Klasszikus

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

2023.03.23. 15:05
Ajánlom
A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.

Bartók Béla születésének 142. évfordulóját ünnepeljük idén március 25-én. Ezen a napon a Zenetudományi Intézet koncerttel egybekötött könyvbemutatót rendez, ahol a Bartók-összkiadás vonósnégyeseket tartalmazó, 29. és 30. kötetéről tartanak előadást a kiadvány munkatársai. A 15 órától kezdődő programon a sorozatot Kerékfy Márton, az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó főszerkesztője, a Bartók Archívum munkatársa ismerteti, míg

a Bartók hat vonósnégyesét tartalmazó, most megjelent kötetről Farkas Zoltán, a Bartók Béla Emlékház igazgatója, a Zenetörténeti Múzeum vezetője beszélget a közreadókkal,

Somfai Lászlóval és Németh Zsomborral, valamint Tornyai Péter zeneszerző–kamarazenésszel. Az eseményen elhangzik Bartók 3. vonósnégyese a Dohnányi Quartet (Pintér Dávid, Dóczi Áron, Tornyai Péter és Mód Orsolya) előadásában. A Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában a most záruló Bartók és hegedűművész partnerei című kiállításon Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője tart tárlatvezetést.

A 48 kötetre tervezett Bartók-összkiadás előkészítése Somfai László irányításával indult meg, és jelenleg Vikárius László vezetésével folyik a Zenetudományi Intézet kebelén belül működő Bartók Archívumban. Az Archívum – melyet a magyarországi Bartók-hagyaték őrzésére alapítottak 1961-ben – az egyetlen, Bartók életének és műveinek szentelt speciális gyűjtemény és kutatóhely.

A Bartók-összkiadás a zeneszerzői életművének egészét teszi nyilvánossá a kutatás és az előadás számára, a tervek szerint 48 kötet fog megjelenni.

Az összkiadás 29. kötete a hat kvartett partitúráját új, kritikai kiadásban közli. A közreadáshoz tartozó kritikai kommentár az összkiadás 30. kötetében jelent meg. A kiadványok az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó, valamint a müncheni G. Henle Verlag közös kiadásaként jelentek meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk
Klasszikus ajánló

Pénteken indul a Haydneum – Magyar Régizenei Központ nyár eleji fesztiválja a budapesti Egyetemi templomban

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Klasszikus ajánló

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.