keret volt. Az idei évben még május elején is úgy tudtuk, hogy a tavalyi nagyságrendű 50 milliós összeg kerül előterjesztésre, s azt, hogy ezt az összeget nem fogjuk megkapni, senki sem közölte velünk. Erre a számunkra döbbenetes bejelentésre május 10-én került sor akkor, mikor a bérletárusítások időpontja meg volt hirdetve, a 2005-2006-os évad teljes műsora készen állt, s már felkértük a vendégművészeket.

A bérletezés elhalasztásával időt kellett nyernünk a helyzet tisztázására. A sajtó segítségével sikerült helyzetünkre irányítani a figyelmet, de az igazi áttörést a zenés demonstráció jelentette. A petíciót átvevő Vass Lajos politikai államtitkár kérte, hogy készítsem el a Társaság ez évi költségvetésének ütemezését, melyhez a minisztérium előreláthatólag 30-35 millió forinttal tud még (a megkapott 12 millió felett) hozzájárulni. A kérésnek a következő munkanapon eleget tettem.

Június 2-án beszéltem a választmány tagjaival, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy 6-án, a halasztott időpontban, meg kell indítani a bérletezést, hogy a 152 éves hagyományt folytatni tudjuk, és ne veszítsük el a közel két és félezer bérlőnket. Ezután Vass Lajossal is közöltem telefonon a hírt, aki tájékoztatott arról, hogy őszre 25-30 millió forint támogatást szeretnének adni, de a döntés teljes egészében a Miniszter Úr kezében van.

Döntésünkkel Petrovics Emil főzeneigazgató úr is teljes mértékben egyetértett. Ilyen előzmények után indítottuk el a bérletezést, mely jelenleg is nagy érdeklődés mellett zajlik. Az eddig írásban kapott 12 milliós támogatási részletből (?) – mint azt előre jeleztük – a január és április közötti elmaradt zenekari honoráriumokat fogjuk pótolni, a májusi két koncert végleges elszámolására csak az őszi támogatás megérkezése esetén kerülhet sor. Remélhetőleg ennek az összegnek a nagyságáról a közeljövőben valamilyen hivatalos értesítést is kapunk!A helyzettel kapcsolatban Rico Saccani – akivel egész idő alatt kapcsolatban voltam - levelet írt a sajtótájékoztatóra.

Helyzetünk a minisztériumi vezető tisztségviselőktől hallott esetleges tervek miatt is nyugtalanító. Az elképzelés a Filharmóniai Társaság Operaházba történő beépítéséről az egyesület másfél évszázados művészi és szervezeti önállóságát veszélyeztetné. Erről egyikük már a Zenekar című lapban nyilatkozott, mely szerint: „Bármennyire is nyomósak az ellenérvek, meg kell vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy ők (BFT) is részei legyenek az Operaház költségvetésének…” Ezzel szemben az együttes választmánya még márciusban hozott egy határozatot a hagyományoknak megfelelő működés további folytatásáról, melyet a Társaság Közgyűlése egyhangúlag jóváhagyott. Sőt az Operaház intendáns-főigazgatója, Szinetár Miklós is tett egy írásos nyilatkozatot, melyben a jelenlegi működési viszonyok mellett állt ki. Külön örömünkre szolgált, hogy a zenekar értekezletén Petrovics Emil főzeneigazgató úr mellett a közelmúltban kinevezett ügyvezető igazgató, Závecz Ferenc is a további önálló működés mellett állt ki a több mint száz muzsikus kolléga jelenlétében. A zenekar és operai vezetés mellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete messzemenően támogatja a Budapesti Filharmóniai Társaság törekvéseit. Összefoglalva a helyzetet, a további hagyományos működés és finanszírozás kulcsa a mindenkori miniszter és munkatársai kezében van, ennek megváltoztatása szándékaiktól függ. Elődei az utóbbi tíz esztendőben tiszteletben tartották a Budapesti Filharmóniai Társaság hagyományait, és keretükből a szükséges mértékben támogatták az együttest.

A 2005-2006-os évad hangversenyei

Terveink szerint a következő évadban három bérletsorozatban 14 hangversenyt játszunk. A Kodály- és Dohnányi-sorozatokban 4-4 előadás, a Mahler-bérletben pedig 6 koncert lesz. A Tavaszi Fesztiválon is tervezzük a szokásos hangverseny megrendezését, melynek szólistájaként a legnépszerűbb olasz pianista, Andrea Lucchesini lép fel. Ismét visszahívjuk a zenekar kérésére Kobayashi Ken-Ichiro karnagy urat, aki boldogan jön újra hozzánk játszani. Jurij Szimonov is dirigálja az együttest a jubiláló Temesi Mária fellépésével. A népszerű vezető karnagy, Saccani mellett a fentieken kívül még Lukács Ervin és Kesselyák Gergely vezényel. A szólisták közül talán csak a francia Vanessa Wagner ismeretlen a közönség számára, akit vezető karmesterünk hallott, s hívott meg játszani. Különleges, bérleten kívüli esemény lesz a zenekar életében november 7-én, hiszen ekkor – Rost Andrea partnereként – először lép fel együttesünk a Művészetek Palotájában, majd szintén e helyszínen, a nagy zenekarok sorozatában, Rico Saccani vezényletével is szerepelni fogunk január 30-án. Így a következő évad 18 hangversenyt tartogat számunkra, ha nem gátolnak meg benne az anyagiak …

Melis Béla, a társaság Választmányának elnöke

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.