Klasszikus

Könyvek

2007.01.24. 00:00
Ajánlom
Aki szereti a könyveket, az a könyvtárak polcain is szívesen keresgél az ütött-kopott, de annál érdekesebb könyvek között. A Pannon Filharmonikusok egy nem mindennapi könyvtárba invitálja a zenekedvelő közönséget. Február 2-án egy olyan koncertsorozatot indítanak, amelynek apropóit irodalmi alkotások adják.

A sorozatnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ad otthont, ahol az első előadás témája Gogol Holt lelkek című műve köré épül. A műsoron olyan zeneművek szerepelnek, mint Rahmanyinov: Holtak szigete, Sosztakovics: I. gordonkaverseny, op. 107. és Janáček: Taras Bulba című darabja. Ezen a koncerten Martin Turnovský áll majd a karmesteri dobogón, a csellószólót pedig Onczay Csaba játssza.

Martin Turnovský 1928-ban született Prágában. A Prágai Zeneakadémián folytatta karmesteri tanulmányait, ahol kezdetben Karel Ancerl, majd magyar származású George Szell tanítványa volt. 1958-ban a Besanconi Nemzetközi Karmesterverseny első helyezettje lett, majd 1968 augusztusában, a szovjet megszállás után Ausztriába emigrált. Nemzetközi karrierje lenyűgöző, melyet számtalan külföldi zenekarnál betöltött prominens posztja is bizonyít. Két évadot töltött zeneigazgatóként a Drezdai Állami Operában és a Drezdai Állami Zenekarnál. 1975-ben Oslóban a Norvég Állami Opera, majd 1979. és 1982. között a Bonni Opera igazgatója volt. Martin Turnovský számos világhírű zenekart vezényelt, többek között a New York-i Filharmonikusokat, a Clevelandi Zenekart, a Detroiti Szimfonikus Zenekart, a Londoni Szimfonikus Zenekart, 1992-1995 között a Prágai Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. 1998-tól a Gunma Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere (Japán).

Onczay Csaba tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, majd Moszkvában és Sienában fejlesztette tudását. 1971 óta professzor a Zeneakadémián és vendégprofesszor volt az USA-ban. Versenygyőztese az 1973-as budapesti Casals Nemzetközi Gordonkaversenynek, és az 1976-os Villa-Lobos Nemzetközi Csellóversenynek Rio de Janeiróban. Rendszeresen koncertezik Európa több országában, Japánban és Amerikában. A Le Monde írta róla: "...a magyar csellista, Onczay Csaba különleges koncentrációjával, bársonyos hangjával és játékának szellemével Casalshoz áll közel". Onczay Csaba gyakori vendége többek között olyan zenei fesztiváloknak, mint a Casals Festival Prades, a Casals Festival Kronberg és a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Hazai és nemzetközi előadóművészi sikereiért 1993-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért Liszt-díjat kapott 1976-ban, 1986 óta Érdemes Művész. 2004-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.

Szergej Rahmanyinov (1873-1943) a 20. század egyik legnagyobb zongoraművésze volt, de mint zeneszerző is rendkívül népszerű muzsikusa volt a későromantikus orosz zenének szerte a nagyvilágban. Az 1909-ben Arnold Böcklin svájci-német származású szimbolista festő képe nyomán komponált - és vele azonos című – "A holtak szigete" című szimfonikus költemény az egyik jelentős alkotása, mely egyik kritikusa szerint "szinte a dantei poklot, a purgatórium fogcsikorgató kínjait" láttatja. Nem véletlen, hogy ennek a különleges poémának a végén Rahmanyinov mintegy a halál szimbólumaként a középkori végítélet szentencia, a "Dies irae" dallamát is felidézi, akárcsak később több művében.

Dmitrij Sosztakovics (1906-1975) 1959-ben Msztyiszlav Rosztropovicsnak komponálta I. gordonkaversenyét, mely áttételesen zenei korrajznak, társadalmi tükörnek tekinthető. Megtaláljuk benne a korábbi időszakok minden egyéni és társadalmi fájdalmának, a létbizonytalanságnak, a háború és a sztálini önkény hangját éppúgy, mint az ezekkel való megküzdés eltökélt vállalását.

Leos Janácek (1854-1928), a cseh zene nagy mestere 1918-ban Gogol műve nyomán írta három tételes zenekari rapszódiáját, a Taras Bulbát. A XV. századi lengyelföldi, "véresen realista" történetet rendkívül drámai izzású, expresszív, ugyanakkor igen színes zene jeleníti meg, amelyet későromantikus nagyzenekarral kiálló hangszerelés és nagyon változatos zenei karaktergazdagság jellemez.

(2007. február 2. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Holt lelkek - a Pannon Filharmonikusok koncertje: Rahmanyinov: Holtak szigete; Sosztakovics: I. gordonkaverseny, op. 107; Janácek: Taras Bulba; km.: Onczay Csaba (gordonka); vez.: Martin Turnovský)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.